Under verdenscupen i langrenn i Finland var russiske turister synlig tilstede med et klart budskap.

En viktig R for Russland

KOMMENTAR: Russiske utøvere i vinter-OL skal benevnes som «Olympic Athletes of Russia», OAR. Er det en utestengelse av en nasjon?

IOCs historiske vedtak om å utestenge Russland fra vinter-OL inneholder idrettsdiplomati på stram line. Mens russere flest raser mot vedtaket, er noen av dem fornøyd med at bokstaven R kommer inn bak deltakernes navn. For når utøverne representerer Russland, er vel Russland med?

Den internasjonale olympiske komite (IOC) kunne nøyd seg med å benevne dem som «uavhengige utøvere», men etter dragkamp internt endte man med denne løsningen. Utøverne får ikke bære det russiske flagg og nasjonalsangen blir ikke benyttet. Det er innstrammingen som er foretatt siden OL i Rio.

For prinisippet er egentlig det samme som i Rio de Janeiro i 2016 der «rene» russiske utøvere fikk delta. Over 200 av dem fikk stille opp, mens hele nasjonen var utestengt fra Paralympics, som de er nå også i Pyeongchang.

Les også: Putin avviser boikotthttp://www.dagsavisen.no/sport/putin-avviser-ol-boikott-1.1067089

Nå skal russerne bestemme seg om de utøverne som ikke var involvert i Sotsji-skandalen skal få delta i Sør-Korea. Og vil de det sjøl? Får vi se et russisk lag i ishockey, slik det nå er åpnet for? Hvilken prestisje vil det være å vinne den? Ettersom NHL-spillere er utelukket fra deltagelse, hadde mange allerede utnevnt Russland som den store OL-favoritten i den viktigste lagidretten i OL. I langrenn er det selvsagt interessant for de norske om konkurrenter som Sergej Ustjugov og det nye stjerneskuddet Alexander Bolsjunov kommer til start. Selv om dette er bagateller i det store bildet.

Men det kan bli en svært spesiell situasjon hvis russerne bestemmer seg for fullt kjør mot OL i alle idretter. Da kan vi ende med at OAR blir beste nasjon i vinterlekene. Hvordan vil det bli oppfattet? En seier for Russland.

Noen russiske reaksjoner oppfordrer til boikott av OL i Sør-Korea. Når IOC dropper flagget, må alle utøvere også være hjemme. Men onsdag avviste Vladimir Putin en slik reaksjon. Da blir det ikke det. I russisk idrett forklares doping med at "alle gjør det", men at Russland utsettes for vestlig propaganda. 

Nå venter idrettsverdenen på neste trekk fra Russland. Og vi venter på neste trekk fra FIFA, som skal ha fotball-VM i Russland til sommeren og der russiske fotballspillere også er involvert i dopingskandalen, med selveste VM-sjefen Vitalij Mutko som bakspiller. Og han er nå altså utestengt på livstid fra IOC. Hva gjør FIFA med det? Ingenting, er det foreløpige svaret derfra.

Det er en fantastisk situasjon og krise for internasjonal idrett. Kanskje Russland skal delta i sitt eget VM som «fotballspillere fra Russland». 2018 blir et idrettsår i Russlands tegn. Enten de deltar eller ikke.