- En skam at Russland får arrangere VM

Sjefen i USAs antidopingbyrå, Travis Tygart, vil ha et uavhengig og sterkere WADA. Han er sterkt kritisk til hvordan russisk dopingjuks er håndtert.

Av Steinar Bjerkmann

Lederen i USADA var mandag i Oslo for å delta i stjernespekket antidopingkonferanse. Tygart gjentok sitt krav om at WADA må bli uavhengig av Den internasjonale olympiske komité (IOC) og særforbundene.

– Du må starte på toppen og fjerne ordningen der reven passer hønsehuset. Akkurat nå styrer sporten selv antidopingarbeidet, og et slikt system er nødt til å feile om det ikke fikses. Vi trenger et uavhengig antidopingorgan som er uredde for å gripe inn og som ikke trenger å forholde seg til bindinger. De må beskytte sporten utelukkende av hensyn til rene utøvere, sier Tygart til NTB.

– IOC kunne tatt beslutningen i dag, om de ville, for å fjerne sine representanter i WADA-styret. Du bør heller sette inn egne eksperter i kampen mot doping. Du kan ikke ha folk som skal ta beslutninger i sin egen idrett, sier USADA-toppen.

Ingen tillit

Han peker på Russland som beviset på hvor lite effektivt antidopingarbeidet har vist seg i virkeligheten.

– Problemet så man virkelig komme til syne i hvordan man håndterte den russiske situasjonen. Det har skapt en situasjon der ingen, verken utøverne eller publikum, har tillit til antidopingarbeidet. Det må løses raskt, slik at utøverne vet at de kan vinne på ærlig vis, sier Tygart.

Russland er blitt avslørt for omfattende statsstøttet dopingjuks under OL på hjemmebane i Sotsji i 2014. Foran vinterens OL i Sør-Korea hersket fullt kaos. Russland ble utestengt som nasjon, men en rekke utøvere fikk stille under nøytralt flagg. Selv etter omfattende dopingjuks, får Russland arrangere idrettskonkurranser og mesterskapet. Nå i sommer er russerne vertskap for fotball-VM – kanskje det største mesterskapet innen idrett foruten OL.

– Dessverre var det for sent å gjøre noe, men det er en skam og alle vet det. Utøvere har protestert mot ulike mesterskap i Russland, og noen turneringer er blitt flyttet. Temaet dukket opp for sent, men det viser hvor lite handlekraft WADA viser at de aldri tok noen posisjon om VM skulle vært arrangert i Russland eller ikke, sier Tygart.

Skaper utøverfrykt

Russlands antidopingbyrå er fortsatt suspendert av WADA.

– Første steg for å løse det er en innrømmelse. Det er så viktig at WADA krever at russerne anerkjenner de to siste punktene på veikartet. Jeg håper de (russerne) kommer til en fullstendig anerkjennelse og innrømmelse av at de lurte hele verden. De har skuffet en verden. Utøvere og fans er skuffet og frustrert. Lekene har vært korrupte på en helt annen måte enn vi noen gang har sett tidligere på grunn av russernes handlemåte. En ting er å innrømme dette, en annen ting er å sørge for at det aldri får lov til å skje igjen, sier Tygart.

Han er skremt over hvor langt russerne har vært villige til å gå.

– Se på funnene i McLaren-rapporten. Det kom blant annet fram at russerne sørget for at en ukrainsk utøver testet positivt. En utøvers verste frykt er å komme til Russland og bli dopet. En ser at en nasjon velger å bruke politiske virkemidler også innen idretten. Det skaper frykt. Og du har også de mange omtalte cyberangrepene. De er villig til å gjøre alt for å påvirke omgivelsene, sier Tygart.

Helleland varsler tiltak

Linda Hofstad Helleland, nå visepresident, er blant kandidatene til å overta som WADA-president.

– En av de viktigste endringene jeg jobber for er mer åpenhet, mer demokrati og mer uavhengighet. I uavhengighet mener jeg at man må ha systemer der det ikke stilles spørsmål om bukken passer havresekken. Jeg vil jobbe med konkrete tiltak, selv om det er for tidlig å si mer om det, men Tygart har gjort gode observasjoner om hvordan vi kan gå vekk fra interessekonflikter og habilitetsspørsmål som mange mener er for dominerende i internasjonal sport, sier Helleland. (NTB)