Sport

Ett bomskudd fra seier

Tiril Eckhoff var ett bomskudd unna seier i sesongens første verdenscuprenn. Fjerdeplassen i Östersund ble bekreftelsen på at 25-åringen er akkurat der hun skal være.

Av Stian Grythaugen

ÖSTERSUND: Eckhoff måtte riktignok tåle to tilleggsminutter på standplass, men rakettfart i sporet sørget for at Fossum-jenta ikke var mer enn 43,3 sekunder bak vinneren Dorothea Wierer fra Italia. Sistnevnte var én av fire løpere som prikket inn fire fulle hus.

– Jeg nærmer meg stadig pallen, og det er tydelig at jeg fikser normaldistansen. Det er veldig gøy, sa Eckhoff til NTB etter målgang.

Langrennstidene viste med all tydelighet at 25-åringen fysisk sett er i meget godt slag. Kun franske Marie Dorin Habert, som til slutt ble nummer to, og finske Kaisa Mäkäräinen hadde bedre langrennstid enn det norske håpet. Det hadde Fossum-jenta merket seg.

– Jeg synes jeg gikk bra ut i dag og var kjempesprek på den første runden. Etter hvert ble det litt tyngre, men jeg dro på Dorin i tre runder, og hun gikk fortest av alle. Det skal jeg ta med meg videre, fastslo hun.

Skjøt om seieren

Tyske Miriam Gössner og tsjekkiske Veronika Kvitova hadde fjerde og femte beste langrennstid. De var slått av Eckhoff med henholdsvis 31 og 41 sekunder.

– Jeg er ganske sikker på at langrennsformen er mye bedre enn på samme tid i fjor, fastslo 25-åringen.

På siste stående skjøt hun om seieren i rennet.

– Det er der du ønsker å være på en normaldistanse. Selvfølgelig ville jeg helst skutt fire nuller, men med den farten jeg hadde i sporet i dag, kunne jeg vunnet med 19 treff også. Det er gøy å vite, sa Fossum-jenta.

Fjerdeplass er for øvrig tangering av Eckhoffs karrierebeste i Östersund. Da 25-åringen slo gjennom i den svenske skimetropolen for to år siden, hadde hun til slutt også tre jenter foran seg på resultatlista. Russiske Jekaterina Jourijeva ble riktignok nummer fire i rennet, men fikk senere resultatet strøket etter å ha testet positivt på doping.

Imponert over forbildet

At pallplassen glapp til sent startende Olena Pidhrusjna fra Ukraina torsdag, irriterte ikke Eckhoff nevneverdig. I stedet gledet hun seg over egen prestasjon.

Landslagstrener Stian Eckhoff ga både lillesøsteren og Fanny Horn Birkeland godkjent. Sistnevnte skjøt også for en pallplass på siste skyting, men med to tilleggsminutter (tre totalt) ble det 14.-plass til slutt.

– Vi har to jenter som er i posisjon til å kjempe om pallplass på siste stående, og det er bedre enn vi har vært før. Tiril klarte det nesten, mens Fanny glipper. Det at vi er i posisjon, er uansett viktig for laget, sa han til NTB.

De norske jentene klarte ikke følge opp Ole Einar Bjørndalens fantomløp på mennenes normaldistanse onsdag. Tiril Eckhoff bøyer seg i støvet for sitt mangeårige forbilde.

– Helt sykt imponerende. Han har jeg sett opp til siden jeg var knøttliten, og det han presterte var helt vilt, smilte hun. (NTB)

Resultater

Verdenscup skiskyting torsdag:

Kvinner, normaldistanse (15km):

1) Dorothea Wierer, Italia 42.17,0 (0), 2) Marie Dorin Habert, Frankrike 0.14,1 minutt bak (2), 3) Olena Pidhrusjna, Ukraina 0.37,8 (0), 4) Tiril Eckhoff, Norge 0.43,3 (2), 5) Gabriela Soukalova, Tsjekkia 0.48,7 (1), 6) Nadezjda Skardino, Hviterussland 1.04,4 (0), 7) Veronika Vitkova, Tsjekkia 1.24,2 (2), 8) Lisa Theresa Hauser, Østerrike 1.42,6 (1), 9) Anais Bescond, Frankrike 2.15,6 (2), 10) Franziska Hildebrand, Tyskland 2.19,8 (2).

Øvrige norske: 14) Fanny Horn Birkeland 2.48,1 (3), 55) Synnøve Solemdal 5.35,5 (5), 65) Marte Olsbu 6.35,8 (6).

* Norske Kaia W. Nicolaisen startet ikke rennet.

Verdenscupen (etter 1 renn):

1) Wierer 60 poeng, 2) Habert 54, 3) Pidhrusjna 48), 4) Eckhoff 43, 5) Soukalova 40, 6) Skardino 38, 7) Vitkova 36, 8) Hauser 34, 9) Bescond 32, 10) Hildebrand 31.

Øvrige norske: 14) Horn Birkeland 27 poeng.

Mer fra Dagsavisen