Sport

En ny tid for et landslag på opptur

For første gang i historien har det norske fotballandslaget rykket opp. I neste Nations League venter mye tøffere motstand. Men det er to år til. Lars Lagerbäcks 2018 er sterkt: 8 serie, 1 uavgjort, 1 tap.

KOMMENTAR

Med kampen i Nikosia mandag kveld er sesongen over. Lars Lagerbäck har bygget et lag mot middels motstand, men med sterke resultater. Åtte seire av ti mulige er en statistikk som står som en påle. Tre av dem kom mot VM-nasjoner.  Og viktigst: Norge har skapt flest sjanser i samtlige kamper i år.

Det sender oss opp på nivå 2 i det nye konseptet Nations League, men en ny turnering skal ikke settes opp igjen før høsten 2020. Da er antagelig Lars Lagerbäck ikke landslagssjef lenger. Og da kan plutselig lag som Tyskland og Kroatia bli motstandere. De rykket ned fra øverste nivå. Men før det venter svenskens største prosjekt med Norge: Å få oss til EM-sluttspillet i 2020. Det sluttspillet går over hele Europa med semifinale og finale på Wembley.

Og det er den fasen Norge nå skal inn i. Om få uker skal gruppene i den ordinære EM-kvalifiseringen trekkes, de to beste lagene går videre til EM. Hvis Norge ikke klarer det, slår seieren i Nations League-pulja inn. Da får vi en playoff-sjanse til EM-plass våren 2020.

Les også: Ola Kamara ble matchvinner: https://www.dagsavisen.no/sport/kamara-sendte-norge-til-topps-i-pulja-1.1235963

Men fotball er her og nå, og årets ti kamper har gitt Lars Lagerbäck den stammen han har lett etter. Høstens navn som har spit seg rett inn på laget heter Ole Selnæs som med sin pasningsfot har sendt Sander Berge ut på benken. I forsvaret venter vi på Kristoffer Ajers retur, men den gamle Kjelsås-spilleren Sigurd Rosted har til nå vært vikaren som ennå ikke har tapt en eneste landskamp. Og forsvarsmessig er 2018 imponerende. Det er nesten ikke blitt skapt sjanser mot Norge.

Ola Kamara ble mandagens matchvinner i Josha Kings fravær. Alexander Sørloth skulle også kommet på scoringslista, mens han to misser minner om oss at uttrykket "ferdigscoret", som til og med Egil "Drillo" Olsen bruker, ikke gjelder. Ingen scoring er sikker før ballen ligger i mål. Joshua King har hatt en like stor miss tidligere i høst. Ola Kamara kunne også bommet. Det gjorde han ikke. Lagkameraten til Zlatan fikk ballen mellom stengene. Det ble avgjørende.

For ineffektiviteten til Norge ble synig her også. Norge ble snytt for et soleklart straffespark i tillegg til Sørloths to eventyrlige bommer. Det burde endt med femmålsseier denne kvelden. Flere sjanser må settes skal Norge komme seg til sitt første sluttspill på 20 år.

Lars Lagerbäck ville skape sitt lag og i det plukket han tidlig ut en sentrallinje med Ajer, Berge og King. Ingen av dem spilte de to avgjørende bortekampene av forskjellige grunner. Det viser at han har en bredde å ta av. Martin Ødegaard er så langt en joker i denne gjengen, uforutsigbar både i Lagerbäcks valg og hva han leverer på banen.

I sum betyr dette at Norge er på en lovende opptur. Men vi må minne om at vi har spilt i 3. divisjon i Europa. De nesten tomme tribunene i Nikosia minnet oss om det. Nå kommer kvalifiseringen der vi også får motstand fra Europas elite. Alle må et hakk opp. Det er bare å glede seg.

Det er verdt å legge til at kvinnelandslaget har kvalifisert seg for neste års VM-sluttspill og at aldersbestemte landslag har vunnet hyppigere enn på mange år. Norsk landslagsfotball er ikke i krise. Den er på en opptur. Med Lars Lagerbäck som den nøkterne kapteinen på broen.

Mer fra Dagsavisen