Sport

Et landslag med et sprudlende offensivt repertoar

(Norge - Nigeria 3-0). KOMMENTAR: Guro Reiten fikk beskjed om å gripe dagen og vise seg fram på landslaget. Nå har hun gjort det. I fortsettelsen kan alt skje.

Bilde 1 av 3

Da landslagssjef Marin Sjögren offentliggjorde VM-troppen i mai, nevnte han spesielt Guro Reiten. Dette skulle bli hennes anledning til å stå fram i et stort mesterskap. Etter å ha åpnet scoringene for Norge, for så å levere målgivende til Lisa-Marie Utland i et sprudlende, norsk landslag, ga hun et usedvanlig svar.

Og de norske jentene kan konsentrere seg bare om å se framover i et spennende VM. Nå kan vi stryke EM-fiaskoen fra 2017 og om ikke annet legge Ada Hegerberg-konflikten i skuffen. Nå handler det om å få dette laget til å få fram de beste egenskapene i dette VM-sluttspillet, som blir det største og mest sette innen kvinneidrett noen gang.

Kampen mot Nigeria ble lettere enn ventet foran egentlig skuffende få tilskuere i Reims. Norge viste sine offensive egenskaper der repertoaret er stort. Energinivået til Guro Reiten var smittende. Måten hun vinner ballen på foran 2-0 scoringen viser hva denne egenskapen er verdt. Og hvordan det smitter på medspillerne.

Samtidig fikk vi noen varsler. Da Nigeria satte fart på høyrekanten hang Norge sjelden med. At trippelsjansen rett før pause ikke ga scoring, var marginalt for Norge. De beste lagene i et VM-sluttspill må ha flyt. Men Norge må være forberedt på større tempo i neste kamp mot vertsnasjonen Frankrike.

Men vi likte Maren Mjeldes stopperspill, vi ble imponert av Norges VM-debuterende midtbanespillere, vi ble imponert over Isabell Herlovsens enorme arbeidsvilje og det var en fryd å se Caroline Graham Hansen komme rettvendt. Og i Guro Reiten har vi altså fått den ekstra kraftpakken vi  har savnet i tidligere mesterskap. I så måte er hun en flott erstatter for Ada Hegerberg.

VM-åpningen har vist at ingenting kommer av seg selv. Tyskland var heldige som slo Kina, Spania lå lenge under for Sør-Afrika og måtte ha to straffespark for å snu kampen. Slike startvansker fikk aldri Norge. Og dermed ble VM-åpningen akkurat det løftet for selvtilliten som slike kamper gir. Nigeria er afrikansk mester, men spilte ikke en eneste landskamp i 2017 på grunn av rot i det nasjonale forbundet. De er rangert lavest i Norges gruppe.

12. juni kan vi få en slags gruppefinale mellom Frankrike og Norge forutsatt at Norge takler Sør-Korea i den siste gruppekampen. Da aner vi en åttedelsfinale i det fjerne, kanskje mot Brasil. Men det er lenge til.

Norge fikk den perfekte VM-åpningen. Dette var en seier for samholdet. Onsdag kveld fortsetter moroa. Og da har kanskje enda flere nordmenn kommet seg avgårde til dette som kan bli sommerens store, norske idrettsbegivenhet.

VM-sluttspillet fotball kvinner I Frankrike lørdag, gruppespillet 1. runde:

Gruppe A:

Norge – Nigeria 3-0 (i Reims).

Spilt fredag: Frankrike – Sør-Korea 4-0 (Parc des Princes i Paris).

Gruppe B:

Tyskland – Kina 1-0 (i Rennes), Spania – Sør-Afrika 3-1 (i Le Havre).

De to beste i hver gruppe og fire beste treere (av seks) til åttedelsfinaler.

Norges neste kamp: Onsdag 12. juni kl. 21.00 mot Frankrike i Nice.

Mer fra Dagsavisen