Sport

Engelsk fotball: Gamle storheter i motgang

Bolton Wanderers, Coventry City, Charlton Athletic. Notts County... Lista over gamle storklubber som risikerer tøffe dommer i engelsk fotball er lang. Mange supportere over hele fotballøya har en tøff vår foran seg.

Dette er klubber som alle har slitt med økonomien etter å ha falt ut av det gode selskap i engelsk fotball. I dag risikerer de å få en hard dom av styret i EFL, ligastyret som skal sørge for at klubber har sunn økonomi og gode lederskap. Hvor god jobb EFL faktisk gjør, er stadig et tema til debatt i supportermiljøer og i engelsk sportspresse. I dag har EFL-styret en travlere forretningsorden enn vanlig. Kritikken mot EFL går på at de ikke reagerer raskt og effektivt nok på eiere som tømmer klubber for verdier, og ikke håndhever reglene som krever at fotballklubber skal ha eierskap som er skikket og som viser god forretningsdrift.

Birmingham City

Birmingham i Championship har vist bra spilleform denne sesongen, og ligger på en sterk åttendeplass i ligaen. I dag risikerer klubben å falle på tabellen, om EFL ilegger klubben straff for å ha brutt English Fotball Leagues spillerkjøpforbud. Embargoen var resultat at klubbens dårlige økonomi. Det er kjøpet av den danske backen Kristian Pedersen for 21 millioner kroner i fjor sommer som nå kan koste klubben 12 minuspoeng - og en ørliten mulighet for kvalifiseringsspill til en Premier League-plass.

SISTE: Birmingham-supporterne må vente til midten av denne måneden for å få svar på om klubben vil bli straffet med poengtrekk av English Football League etter å ha brukt penger på spillerkjøp i fjor sommer.

En tidligere EFL-høring ble utsatt da et medlem i styret erklærte seg inhabil.

Birmingham City mener klubben er utpekt som syndebukk, etter at flere klubber har trosset pålagte spillerembargoer og styrket stallen med spillere. Men denne helgen er det hjemmemøte i Second City Derby mot erkefienden Aston Villa som gjelder.

Bolton Wanderers

Etter nedrykket fra Premier League i 2012 har Bolton Wanderers overlevd flere konkursbegjæringer og skattekrav i milliardklassen, Nå venter en ny skattesak, når klubben må stille i britisk skifterett om to uker.

Klubben er nær bankerott igjen og kan muligens reddes av et eierskifte som ifølge britiske sportsmedier kan skje denne uka, men før salget er avklart må Bolton Wanderers legge pengene på bordet som gjør at klubben kan spille hjemmekamp mot Millwall til helga.

Skifter Bolton Wanderers eier?: Håp for Bolton

Championship-klubben skylder allerede penger til Manchester-politiet og selskapet som sørger for sikkerheten på kamper. Nå må EFL vurdere tiltak, etter at Boltons bymyndigheter har fastslått at klubben ikke lenger innfrir kravene som stilles til vakthold og beredskap på matchdagen.

De ansatte i klubben har ikke fått februarlønna utbetalt, og i følge Sky Sports fikk de ansatte beskjed om å ikke komme på jobb på Boltons treningsanlegg denne uka – da det ikke fantes penger til matservering der.

SISTE: Ledelsen i Bolton Wanderers kunne puste lettet ut onsdag ettermiddag, da bymyndighetene og politiet i Bolton kom fram til at klubben innfridde kravene til sikkerhet og beredskap ved kamper. Dermed går lørdagens kamp mot Millwall på Reebok Stadium som planlagt. Bolton venter fortsatt på at den upopulære eieren Ken Anderson skal komme til enighet med det som skal være interessenter som vil kjøpe klubben

Blackpool

For ni år siden overrasket Blackpool fotballfolket med opprykket til Premier League, men det ble med en sesong på toppnivå. Siden det ene feståret har klubben vært preget av vanstyre og en eier dømt for voldtekt og økonmiske misligheter. Blackpool er for tida i League One, og innenfor rekkevidde av en plass som gir rett til kvalifiseringsspill til Championship.

Blackpool-supporterne har protestert i mange år mot eierne av deres kjære klubb, som blant annet lurer på hvor pengene fra Premier League-sesongen er blitt av. Nylig ble de tidligere eierne, Oyston-familien, kastet ut av klubben for godt av selskapet nye bostyre. Blackpool er dømt konkurs av britisk rett, og det gjør at EFL må bestemme om The Tangerines også må trekkes 12 poeng for det økonomiske kaoset. Og dermed gå miste en god plass på tabellen.

SISTE: Det nye styret i League One-klubben Blackpool er gitt mer tid av EFL til å undersøke klubbøkonomien.  Får ikke klubben inn friske midler, kan EFl erklære klubben insolvent og idømme tolv  minuspoeng som straff. Det vil sette en stopper for klubbens Championship-ambisjoner. Blackpool ligger fire poeng bak kvalikspillplassene på topp seks.

Coventry City

Coventry City hadde vært 34 år i engelsk toppliga da klubben rykket ned i 2001. Etter ekstremt mye motgang har klubbens sportslige framganger brakt dem tilbake i League One, men i dag må Coventry Citys ledelse dokumentere for EFL at klubben faktisk har et stadion å spille på neste sesong. Klarer de ikke det, kan EFL forvise Coventry City ut av hele ligasystemet og ned til fotballens nasjonale amatørnivå.

SISTE:

Coventry City har fått mer tid til å få avklart stadion-spørsmålet. Klubben er involvert i en juridisk tvist med rugbyklubben Wasps og myndighetene i Coventry hvor temaet er Coventrys planer om å benytte Ricoh Stadium som hjemmebane i neste sesong. Coventry er en gammel storklubb på vei tilbake, nå på 9. plass i League One.

English Football League ønsker ny informasjon fra  League One-klubben innen 2. april.

Fredag ettermiddag kom Coventry Citys eiere, det London-baserte hegdefondselskapet Sisu, med en tweet som informerte om at de regnet med å komme med konkret informasjon om stadionspørsmålet i neste uke.

Charlton Athletic

League One-klubben Charlton Athletic røk ut av Premier League I 2007 etter syv sesonger i toppen. Siden har The Addicks hatt en jojo-tilværelse mellom League One og Championship.

Nå må EFL ta stilling til konflikten mellom den belgiske eieren Roland Duchatelet og klubben. Duchatelet krever at EFL kjøper klubben av ham, samt inngår kontrakter om leie av klubbens stadion og treningsanlegg. Han skal også ha fått andre bud på bordet.

Belgieren har karakterisert oppkjøpet av klubben i 2014 som en tabbe, noe som ikke har gjort ham mer populær blant sinte supporterne.

SISTE: EFL avviste onsdag Charlton-eierens forslag om at liga-styret må kjøpe League One-klubben av ham. . Et eierskap av en fotbalklubb vil sette EFL i en interessekonflikt. Supporterne av League One-klubben fra Sør-London er også i mot eierens forslag, som omtales som en bisarr ide. Klubben har vært til salgs i lang tid. Charlton ligger på femte plass i League One.

Notts County

Notts County, den eldste fotballklubben i verden, har også en uviss skjebne i vente på grunn av dårlig økonomi. Klubben  som ligger nederst i League Two med retning ut av ligasystemet, har vært erklært konkurs tidligere.

Nå risikerer klubben fra 1862 å bli det igjen, om EFL finner klubbens økonomi for dårlig fundert. EFLs dom vil foreligge i løpet av våren.

Samtidig uttalte eieren Alan Hardy torsdag at han tror et salg av klubben vil komme i orden seinere denne måneden - samt at den nye eieren vil ha ressursene som kreves for å ta Notts County opp til Championship. Hardy la klubben ut for salg i slutten av januar, få dager etter at han ved et uhell publiserte et nakenbilde av seg selv på Twitter.

Mer fra Dagsavisen