Fotball

Etterveksten er lovende: Norsk kvinnefotball fortsetter å imponere

VM er over, men norsk kvinnefotball fortsetter festen videre til J19-EM i Skottland.

Bilde 1 av 4

I årets J19-EM har nemlig Norge kvalifisert seg videre til gruppespillet, og med i troppen er det fire Lyn-spillere med til Skottland, som alle til vanlig har fast plass på Elitelaget i klubben.

– Det er veldig gøy! Først og fremst honnør til jentene for å ha kommet så langt, men også litt skryt til Lyn for utviklingsprosessen de har hatt nå i flere år, forteller Lyn-trener Ole Johan Aas til Dagsavisen.

Solide spillere

Det norske landslaget imponerte stort under kvaliken og reiste i går til Skottland for å forberede seg til første kamp i gruppespillet mot Nederland. Der kommer vi til å se mye av Lyn-jentene Karen Oline Sneve, Joanna Alstad Bækkelund, Runa Lillegård og Jenny Rødsholm Olsen.

– De er utrolig gode spillere. Lillegård er en av seriens raskeste spillere, med formidabel teknikk og fart. Sneve er en fantastisk god og stabil keeper. Jenny er en meget god spiller, som har spilt mye landslag og putter masse mål. Joanna begynte i Lyn i det små og har gått alle gradene, til tross for sin unge alder er hun også kaptein for toppserielaget, veldig solid, forteller Lyns daglige leder, Christian Aubert.

Fra bånn

Kvinnefotballen i Lyn har tatt gigantiske steg i landets største kvinneidrett, fra 4. divisjon i 2010 til midten av Toppserien i dag. Utviklingen både av klubben og Lyn-jentene som skal representere Norge i EM, kommer som følge av – solid arbeid i klubben i flere år, ifølge Aas.

– Utviklingen er noe av det viktigste vi gjør. Vi begynner ganske tidlig med Lyn spillerne ved å få de opp og fram. I år er det vel 10–15 spillere på aldersbestemte landslag. Det er et godt planverk bak det, sier Christian Aubert.

Inspirert av årets VM

Årets VM for kvinner i Frankrike har imponert stort verden over, og ekstra stolte var vi når det norske A-landslaget kom helt til kvartfinalen, til tross for tap mot England. Det er nå en tydelig fremmarsj i kvinnefotball, hvor vi har sett rekordhøye seertall, noe Lyn-treneren tror kan være en inspirasjon for de norske jentene.

– Nivået er høyre enn noen gang, jeg håper og tror det er veldig inspirerende for jentene å se det sportslige nivået. Det er nok en boost for å fortsette å gjøre den gode jobben. Inspirasjonen må ende med at man jobber enda hardere, desto bedre produkt verden over jo flere inspireres av det, sier Aas.

Bra trykk

Etter årets VM har det blitt satt i gang flere tiltak for å bedre utviklingen på kvinnesiden, blant annet ansettelse av 12 utviklingssjefer i toppklubber på kvinnesiden.

– Nå er det bra trykk her hjemme, det har blitt satt i gang tiltak som gjør at det blir lettere å drive på en god måte med mer ressurser og sistesatsing på talentutvikling, som kan gi mer kvalitet for kvinner som skal fram videre, sier VIF-trener Monica Knudsen.

I den norske troppen finner vi flere Oslo-spillere, deriblant Celin Bizet Ildhusøy fra VIF, og Vilde Birkeli og Ragne Svastauem fra Røa. Det norske J19 landslaget spiller sin første gruppespillkamp på tirsdag mot Nederland, nasjonen som tok sølv i årets VM for kvinner.

Mer fra Dagsavisen