Sport

Fagermo: - Denne stallen må det kuttes i

VIF-trener Dag-Eilev Fagermo er klar på at VIF-stallen er for stor. Det blir spennende dager og uker for mange av spillerne. Felix Horn Myhre har klare ambisjoner på egne vegne.

VALLE (Dagsavisen): Hvem får bli med på Vålerengas nye satsing under Dag-Eilev Fagermo? Svaret kommer i løpet av de neste ukene. Fire, kanskje fem spillere må ut, kanskje fleer hvis klubben velger å hente inn nye ansikter.

Troppen må slankes

Lørdag kom  VIF-laget kom hjem fra tur og kamper i Portugal, torsdag venter ny tur og treningsleir i Marbella.

Den nye treneren er ikke fornøyd med opplegget. Men skal gjøre det beste ut av det.

- Jeg syntes det er for mye. Jeg ville heller trent mye tøffere og vært her, men sånn er det. Vi får bruke tiden til å kartlegge mer og kommer mer under huden på dem, sier Fagermo til Dagsavisen.

Fagermo forteller at troppen er for stor. Den må slankes før seriestart 4.april hjemme mot Molde.

- Det er mye talent her og en bra miks når det kommer til alder, men vi er for mange. Stallen er for stor. Så må jeg se litt mer før jeg kan si noe om hvor vi eventuelt bør forsterke oss, sier han.

Første kamp i Marbella er mot Lokomotiv Moskva tirsdag i neste uke.

Horn Myhre vil kjempe

Etter kun fem kamper fra start for Vålerenga forrige sesong, har Oslo-gutten Felix Horn Myhre (20) nå et klart mål for denne sesongen – være fast i startelleveren til Dag-Eiliv Fagermo. Men han vet konkurransen blir tøff.

- Jeg gleder meg til vi skal begynne å spille kamper som betyr noe. Det er ikke noe gratis plass på laget at jeg er en ung Oslo-profil, men jeg føler det blir en ny start med blanke ark. Og målet er å spille så bra at jeg får masse spilletid denne sesongen.

Det sier Felix Horn Myhre når Dagsavisen møter han etter tirsdagens økt på Valle. Unggutten fortsetter:

- Som jeg ser det er det tre midtbaneroller som skal passe meg bra. Det gjelder bare å vise meg frem på trening og i kamper og holde et høyt nivå, så tror jeg at jeg får muligheter, sier Horn Myhre.

Det ble bare med sporadisk spilletid for Horn Myhre forrige sesong under Ronny Deilas ledelse. Han spilte nesten mer på to U21-landskamper i juni (90+90) enn det han gjorde for VIF fra han ble hentet tilbake på lån (10.mai) og frem til 3.november. Så fikk han tillit fra start og gjorde sakene sine godt i sesongens tre siste kamper, der han fikk samtlige 90 mot Tromsø, Molde og Mjøndalen.

Fikk terningkast fire

Da sportsleder Reidar Sollie og journalist Jørn H. Skjærpe rullet terning på samtlige Vålerenga-spillere like før jul, fikk Horn Myhre terningkast fire med følgende begrunnelse:

"40 seriekamper siden debuten høsten 2017. Midtbanetalentet har ikke spilt seg til fast plass i VIF, men har fått økende spilletid i høst."

Og den økende spilletiden vil Horn Myhre gjøre permanent i 2020. Han er klar på hva som skal til for at det skal bli en realitet.

- Først og fremst må jeg prestere bedre på trening, så satser jeg på at mulighetene kommer ut ifra det. Jeg vil også slippe korte utlån andre steder. Jeg vil få kontinuitet i Vålerenga og trene bra her, og spille meg inn på laget.

Taklet motgangen

For Horn Myhre innrømmer at tiden etter at han ble hentet tilbake fra Bodø/Glimt og til sesongslutt ikke var særlig morsom.

- Jeg taklet den motgangen greit, selv om det ikke var noe gøy å oppleve motgang. Jeg syntes jeg kom meg gjennom det bra. Og jeg har startet bra i år, så det blir gøy å ha noe å bygge på.

Førsteinntrykket av Fagermo for Horn Myhre sin del er bare positivt.

- Det er et veldig bra førsteinntrykk. Vi har fått ny glød inn i gruppa, noe jeg tror alle har godt av. Så har vi spilt tre bra kamper, og det får vi også selvtillit av. Det er mye å bygge videre på.

Positiv Fagermo

Dag-Eiliv Fagermo liker det han har sett så langt av sin unge midtbanespiller.

- Han har sett bra ut. Jeg prøver han litt som sentral midtbane. Jeg prøver han i den posisjonen, for å se om det kan være noe. Han har en del kvaliteter som passer bra der. Så gjenstår det å se om vi kan få ut potensialet hans i en av de tre posisjonene, sier Fagermo, før han avbryter intervjuet og spør om det er noe saus til dagens varmlunsj (kylling, ris og brokkoli) i kantinen på Intility Arena.

- Er Felix det du ser etter i en sentral midtbanespiller i ditt system?

- Ja, han er en klok spiller. Jeg trenger en pasningssterk midtbanespiller. Han er egentlig god i alle faser av spillet, så det passer en sentral midtbanespiller bra det, sier han.

Mer fra Dagsavisen