Alexander Stöckl kan konstatere at Daniel André Tande har tent på tilbudet om trenerutdanning. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

Et hopplag av trenere

Alexander Stöckl tar stadig nye grep. Nytt i år: Hopperne på landslaget får trenerutdannelse.

– Nei, jeg vet ikke om noen som har gjort dette før, sier hopptrener Alexander Stöckl til Dagsavisen om at toppidrettsutøvere tar trenerutdannelse samtidig som de selv driver med beinhard trening.

To hovedgrunner

Alexander Stöckl og resten av skiledelsen har en klar filosofi bak dette tiltaket.

– Dette skyldes i hovedsak to grunner, begynner Alexander Stöckl.

– For det første ønsker vi å gjøre utøverne mer selvstendige, og at de skal føle et større eierskap til det de driver med.

– For det andre vil de etter en slik trenerutdannelse komme tilbake med en større faglig kompetanse. Dette er en kompetanse som kan brukes i hoppmiljøer etter at de selv har lagt opp, sier han til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Suverent norsk hoppgull

Økt forståelse

Alxander Stöckl mener at en slik utdannelse mens de fremdeles er aktive hoppere på et høyt internasjonalt nivå, vil gi dem større forståelse av det de gjør når de driver barmarkstrening, fysisk trening og teknikktrening.

– Alt dette er noe vi har pratet om i lang tid. Hvordan heve utøvernes kompetanse? Nå gir vi trenerutdanningstilbud både til hopperne på A-landslaget og på B-laget, forteller han.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Tent på opplegget

En på B-laget som virkelig har hoppet på dette tilbudet, er sommerens «hoppkomet» Daniel André Tande. Sist helg imponerte han ved å bli norgesmester på plast både i stor og liten bakke. Han har også vunnet i nternasjonale renn på plast denne sommeren og har imponert Stöckl.

Daniel André Tande har bare lovord å si om trenertilbudet. Han har riktignok tatt noen kurs tidligere også for å øke både innsikt og egne ferdigheter.

Større interesse

Alexander Stöckl sier at han har merket en økt interesse blant hopperne etter at trenerkursene ble satt i gang.

– Motivasjonen deres har økt, og utøverne er nå mye mer interessert i å diskutere både teknikk og fysisk trening.

– De er nysgjerrige og stiller masse spørsmål. På sikt vil dette gjøre alle mer uavhengige og dermed også bedre, sier han.

Som nevnt har Daniel André Tande imponert han denne sommeren.

– Alle er overrasket over at han har vunnet med så store marginer, sier han.

Nå åpner han for at kan bli tatt ut til verdenscuprenn selv om han fortsatt har B-status.