En-touch-kongen som hadde råd til å bomme på straffespark

(Vålerenga - Molde 2-1). Vidar Örn Kjartansson igjen! Men det var godt å se at laget kunne score også etter at islendingen hadde gått av banen.

Bilde 1 av 3

KOMMENTAR

Vålerenga flyr videre med hjelp av den flygende islending, men denne kvelden fikk vi også se at han kunne bomme på straffespark. Likevel ble han delvis matchvinner i en kamp der Aron Dønnum dengte inn den andre scoringen etter flott forspill av innbytter Bård Finne. Nå svinger det av VIF der også innbytterne bidro til en seier som kunne blitt enda større. For Herolind Shala hadde en vakker avslutning i stolpen.

Men hva er det med Vidar Örn Kjartansson? Vi fikk se det etter 21 minutters spill etter at begge lag hadde hatt hver sin gode perioder uten å komme til mål. Molde hadde tre farlige skuddforsøk da de fikk låne ballen etter drøyt ti minutters spill, men uttelling ble det ikke.

Da steg han fram igjen med sin unike spisskompetanse: Å score mål med ett touch på ballen. Vi fikk tre av dem mot Brann og her kom den fjerde. Fire scoringer, alle på ett touch. - Viktig å avslutte kjapt, det har jeg lært siden jeg var seks år gammel, har ørnen tidligere sagt i et intervju med Dagsavisen.

Vi ble minnet om den egenskapen da innbytter Bård Finne fikk muligheten alene med keeper ti minutter før slutt. Han avsluttet IKKE ved første anledning, og ble taklet da han omsider skulle skyte.

"Hurtig teknikk", kalte Egil Olsen det og pekte på Ole Gunnar Solskjær som eksempel. Kraft er ike avgjørende, men hurtighet i avslutningen. Martin Bjørbakk hang ikke med på Kjartanssons rykk og da fikk han den plassen han trengte på å skyve Vålerenga i ledelsen.

Molde hadde byttet ut åtte mann i startelleveren sammenlignet med onsdagens mesterligakamp på Kypros. Det viser hvilken bredde de har i stallen. Laget er ett hinder fra å nå den største pengebingen i klubbfotballen, men de må også jage tittelen i Norge. Mot Vålerenga visste de hva de måtte være obs på. Det hjalp ikke. For hvis man ikke er tett på slike spisser som Kjartansson, er løpet kjørt.

Etter pause spilte Vålerenga med en mann mer etter at Aron Dønnum skaffet straffespark og Moldes John Kitolana fikk rødt kort. Men det straffesparket blåste altså Kjartansson over tverrliggeren.  Dønnum jobbet hardt for å komme på scoringslista denne kvelden, særlig var hans avslutning på volley skarp. Men keeper slo til corner. Ved en annen anledning burde han orientert seg litt mer i landskapet før han avsluttet. Men endelig lyktes han sju minutter før slutt.

Og en blomst også til keeper Kristoffer Klaesson som hadde en matchvinnende redning da Mathis Bolly fikk heade fra seks meters hold. Da fikk vi se reaksjonsevnen til keepertalentet.

Samarbeidet mellom Osame Sahraoui og islendingen var ikke like synlig i denne kampen, men bare ved at de er i samme angrep gjør at motstanderen må ta forholdsregler. Det hadde Molde snakket om, men det hjalp ikke. Reduseringen fikk de først fire minutter på overtid ved Henry Wingo, men da var det for sent.

- Vi bryr oss ikke om Molde, bortsett fra på dødballer  mot, sa VIF-trener Dag-Eilev Fagermo før avspark. Men å bry seg om dødballer er lurt. Ingen innslupne mål etter cornere så langt, og den blomsten går til assistenttrener Kenneth Dokken som er strategen bak VIFs planer på dødball.

Vålerenga er plutselig bare to poeng bak Molde på tabellen, er på bronseplass foran morgendagens kamper og neste oppgave er årets tøffeste: Serieleder Bodø/Glimt borte. Glimt og Vålerenga er de eneste lagene som nå er ubeseiret på hjemmebane denne sesongen. Også det bildet kan endres søndag om en uke..

Eliteserien menn lørdag, 18. runde:
Vålerenga – Molde 2-1 (1-0)

Intility arena: 200 tilskuere.

Mål: 1-0 Vidar Örn Kjartansson (21), 2-0 Aron Dønnum (83), 2-1 Henry Wingo (90).

Dommer: Kai Erik Steen, Østsiden Askøy.

Gult kort: Christian Dahle Borchgrevink, Vålerenga, Eirik Ulland Andersen, Molde.

Rødt kort: John Kitolano (48), Molde.

Vålerenga (4-3-3): Kristoffer Klaesson – Christian Dahle Borchgrevink (Felix Myhre fra 66.), Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Sam Adekugbe – Henrik Bjørdal, Fredrik Oldrup Jensen, Magnus Lekven (Herolind Shala fra 60.) – Aron Dønnum, Vidar Örn Kjartansson (Matthías Vilhjálmsson fra 78.), Osame Sahraoui (Bård Finne fra 78.).

Molde (4-2-3-1): Andreas Linde – Marcus Holmgren Pedersen, Martin Bjørnbak (Martin Ellingsen fra 46.), Sheriff Sinyan, John Kitolano – Fredrik Aursnes, Etzaz Hussain (Eirik Hestad fra 84.) – Ola Brynhildsen (Erling Knudtzon fra 84.), Tobias Christensen (Henry Wingo fra 51.), Eirik Ulland Andersen (Mathis Bolly fra 61.) – Ohi Omoijuanfo.

Øvrig kamp lørdag: Sarpsborg – Mjøndalen 2-0.