Fotball

Endelig Cristiano Ronaldo

VERDENS BESTE: I går innbød Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) til storslagen festaften med verdens beste fotballspillere som smykkesteiner. Og da var det klart for kåringer.

Med den gamle storspilleren Ruud Gullit og Fernanda Lima på scenen som ledsagere gjennom kveldens mange kåringer, var rammene rundt årets Ballon d‘Or, og det kunne dermed bli en aften som skjulte de skandalene som har versert rundt FIFA de siste åra.

Det ble mange kåringer før man nådde fram til den prisen alle ventet på:

Planetens beste mannlige og kvinnelige fotballspiller i år 2013.

Og få ble overrasket da amerikanske Mia Hamm kunngjorde at den tyske landslagskeeperen Nadine Angerer vant den kåringen. Og ikke så mange ble vel overrasket da legenden Pele - som selv mottok en gullball - utropte Cristiano Ronaldo som verdens beste mannlige fotballspiller i 2013 - fem å etter at han vant kåringen sist.

Ikke rart at en ydmyk Ronaldo takket alt og alle som kunne takkes, mens tårene trillet nedover kinnene hans.

Etter Messi

I de fire siste åra har Ronaldo havnet som nummer to på denne kåringen. Hver gang etter Lionel Messi. I år kom den argentinske ballkunstneren til kort.

Messi spiller på et Barcelona som vant La Liga med 15 poeng sist sesong, og han er også tidenes mestscorende på bortebane i La Liga. Men sammenlagtstapet 0-7 for Bayern München i semifinalen i Champions League ødela nok litt av sesongen. Dessuten var han skadet de to siste månedene av fjoråret, og de fleste husker nok de månedene bedre enn januar, februar og mars.

Men uansett: Ronaldo overgikk Messi i fjoråret. Han har aldri klart å vinne Champions League og havnet altså 15 poeng bak Barcelona. Men:

* Han scoret 69 mål på 60 (!) kamper.

* Nærmest alene sendte han Portugal til VM i Brasil, blant annet etter et fantastisk målshow mot Sverige i playoff. Da måtte selv Zlatan Ibrahimovic applaudere portugiseren.

Vant alt

Franck Ribéry var den tredje nominerte. Og han hadde vunnet alt med Bayern München.

* Tysk Bundesliga.

* Tysk cup.

* Tysk supercup.

* VM for klubblag.

* Og Champions League.

- Han spiller kanskje på et for godt lag - et for homogent lag, sier TV 2-sportens ekspert Ole Martin Årst om det.

Ribery er ikke den målscoreren som Ronaldo og Messi.

Dermed ble det Bayern Münchens trener, Jupp Heynckes, som ble æret med alle seirene i konkurranse med Sir Alex Ferguson (Manchester United) og Jürgen Klopp (Borussia Dortmund).

Straffeeksperten

Nadine Angerer ble europamester med Tyskland i Sverige i sommer etter å ha slått Norge 1-0 i finalen. At de tyske jentene vant gullet kan de takke sin målvakt for. Hun slapp ikke inn ett eneste mål i turneringen. Og det mest imponerende:

I finalen reddet hun to norske straffespark.

Derfor var det ingen overraskelse at hun gikk av med seieren.

Zlatan var ikke nominert blant de tre beste, men han fikk et stort plaster på det såret. Han fikk Årets mål - hans fantastiske brassespark mot England fra rundt 30 meter.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen