En VM-favoritt er ute

(Brasil - Australia 0-1). Brasil er ute av kvinne-VM i fotball før kvartfinalene spilles. En av de store sensasjonene inntraff søndag kveld.

Av Sjur Natvig

Innbytter Kyah Simon satte inn en keeperretur ti minutter før slutt og sendte Australia til kvartfinale i fotball-VM på bekostning av Brasil.

Australias 1-0-seier innebar at en av VM-favorittene forsvant fra Norges halvdel i cupspillet, og at superstjernen Marta har gjort sitt siste spark i dette mesterskapet.

Brasil fikk det aldri til å løsne offensivt i dette mesterskapet, men hadde ikke sluppet inn mål før Australia avgjorde kampen i regnværet i Moncton. Etter flere gjenvinninger høyt på banen ble ballen spilt i bakrom til lynraske Lisa De Vanna. Hennes skudd var ikke spesielt godt, men keeper Luciana ga retur rett ut, og Simon nådde ballen først. Iskaldt sendte hun den i hjørnet.

– Å være på rett sted til rett tid kjennetegner en stor spiller, og Kyah Simon viste det i dag, sa Australias landslagssjef Alen Stajcic.

Historisk

23-årige Simon er første spiller med aboriginsk bakgrunn på Australias kvinnelandslag i fotball, og søndag skrev hun australsk fotballhistorie. Det er første gang landet har vunnet en cupkamp i fotball-VM uansett kjønn.

Simon skal også ha en stor del av æren for at Australia gikk videre fra «dødens gruppe». Hun scoret begge mål i seieren mot Nigeria.

Brasil greide aldri å skape virkelige sjanser til å komme tilbake. Nærmest var en stussheading fra Cristiane på et langt frispark i siste minutt, men keeper Lydia Williams reddet lett.

Di Vanna terroriserte det brasilianske forsvaret med farten sin og var farlig frampå mange ganger før situasjonen som avgjorde kampen.

– Vi er ett av de farligste lagene i VM, og ikke det farligste, sa Stajcic.

Marta-nedtur

Marta, som fem ganger er kåret til årets spiller i verden, har dominert i store sluttspill i mange år. I åpningskampen satte hun ny rekord med sin 15. VM-scoring, men søndag var hennes mest minneverdige bidrag en stygg felling som ga henne gult kort rett etter Australias vinnermål.

– Vi har ikke mye å beklage, annet enn at vi tapte. Kampen var jevn i første omgang, men vi hadde grepet etter pause. En detalj, et balltap på midtbanen, avgjorde kampen, sa Brasils landslagssjef Vadão.

Australia møter verdensmester Japan eller Nederland i kvartfinalen, og vinneren av den kampen er Norges eventuelle semifinalemotstander.

Frankrike videre

Frankrike sjokkåpnet i begge omganger og feide Sør-Korea ut av fotball-VM med 3-0-seier søndag. I kvartfinalen venter en storkamp mot Tyskland.

Som i den siste gruppekampen, da Mexico ble knust 5-0 etter tre mål i de 12 første minuttene, kom Frankrike på banen med et lag bestående utelukkende av spillere fra dobbeltvinner Lyon og mesterligafinalist Paris Saint-Germain. Denne gang ble det to mål på de første åtte minuttene.

Først rullet PSG-spiller Marie Laure Delie ballen i mål ved stolpen etter et flott angrep hvor ballen ble spilt ut igjen fra dødlinja. Så spilte Ade Hegerbergs lagvenninne Elodie Thomis vegg med Eugenie Le Sommer, stormet inn i feltet og doblet ledelsen.

Sør-Korea var ikke i nærheten av å ta seg inn i kampen igjen, men et fransk lag som på sitt beste er en offensiv virvelvind sliter med å holde intensiteten oppe over tid. Ved pause sto det fortsatt bare 2-0.

Delie punkterte kampen for godt da hun rett etter sidebytte la på til 3-0 etter forarbeid av Le Sommer.

– Vi hadde stor respekt for det sørkoreanske laget. Jentene gjorde ting enkelt og innledet kampen strålende, sa Frankrikes landslagssjef Philippe Bergeroo til W9.

Allerede i kvartfinalen støter topprangerte Tyskland på tredjerankede Frankrike, mens verdenstoer USA sannsynligvis venter på vinneren i semifinalen. Det er harde bud for turneringsfavorittene i Canada-VM. (©NTB)

VM-sluttspillet fotball kvinner søndag, åttedelsfinaler:

Brasil – Australia 0-1 (0-0)

12.054 tilskuere i Moncton

Mål: 0-1 Kyah Simon (80)

Dommer: Teodora Albon, Romania. Gult kort: Fabiana, Marta, Brasil.

Frankrike – Sør-Korea 3-0 (2-0)

Spilt i Montreal

Mål: 1-0 Marie Laure Delie (4), 2-0 Elodie Thomis (8), 3-0 Delie (48).

Dommer: Salome Di Iorio, Argentina. Gult kort: Lee Eun-mi, Lee Geum-min, Sør-Korea, Kheira Hamraoui, Frankrike.