EUROPA-DOMINANS: José Basanta er den eneste VM-finalisten med spilletid i VM som aldri har spilt for en europeisk klubb.

Europeiske klubbers VM-finale

BRASIL: Fotball er verdens sport, men som alltid er det Sør-Amerika og Europa som gjør opp om trofeet, med spillere fra europeiske klubber.

Etter 19 VM-finaler leder Europa 10-9 over Sør-Amerika i antall titler. De to kontinentene har hatt 79 av 80 semifinalister i sluttspillene så langt.

Søramerikanske lag har imidlertid vunnet alle de sju tidligere VM-sluttspillene avviklet på amerikansk jord, en rekke Joachim Löw og hans tyske lag skal prøve å bryte i dag. Europeiske klubber har derimot allerede vunnet finalen.

Bare fire av 46 spillere i finalistenes tropper har klubbadresse utenfor Europa. Fernando Gago, Maxi Rodríguez og Agustin Oríon spiller hjemme i Argentina, mens José Basanta spiller for mexicanske Monterrey.

Rodriguez og Gago har vendt hjem etter henholdsvis ti og seks år i Europa, så Basanta (106 minutter i VM) og reservekeeper Oríon (uten spilletid) er de eneste som har vært i Latin-Amerika hele karrieren.

Tyske klubber er best representert med 16 spillere (alle tyskere). Øvrig klubbtilhørighet: Italia 9, England 7, Spania 5, Argentina 3, Portugal 3, Frankrike 2, Mexico 1.

Bayern-dominans

Bayern München har hele sju spillere i Tysklands tropp. Seks av dem har fast plass, alle har fått betydelig spilletid. Til sammen har Bayern-spillerne spilt 3405 minutter i VM, suverent mest for noen klubb.

Nærmest på den lista kommer Barcelona med 1172 minutter for duoen Javier Mascherano og Lionel Messi, Manchester City med 1047 minutter for trioen Pablo Zabaleta, Sergio Agüero og Martín Demichelis og Arsenal med 1021 minutter for Mesut Özil, Per Mertesacker og Lukas Podolski.

Nest flest spillere i finaletroppene har Borussia Dortmund med fire, men Mats Hummels er den eneste som har fått spille. Roman Weidenfeller, Erik Durm og Kevin Grosskreutz har alle måtte nøye seg med å se på.

Sjelden dobbel

Bare to klubber har en spiller i hver av finalistenes tropp og er dermed sikker på å få en verdensmester. Det er Real Madrid (Angel Di Maria og Sami Khedira) og Lazio (Lucas Biglia og Miroslav Klose).

Di Maria eller Khedira kommer søndag til å slutte seg til den eksklusive klubben av spillere som har vunnet mesterligaen og VM i samme år.

Den omfatter hittil bare to spillere, som begge vant mesterligaen med Real Madrid det året de ble verdensmester: Christian Karembeu (Frankrike i 1998) og Roberto Carlos (Brasil i 2002).

VM- og mesterligadobbelen er altså gjort før, men om Tyskland vinner vil det være første gang et europeisk lag vinner VM i Amerika.

– Hvorfor ikke? Vi vet at vi kan skrive historie. Det vil være en ekstra glede for oss om vi greier å vinne tittelen på søramerikansk jord, sa Joachim Löw lørdag.

At europeiske klubber får verdensmestere i dag, det vet vi allerede. (NTB)