Sport

Fagermo: – Det er fortsatt en stor jobb å gjøre her

Kun ett lag har færre avslutninger enn Vålerenga så langt i 2020. VIF-trener Dag-Eilev Fagermo er klar på at det vil ta tid før laget er der han ønsker at det skal være.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Vålerenga ligger på en sterk bronseplass i Eliteserien så langt, men har kun scoret elleve mål på ni kamper. VIF er faktisk laget med nest færrest avslutninger foreløpig, viser tall fra Norsk Internasjonal Fotballstatistikk (NIFS).

Sandefjord ligger nederst med 57 avslutninger så langt, mens VIF og Haugesund er nest sist med 63 avslutninger hver. Serieleder Bodø/Glimt, som har scoret 35 mål så langt, topper listen med 133 avslutninger totalt. Etter bodøværingene følger Molde og Kristiansund, begge med 95 avslutninger. Når det gjelder avslutninger på mål er VIF midt på treet – 35 avslutninger er 8. flest.

Les også: Fagermo: – Skuffende at vi er så ineffektive (DA+)

– Du har snakket en del om at dere må bli bedre offensivt. Hva tenker du om at dere er nest nederst på avslutningsstatistikken, Dag-Eilev Fagermo?

– Det sier kanskje ikke så mye. Det trenger ikke nødvendigvis å bety så mye. Men det er jo som jeg har sagt hele tida – VIF er ingen «quick-fix». Dette er jo et lag som holdt på å rykke ned i fjor. Å greie å få alt til, når vi i tillegg har fått så få treninger sammen på grunn av koronasituasjonen … Hvis noen tror det, så tror man feil. Det greier vi ikke. Det er fortsatt en ganske stor jobb å gjøre her, innleder Vålerenga-treneren til Dagsavisen.

###

Smilet var på plass hos VIF-treneren under fredagens treningsøkt i solen på Intility.

Vet hvor skoen trykker

– Men vi har kommet godt i gang resultatmessig. Så vet vi hvor skoen trykker på de ulike områdene, men vi har fått på plass deler av de tingene jeg ønsker. Vi har fått et lag som jobber, vi har lagmoral. Vi har godt forsvarsspill. Og vi burde faktisk hatt litt flere poeng i tillegg, for eksempel i kraft av feilannullert mål mot Kristiansund (0-0), for eksempel. Vi prøver å integrere unge spillere. Men alt greier vi ikke, fortsetter Fagermo.

Han formulerer det slik:

– Hvis man skal forvente at det siste skal sitte i tillegg, da tror jeg at jeg hadde fått statue før jeg hadde vært ferdig før sesongen her, sier han og smiler.

Les også: Israelssons onde spiral: – Man tror at man ikke er verdt noe, man kjenner seg helt verdiløs (DA+)

Overbelastning

– Hvor lang tid vil det ta før ting sitter som du ønsker?

– Det er mange ting som ikke kommer til å sitte som jeg ønsker i år. Vi får perioder der vi kan trene litt, heldigvis, og da kan vi bli bedre. Men vi har også øyeblikk der vi er gode nå. Så det er vanskelig å si. Men jeg er veldig fornøyd med der vi er nå, og så får vi jobbe ut fra det. Det er viktig å trene på det vi er gode på, slik at det ikke ebber ut, og så i tillegg prøve å trene på de tingene som ikke er gode nok. Men det henger også litt sammen med kvaliteten på enkeltspillerne, selvfølgelig. Ting er enklere hvis du har en spiller som skyter fra 25 meter rett i kassa, enn hvis du ikke har det. Eller hvis du har en som kan drible fire mann, poengterer VIF-treneren.

– Søndag venter Strømsgodset på Intility Arena. Hva har dere fått jobbet mest med denne uken?

– Vi har ikke fått jobbet så veldig mye, egentlig, for det begynner å bli en overbelastning i gruppa. Det viktigste er egentlig å få vekk slitasje. Få opp friskheten. Det har vi jobbet mest med. Så har vi fått jobbet litt med spillet vårt, først og fremst i boksen offensivt. Vi har prøvd å bevisstgjøre at vi må få mer trøkk i løpene. Komme med flere folk. Og så har vi sett litt på hvordan vi spiller oss opp bakfra. Det har vært mest offensivt fokus, svarer Fagermo.

Les om VIF-profilen som ofte byttes ut: – Noen ganger skjønner man det, andre ganger ikke (DA+)

Mer fra Dagsavisen