Sport

Fagermo hisset på seg Borchgrevink før sesongstart. Nå fryder sjefen seg over høyrebackens utvikling

Christian Dahle Borchgrevink og VIF-trener Dag-Eilev Fagermo var mildt sagt uenige på Marbella i sesongoppkjøringen. Nå gleder sjefen seg stort over måten 21-åringen har respondert på.

VALLE (Dagsavisen): Borchgrevink fikk sitt gjennombrudd i Vålerenga-drakten i fjor høst, og har fortsatt sin gode utvikling under Dag-Eilev Fagermos ledelse. Men før sesongen, da Fagermo nylig hadde kommet fra Odd, var det sterk uenighet mellom de to.

– Da jeg kom til Vålerenga, sa jeg til Christian at jeg syntes kanskje han var for forsiktig. Ikke tøff nok i duellene. Jeg utfordret ham på det, og da ble han sur på meg, husker jeg. Jeg utfordret ham på at han var litt for snill gutt, sier Fagermo til Dagsavisen.

Borchgrevink bekrefter uenigheten.

– Det tok jeg litt personlig, egentlig. Jeg husker vi hadde et møte på Marbella, tidlig i sesongoppkjøringen. Da mente han at jeg var litt for veik og puslete. At det ikke var nok råskap, innleder høyrebacken til Dagsavisen.

– Da var jeg ganske tydelig på at «dette er jeg veldig uenig i». Så har han innrømmet etterpå at jeg har motbevist ham. Men han mener jo at jeg kanskje ikke hadde det som en del av spillet mitt da. Kanskje det synes bedre i år, da. Men det var i hvert fall en greie, fortsetter Borchgrevink.

Les vårt miniportrett av Borchgrevink: – Gutta som spilte for Vålerenga var heltene mine. Nå er jeg her selv. Det er surrealistisk (DA+)

– Mye tøffere

Fagermo roser utviklingen backtalentet har hatt i 2020.

– Jeg synes virkelig Christian har respondert på det vi snakket om. Han har blitt en mye bedre forsvarsspiller. Han er blitt mye tøffere, rett og slett. Han vinner mye inni boksen. Det som er styrken hans, er at han er offensiv som person, han er ikke redd for noe. Han tør å gjøre feil. Dét er en kjempestyrke, sier VIF-treneren og fortsetter:

– Det gjør at han i forsvarsspillet tør å bli driblet, men likevel tør å gå tett neste gang. I angrepsspillet tør han å komme, han tør å prøve. Bommer han på et innlegg, prøver han igjen. Mentalt er han veldig sterk. Han har enorm løpskraft, og har i tillegg greid å holde seg stort sett skadefri hele sesongen. Når han da får spille så mye som han gjør, så tar man steg.

Nå har målpoengene også begynt å komme.

– Utviklingen min har absolutt vært positiv. Vanskelig å sammenligne med i fjor. Jeg har vel ett mål og fire målgivende så langt. Jeg skal ha en målgivende til også, til Osame, som ikke er blitt registrert. Så seks målpoeng til nå er bra. Så skal jeg få litt flere, sier Borchgrevink.

###

Christian Dahle Borchgrevink har gjort høyrebacken til sin egen i VIF-drakten. Foto: Jørn H. Skjærpe

Fagermo ser på 21-åringen som et viktig offensivt våpen.

– Når han kommer inn i 16-meteren har han blikk for spillet. Det er ikke noe stress. Han er flink til å være rolig, se hva mulighetene er. Så har han en bra dødballfot også, påpeker 53-åringen.

– Hvordan vil du sammenligne ham med resten av høyrebackene i Eliteserien?

– Han ligger allerede blant de bedre. Han har tatt så store steg, og vært stabilt god.

– Hva er potensialet hans?

– Han kan utvikle seg til å bli god nok for A-landslagsnivå, svarer Fagermo.

Les også: «Borchgrevink løp rett gjennom regnveggen og viste oss hvordan den moderne backtypen skal gjøre det» (DA+)

Ambisiøs

Borchgrevink har tidligere snakket om ambisjonen om å spille i en av de store ligaene. Det er i høyeste grad målet fortsatt.

– Jeg har tatt et steg i riktig retning. Det er veldig vanskelig å si nøyaktig hvor høyt potensialet mitt er, men målet er absolutt landslagsspill og en større liga ute. Så må man jobbe og utvikle seg videre, sier 21-åringen.

– Er du fortsatt «en quarterback fra høyrebacken»?

– Hehe. Ja, kanskje det. Det var vel kanskje jeg det jeg beskrev meg selv som, eller sånn jeg ville spille, i fjor.

– Har det endret seg litt under Fagermo?

– Litt. Vi spiller med et litt annet system nå. Jeg har jo mye ball fortsatt, da, men kanskje ikke helt på samme måte som i fjor. Nå er det flere overlapper og mer løping, flere innlegg. Men det passer meg fint, det også.

Les også: «For meg var valget åpenbart – vi måtte hente Dag-Eilev Fagermo»

Odd og koronalivet

Odd er neste oppgave for Borchgrevink og co. Fagermos gamle klubb gjester Intility Arena søndag. Tabellnaboene kjemper om edelt metall i år.

– En toppkamp. En nøkkelkamp for vår del. For vår del nå kommer det til å være tre poeng som gjelder – uansett hvem vi møter. Så blir det å komme opp på det nivået vi har vist i det siste. Da skal vi ut og ta tre poeng mot et Odd-lag som er vanskelig å møte og vanskelig å bryte ned. Men vi skal ha kontroll på kampen og forsøke å diktere så mye av spillet som mulig, sier backen.

Utenfor banen begynner koronarestriksjonene å merkes godt, innrømmer 21-åringen.

– Man kjeder seg, det gjør man. Det er jo litt strengere regulering på oss i utgangspunktet. Det er ikke så veldig mye som skjer om dagen. Jeg har kjøpt FIFA også, så det har blitt en del av det, sier han humrende.

– Jeg bor alene nå, men har det helt fint hjemme, altså. Det gjelder bare å finne på litt ting. Man blir kanskje litt ekstra lenge på Valle om dagen, så kanskje man får trent ekstra mye, sier en smilende Borchgrevink.

Mer fra Dagsavisen