Sport

Etterlyser nye maratonjenter

Om ei uke løpes Oslo Maraton i hovedstadens gater. Bare en av fem deltakere på helmaraton er kvinner.

Godt over 16.000 deltakere er påmeldt til neste helgs løperfest i hovedstaden. Arrangøren melder om at fjorårsrekorden på 16.087 påmeldinger allerede er slått.

Startfeltet består også av flere kvinner enn noen gang tidligere, men de aller fleste løper de kortere distansene. To uker før start var 3.311 kvinner påmeldt til halvmaraton, mens 2.753 satser på 10-kilometeren.

Lenger mellom kvinnene er det på selve maratondistansen. Der er tallet foreløpig 483, hvilket utgjør en prosentandel på 20 prosent av startfeltet.

Tror på jentene

Gutta dominerer med andre ord stort på den lengste distansen. Nå håper arrangøren at flere jenter er villige til å ta opp kampen.

- Det er veldig gøy å se at en så høy andel kvinnelige løpere er med på løperfesten. Samtidig skulle vi ønske at flere tok steget opp til maratondistansen, sier daglig leder i Sportsklubben Vidar, Tony Isaksen.

- Jeg tror det bor mange gode maratonløpere i norske kvinnfolk, og oppfordrer dem til å melde seg på, tilføyer han.

Norge har tidligere fostret flere store kvinnelige profiler på maraton.

Grete Waitz og Ingrid Kristiansen dominerte idretten i flere år og ledet an både nasjonalt og internasjonalt.

Ny ledestjerne?

Maratonekspert Jack Waitz håper at det snart dukker opp en ny ledestjerne.

- Utøvere som Grete og Ingrid var utrolig viktige for sporten. For å sikre bredden trenger vi profiler som kan inspirere flere jenter til å løpe maraton, sier han - og ser særlig én potensiell kandidat i øyeblikket: Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Waitz mener ungjenta fra Isfjorden har kapasitet til å matche tidene til Norges to tidligere løperdronninger - og på sikt bli en av verdens beste maratonløpere.

- Karoline har potensialet inne. Utvikler hun seg riktig, er verdensklasse innen rekkevidde. Hvor god hun er, får vi svaret på i Oslo Maraton, sier han.

Bjerkeli Grøvdal skal løpe halvmaraton i hovedstaden neste helg.

Vant i Stockholm

For to uker siden vant Karoline «Tjejmilen» i Stockholm, et arrangement med over 35.000 deltakere.

Alt tyder på at kampen om seieren på den 21 kilometer lange distansen kommer til å stå mellom Grøvdal, som først og fremst satser på bane, og Tone Hjalmarsen som vant i fjor med sterke 1.12.56. Det er ikke mer enn 12 løpere i Norge som har løpt raskere i halvmaraton for kvinner noensinne.

I Tjeimila sikret Grøvdal seg en suveren seier. Hun slo den svenske OL-deltakeren Isabellah Andersson med over minuttet i den ti kilometer lange traseen. Det tyder på at formen er god og at hun kan løpe fort på den 21 kilometer lange distansen i Oslos gater.

- Dette har jeg sett fram til lenge. Jeg tror Karoline kan gjøre en halvmaratondebut som vil bli lagt merke til, sier trener Knut Jæger Hansen.

Det er Ingrid Kristiansen som har den norske bestenoteringen på distansen med 1.06.40. Den tida er fra 1987. Totalt er det bare tre norske kvinner som har løpt halvmaraton på en tid under 1.10.

Grete Waitz klarte det i 1988, mens Stine Larsen fra BFG Fana i Bergen løp på 1.09.28 i 2000.

Løypa i Oslo er flat og rask med en høydeforskjell som ikke er på mer enn 26 meter.

- Vi har et mål om å markere oss med gode tider her i år, for på den måten å sikre oss sterk internasjonal deltakelse her i 2013, sier Jesper Buitink i arrangørklubben Vidar.

Dagens deltakertall i Oslo Maraton når ikke de samme høyrer som under den forrige «løpebølgen» da også Grete Waitz-løpet ble skapt. Men det siste ble mest et breddearrangement beregnet på kvinner. Det skapte ikke mange maratonløpere. (ANB)

Mer fra Dagsavisen