Sport

Er det over nå, gutter?

DRAMA: Europamester 2008, verdensmester 2010, europameser 2012. Er det over? Men det er ikke det Iker Casillas og Vicente del Bosque funderer over på en benk i Curitiba.

RIO DE JANEIRO: Det har nærmest vært en offentlig begravelse av det spanske landslaget og «tiki-taka»-fotballen etter 1-5 for Nederland. Ingen lag består evig. Alle lag må utvikles. Den spanske modellen har gått ut på dato. Analysene har vært samstemte.

I kveld, på selveste Maracana, kan et av tidenes største fotballeventyr ta slutt. Spania har tatt tre mesterskap på rad.

Inne på Maracana har ekkoet lagt seg etter Lionel Messis magiske ti sekunder for tre dager siden.

Det var her Spania tapte 0-3 for Brasil i finalen i prøve-VM i fjor. Det er her en hel generasjon av Spanias ypperste ballspillere kan bli takket av.

Eller?

- Vi har brukt dagene godt, starter lagets gudfar, 63 år gamle Vicente Del Bosque som tok over laget etter EM-tittelen i 2008.

En ny stilart

Men før han får fortsette: Det er altså Chile som får muligheten til å skape dette VMs største jordskjelv.

Et Chile som rendyrker nærmest det motsatte av den spanske ballbesittelsen: Full fart i lengderetning, hensynsløst høyt press.

Ironisk nok med en frontfigur som har sin hverdag sammen med Xavi og Andres Iniesta i Barcelona: Alexis Sanchez.

- Vi har brukt dagene godt, gjentar Del Bosque. Og lar det henge litt i lufta hva det betyr.

- For hver dag som har gått siden sjokket mot Nederland har humøret steget i troppen. Vi har sett reaksjonene, hørt elendighetsbeskrivelsene. Alt på grunn av en svak omgang. Det skal kanskje mer til for å velte oss, sa Del Bosque da han avvæpnet en nesten opphisset spansk presse etter at det verste støvet hadde lagt seg.

På basen i Curitiba på det flotte treningsanlegget Alfredo Gottardi, har de analysert både hva som har skjedd og hva som kommer.

Ny keeper?

Iker Casillas har nærmest vært personifiseringen av hele den spanske jubeltrippelen.

Kaptein på landslaget, keeper og søyle både i Real Madrid og Spania.

Så begynte det å glippe i Real Madrid der han mistet plassen som førstevalg.

Så kom annenomgangen mot Nederland og hans egen tabbe som bidro til tidenes største spanske fotballtap etter at farge-TV kom.

- Jeg gjorde min verste landskamp noensinne. Slikt må man bli ferdig med, sier Casillas, som i likhet med landslagssjefen møtte kritikken med rak rygg og ydmykhet. De tapte for et bedre lag med ekstrem energi.

Er det tema å bytte keeper? United-målvakt David De Gea sliter med skade. Tredjevalget Pepe Reina har i likhet med Casillas vært med på hele moroa, og vel så det.

- Nei, dere trenger ikke å plassere oss på gamlehjemmet ennå, sier han.

Varslet tronskifte

Alle mener noe om Spania. Trenerlegenden Cesar Luis Menotti, mannen som ledet Argentina til VM-gull på hjemmebane i 1978, er kanskje inne på noe.

- Dette har jo vært varslet lenge. Spania slet i VM-kvalifseringen og har holdt på den samme oppskriften for lenge, sier han.

De fikk blant annet 1-1 hjemme mot Finland og Frankrike. For å vinne pulja måtte de vinne i Paris. Men de gjorde det.

Chile vil gå rett i strupen på Spania på Maracana. Blir det et stilskifte i internasjonal fotball?

- Fotball er store ord. Og store opplevelser. Gled dere, sier Vicente del Bosque. Men til hva?

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen