Claus Lundekvam har fortalt om gamblingrusen blant engelske fotballspillere. FOTO: NTB SCANPIX

Engelsk fotballskandale

KAMPFIKSING: Gambling og juks henger sammen. Nå er sju personer i England arrestert.

For første gang har britisk politi arrestert folk mistenkt for kampfiksing i fotball. Fiksingen skal ha forgreininger til Asia. Det er det nyopprettede National Crime Agency (NCA) - opprettet i år - som i samarbeid med det engelske fotballforbundet (FA) og det engelske Gambling Commission har gått til disse arrestasjonene.

Andreas Selliaas har fulgt denne opprullingssaken, og han er ikke overrasket over det som nå avdekkes.

- Det er ikke overraskende at det foregår kampfiksing i engelsk fotball. Det som overrasker meg er at man ikke har avdekket flere saker tidligere og gått til aksjon før nå, og at man blir overrasket over at slikt skjer, sier han.

Han mener at en av årsakene kan være den tette koblingen mellom gambling og fotball. Og at det naturligvis er vanskelig å finne klare bevis på slikt juks.

 

Bånd til Asia

Andreas Selliaas peker på at båndene mellom dette jukset kan knyttes til Asia og spesielt Singapore.

- Det som sjokkerer britene mest med det som rulles opp er ikke at fiksingen har internasjonale forgreininger, men at det skal ha foregått i lavere divisjoner, og at dommere skal være involvert. At dommerne har vært involvert mer enn man tidligere har trodd så vi i den store Europoletterforskningen som avslørte omfattende kampfiksing i februar i år, sier han.

- Det gjør saken mer alvorlig. En dommer kan skade mer enn et fotballag, fortsetter han.

 

Tette koblinger

Andreas Selliaas peker også på de tette koblingene som finnes mellom gambling og engelske fotballklubber og spilleres egen gamblingvirksomhet.

- Flere av de mest kjente sportskommentatorene i britiske aviser har allerede begynt å ta tak i denne problemstillingen. Eller rettere sagt at det er for tette bånd mellom gamblingselskaper og fotballklubber, og at det fører til spilleavhengighet blant fotballspillere.

Han viser også til at den tidligere Southampton- og norske landslagsspilleren Claus Lundekvam har fortalt om hvor alvorlig og inngrodd gambling er blant fotballspillere i England. Han viser til veddemål som vanlige mennesker vil karakterisere som meningsløse.

- Den kjente journalisten og kampfiksingeksperten Declan Hillhar har lenge advart mot spillernes gambling. Nå sier han: Hva var det jeg sa. Han trekker direkte forbindelser mellom gambling og kampfiksing.

 

Små lag

Andreas Selliaas ledet i oktober et panel i forumet Play the Game. Nå forteller han om hva Europols Nick Garlick har vært med på å rulle opp.

- På et tidspunkt var verdens hotteste spillobjekt den engelske 5. divisjonsklubben Billericay Town. Som han sa, du trenger ikke være Sherlock Holmes for å skjønne at det var noe mystisk ved dette laget. Det er uvisst om noen av spillerne på dette laget er tatt. Men dette viser at det ikke bare dreier seg om fotball på øverste nivå, men at det også handler om store summer på «ubetydelige» kamper, forteller han.

tor.karlsen@dagsavisen.no