Sport

Et historisk seriegull gir VIF-damene bare 500.000 kroner

Mens herrelaget kjemper om bronse, som kan gi 17 millioner inn i klubbkassa, går VIF-jentene for sitt aller første gull i sin historie. Det gir dem 24 millioner kroner mindre enn det Bodø/Glimt får for å vinne Eliteserien.

Med tre serierunder igjen å spille er Vålerengas damelag i førersetet til å vinne klubbens første ligagull noensinne, men skulle det skje er det ikke sånn at verken klubb eller spillere kan leve livets glade dager for all framtid. Det å vinne Toppserien gir klubben bare en seiersbonus på 500.000 kroner.

– Vi har en bonusmodell også på kvinnesiden. Disse midlene er det Norges Fotballforbund som utbetaler, ikke vi. I tillegg til bonuspengene har vi en liten kommersiell pott som klubbene mottar fra oss. Den er på totalt én million kroner, bekrefter daglig leder Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner til Dagsavisen.

Glimt får over 24 millioner mer for å vinne ligaen

Som Dagsavisen kunne melde forrige uke vil Bodø/Glimt i rene bonuspenger motta 24,65 millioner kroner som følge av at de vinner Eliteserien. Altså over 24 millioner kroner mer enn vinneren av Toppserien. Hvis Vålerengas herrelag skulle klare å sikre seg bronsen, vil det gi laget 17,1 millioner kroner. Noe som vil si at herrelaget vil få 16,5 millioner kroner mer for en tredjeplass enn damelaget vil få for å vinne Toppserien.

– Slik er det bare. Men vi kommer gradvis etter selv om det tar tid. Vi konsentrerer oss om det vi kan gjøre noe med, å vinne ligaen her hjemme, sier Vålerengas stigende stjerne, Celin Bizet Ildhushøy til Dagsavisen.

Sportssjef Eli Landsem sier at det ikke er så rart at vinnerne ikke får betalt like mye, men at det jobbes hardt på kvinnesiden for å bli mer attraktive slik at en i hvert fall kan begynne å tette gapet mellom ligavinnerne.

– Det er markedskronene som teller, og kvinnefotballen må bygge steg for steg for å bli mer attraktive og bli like gode som gutta. Det at vi ikke får like mye betalt har også med interessen rundt Toppserien, som har vært det den har vært. Det er noe vi må forholde oss til, og jobbe for å forbedre, sier hun til Dagsavisen.

Stadig økende interesse

Akkurat som hos gutta får klubbene i Toppserien også midler fra en kommersiell pott, i tillegg til utviklingsmidler.

– Utviklingsmidlene får de både fra oss, og fra NFF. Noe er rene midler til fritt bruk, mens andre midler er knyttet opp mot stillinger, sier Jørgensen

– Vi overfører i år 36 millioner kroner til tilrettelegging og utviklingsprosjekter for toppklubbene i Norge (Toppserien og 1. divisjon), forteller generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF til NTB.

Sportssjef Landsem mener kvinnefotballen har tatt kvantesteg de siste årene, og at interessen stadig er økende.

– TV-tallene viser at interessen er til stede også for kvinnefotballen, og både kvinnelandslaget og Champions League for kvinner blir stadig mer populært. Stadig flere kvinnekamper sendes på tv, og i år har vi også like mange tilskuere som gutta. Vi liker å si at vi i år har solgt ut hver eneste kamp, sier Landsem og ler.

Les også: Vålerenga møter KI Klaksvik i første kvalifiseringsrunde (+)

Champions League er heller ingen gullgruve for kvinnene

Hun mener det er i ferd med å skje store ting på kvinnesiden, selv om det fortsatt er en lang vei å gå.

– Det er flere og flere store nasjoner som satser på kvinnefotball, og mange lag både i Norge og internasjonalt som satser på kvinnelag. Neste år skal de gjøre om Champions League til et gruppespill, og inkludere flere lag, som vil gi den turneringen mer prestisje, forteller Landsem.

Vålerenga møter KI Klaksvik i den første av to kvalifiseringsrunder til årets Champions League-turnering onsdag i neste uke. Hovedrunden i årets turnering starter altså fortsatt med 16-delsfinale, før det neste år introduseres et gruppespill også for kvinnene. Forrige sesong ga kvalifisering til 16-delsfinalen 70.000 euro (765.000 kroner). Lagene på herresiden som kvalifiserer seg til gruppespillet får til sammenligning 150 millioner kroner for å kvalifisere seg.

– For oss var det viktigste med trekningen at vi fikk hjemmekamp. Med de restriksjonene som nå er på plass, kan du risikere å tape penger på å delta i Champions League-kvalifiseringen hvis du ikke klarer å komme deg inn i hovedturneringen. Når de legger om formatet neste år, vil de øke pengepotten der også, sier Landsem og fortsetter:

– Den satsingen vi nå har rundt damelaget koster mye penger, og vi hadde ikke klart det basert på de inntektene vi får gjennom premiepengene, tv-penger og de kommersielle inntektene vi har i dag. Uten Ole Anfinnsen hadde vi aldri klart å opprettholde den satsingen vi nå har, men vi håper at vi en dag kan komme dit at vi klarer oss selv, sier hun.

Premiepenger Toppserien
Nr. 1 500. 000 kroner
Nr. 2 375. 000 kroner
Nr. 3 250.000 kroner
Nr. 4 125.000 kroner
Nr. 5 100.000 kroner
Nr. 6 75.000 kroner
Nr. 7 50.000 kroner
* I tillegg mottar klubbene midler fra kommersiell pott og utviklingsmidlene. Kilde: Toppfotball Kvinner.

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

Mer fra Dagsavisen