Tom Tvedt opplevde debatten i Bodø fredag som god. Etterpå var han lettet.

Enstemmig vedtak om åpent innsyn

Et enstemmig idrettsstyre fulgte ledermøtets råd og har vedtatt fullt innsyn i regnskapene fra fem år før 2. juni 2015.

Sport

Av Geir Andreassen

Dermed har idrettsstyret og idrettspresident Tom Tvedt snudd i saken. Samtlige særforbund og idrettskretser på idrettsledermøtet i Bodø enstemmig ga rådet om å gå inn for fullt innsyn.

Kort etter kom idrettspresidenten ut og fortalte at et enstemmig styre hadde vedtatt rådet.

– Jeg vil ikke kalle det noe nederlag. Dette har vært en demokratisk prosess og vi fulgte det rådet vi fikk. Alle 16 innleggene fra delegatene gjorde det klart at de ville ha fullt innsyn, sa Tom Tvedt til NTB.

– Føler du at dette nærmest blir en ny start og giv for ditt styre?

– Vi har jo hele tiden jobben for norsk idrett, for barn og unge. Det var en viktig avklaring og det skal bli godt ikke å ha fokus på dette spørsmålet framover, sa Tvedt.

– Dette er en god og klok beslutning. Full åpenhet er det som skal til for å gjenopprette tilliten til Norges Idrettsforbund, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

God debatt

– Kjære idrettsvenner. I dag ba jeg idrettslederne om en god debatt. Vi har bevist at vi er en demokratisk organisasjon. Idrettsstyret har fått et råd av dere som øverste tillitsmenn og -kvinner av norsk idrett. Det har vært snakk om seier og nederlag i denne saken, men i dag er vi alle vinnere, sa idrettspresidenten.

– Personlig er jeg lettet. Det var ikke overraskende et enstemmig styre som gikk inn for vedtaket. Det skal være fullt innsyn ned til bilagsnivå fra før juni 2015. Det vil si fem år som er oppbevaringsplikten ifølge bokføringsloven, sa Tvedt.

– Idrettsstyret har bedt om råd, fått råd og ifølge regelverket er det idrettsstyret som må vedta det. Det var enstemmig og jeg håper at vi nå skal opp og framover. Igjen tusen takk, avsluttet han.

Et klart råd

Landets 19 kretsledere og 54 særforbundspresidenter er samlet i Bodø og ble bedt om å gi idrettspresident Tvedt og resten av idrettsstyret et klart råd.

– Dette er en krevende sak for idrettsstyret og idrettsorganisasjon, men tiden er inne å ta prinsipiell avgjørelse som norsk idrett i fellesskap kan stille seg bak. Vi ønsker ledermøtets råd, sa idrettspresident Tom Tvedt i forkant av debatten.

– Innsynet vil gjelde for NIFs sentrale organisasjon, Olympiatoppen, faglige og oppnevnte organer i NIF, sa Tvedt.

Tvedt opplyste at idrettsstyret har gått inn for to alternativer når det gjelder åpenhet.

– Styret har falt ned på enten før eller etter idrettsstyret tiltredelse.

To alternativer

Delegatene hadde dermed fått disse alternativene å debattere og stemme over:

* 1. Full åpent i regnskapene fra 2. juni 2015 ned til bilagsnivå.

* 2. Full åpent i regnskapene helt bakover i tid fra før 2. juni 2015 og ned til bilagsnivå. Det vil si så langt bakover som fem år ifølge bokføringsloven.

– Vi har valgt skriftlig votering for å gi representantene mulighet til å gi oss et råd. Vi håper på et tydelig råd og en god demokratisk debatt, sa idrettspresidenten.

– Særforbundene går inn for full åpenhet og at idrettsstyret går inn for dette, sa golfpresident Marit Wiig på vegne av særforbundene.

– Det er viktig at idrettsfellesskapet har fullt innsyn i hva som skjer på toppen, sa Nils Sandal i Sogn og Fjordane idrettskrets.

– Det er ikke uvesentlig for nåtiden hva som har skjedd i fortiden, sa Rune Gerhardsen i Norges Skøyteforbund.

Finnmark, Møre og Romsdal, Troms og Oslo, Oppland, Nordland, Akershus og Telemark idrettskretser gikk i sine innlegg også inn for fullt innsyn fra før 2. juni 2015.

Oppland idrettskrets ba samtidig at Kulturdepartementet må innføre samme innsynsregime for alle frivillige organisasjoner som idretten underlegges.

Til tross for at idrettsstyret hadde bedt om skriftlig votering var innleggene fra debatten så entydige at idrettspresidenten godtok håndsopprekking. Det ble et enstemmig vedtak og råd til idrettsstyret.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) roser idrettens vedtak om åpenhet.

Idrettsstyret fattet fredag et enstemmig vedtak om å åpne for innsyn i regnskapsopplysninger på bilagsnivå bakover i tid.

– Dette er en god og klok beslutning. Full åpenhet er det som skal til for å gjenopprette tilliten til Norges Idrettsforbund, sier Helleland.

– Jeg er glad Idrettsstyret har fulgt rådet de har fått fra norsk idrett om full åpenhet, sier kulturministeren.

(©NTB)