Sport

Fagermo: Disse spillertypene må Vålerenga hente inn

Vålerenga har hentet inn Amor Layouni på kanten, men trener Dag-Eilev Fagermo nøyer seg ikke med det.

Tidligere denne uka ble lynvingen Layouni hentet inn fra Pyramids i Egypt. Likevel fortsetter Vålerenga spillerjakten. Profiler som Bård Finne, Matthías Vilhjálmsson, Herolind Shala og Johan Lædre Bjørdal har alle forlatt klubben siden forrige sesong. Blant annet bidro Finne og Vilhjálmsson med totalt 14 seriemål for VIF i fjor.

– Siden 2020-sesongen har vi mistet rundt en tredjepart av scoringene. 35 prosent av målene er borte. Det er ganske mye. Det er en stor inngripen i en sesong som var veldig bra. Det er vi nødt til å gjøre noe med, sier Fagermo til Dagsavisen.

VIF-treneren understreker at han er fornøyd med nyervervelsen Layouni.

– Han er en klassisk ving i 4-3-3. Først og fremst er han god til å starte og true. Han er veldig hurtig, og er en helt annen kanttype enn det vi har hatt tidligere. Det gir oss flere strenger å spille på, noe som er positivt. Osame Sahraoui og Aron Dønnum er veldig gode, men de er begge «driblekanter». Så Layouni gir oss kompetanse vi mangler. Han er en topp signering, sier Fagermo.

Les også: Bjørdal tror på ny medaljekamp i Vålerenga (+)

Internt opprykk for unggutta

– Odin Thiago Holm, Sakarias Opsahl og Brage Skaret forventer jeg at skal erstatte noe av det vi har mistet. Kall det interne opprykk. Men vi må ha inn noe mer, fortsetter han.

Dette er posisjonene VIF-treneren ønsker å forsterke:

– Vi mangler jo en spiss. En spiss som kan spille kant, eller en kant som kan spille spiss. Så ser vi også etter en spiller bakover på banen. Enten en som gjør at vi kan flytte Fredrik Oldrup Jensen til stopperplass, eller en midtstopper eller back. Det må vi se på.

– Så du vurderer å omskolere Oldrup Jensen?

– Det er ikke det jeg har tenkt, men jeg vet at han kan spille der. Samtidig har vi Brage Skaret og Fredrik Holmé. Henter vi en ren stopper som førstevalg, vil det være negativt for Brage. På den annen side bygger vi jo VIF for å være i toppen, påpeker Fagermo.

– 17 av 24 spillere i stallen er egenutviklet. Det er fantastisk, men vi må ha inn mer erfaring, sier Fagermo.

Les også: Borchgrevink: – Trodde vi var over det verste (+)

Venter på februar

I flere store ligaer i Europa stenger vinterens overgangsvindu om få dager. Det kan hjelpe VIFs spillerjakt, poengterer Fagermo.

– Vi jobber med et par mann. Men vi forsterker ikke bare for å forsterke – vi ser etter kvalitet. Mange vil til Vålerenga, noe som er bra, men vi skal vite at vi treffer når vi henter noen, legger han til.

Sportssjef Jørgen Ingebrigtsen beretter følgende om spillerjakten, der VIF i hovedsak ser etter spillere i det nordiske og skandinaviske markedet: 

– Vi ser hele tiden etter muligheter for å forsterke elleveren og troppen. Trenerteamet og Dag-Eilev Fagermo har vært tydelig på hvilke behov som er der. De er kartlagt, så vi jobber på med å tette de hullene. Samtidig må en holde plasser åpne for å få fram ungguttene i klubben, sier han til Dagsavisen.

Les også: Ønsker Layouni velkommen til Vålerenga (+)

###

VIF-sportssjef Jørgen Ingebrigtsen, her på Intility Arena før jul. Foto: Jørn H. Skjærpe

Sportssjefen beskriver prosessen som et puslespill.

– Naturligvis hadde det beste vært å ha alt klart til første treningsdag etter ferien, men slik er det ikke alltid. Akkurat nå har vi ingen hast. Nå kjører vi det vi kaller sondering av muligheter. Det går på samtaler og referansesjekking. Så nå er vi mer i en tidlig fase av de neste forsterkningene.

Også Ingebrigtsen peker på at ting kan skje fra 1. februar.

– Det internasjonale vinduet stenger om noen dager. Da mener vi det er klokt å la ting bero til vi ser hva som skjer, sier han og fortsetter:

– Vi har også oversikt over kontraktsløse spillere. Men inntrykket er at disse spillerne ofte ønsker å se an sine muligheter inn mot det internasjonale vinduet. Mange av dem sitter og venter noen dager til.

Les også: Slik imponerte Fagermo ekspertene i sitt første Vålerenga-år (+)

Mer fra Dagsavisen