Her er inngangsporten til Zlatan Ibrahimovic’ oppvekststed, Rosengård. Ikke rart det er prydet med et Zlatan-sitat. FOTO: ANDREAS HILLERGREN/NTB SCANPIX

En sønn vender hjem

I går kom Zlatan Ibrahimovic (33) hjem igjen. Til Malmö. Til byen der han vokste opp. Og til byen der han la grunnlaget for sin eventyrlige fotballkarriere.

«Hei, Malmö. Jeg er på vei mot dere. Og som jeg lovet, skal dere få muligheten til å se kampen på onsdag på Stortorget hvor store ting kommer til å skje ... Sist, men ikke minst, en stor takk til Malmö by som hjalp meg sånn at dette kunne bli virkelig. Ser dere alle på onsdag.»

Dette skrev Zlatan Ibrahimovic på sin Facebook-side før han kom til Malmö i går.

Så har han da også leid hele Stortorget, der det blir satt opp en stor TV-skjerm slik at de som ikke kommer inn på kampen likevel kan føle fellesskapet med tusener av andre fotball- og Zlatan-fan.

Der blir det også solgt Zlatan-T-skjorter. Inntektene går til fadderordningen Drivkraft Malmö, som hjelper skolebarn og deres familier.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Valget

Zlatan legger aldri skjul på hvor han kommer fra. Og som han sier:

«Jeg beveger meg som en fra Malmö, jeg snakker som en fra Malmö. Alt er Malmö for meg.»

Oppvokst i den belastede bydelen Rosengård vet han hva valget sto mellom:

Enten ei framtid som små- eller storkriminell. Eller som fotballspiller.

Heldigvis var det folk som så hans talent for det siste. Derfor kunne hans internasjonale karriere starte i 2001 da han ble solgt til Ajax for 87 millioner kroner.

I sin selvbiografi, en av de beste idrettsbiografiene noensinne, forteller han om sin oppvekst. Om hvordan han stjal fra butikkene. Om hvordan han til stadighet rappet sykler både for å komme til trening og for å komme hjem igjen.

Hjemmet var hos faren, der han bodde etter at foreldrene skilte lag. Var han sulten, var det sjeldent å finne mat i kjøleskapet. Det var stort sett fylt med ølbokser.

Det vanskelige valget

I dag har nok også svenske fotballfans et vanskelig valg. Hvem skal de holde med? Malmö eller Zlatan?

Zlatan vil i alle fall glemme Malmö i 90 minutter.

– Jeg vil vinne Champions League. Derfor er jeg PSG-spiller i de 90 minuttene av kampen. Jeg skal gjøre altfor laget mitt, og jeg skal score. I 90 minutter er jeg den maskinen, det dyret, som skal gjøre jobben.

Tidligere i høst vant han gullballen i Sverige for tiende gang på rad. Og han kvitterte for drøyt ei uke siden ved å sende Sverige til EM.