Sport

En ny OL-ild brenner på Lillehammer

Fredag kveld ble OL-ilden tent på Lillehammer igjen. Det sørget prinsesse Ingrid Alexandra for. Hun fikk fakkelen av Marit Bjørgen. Dermed er tidenes andre versjon av ungdoms-OL i vinterdrakt i gang.

Bilde 1 av 5

Av Kaja Staude Mikalsen

LILLEHAMMER: Prinsesse Ingrid Alexandra tente OL-ilden under åpningsseremonien til Ungdoms-OL på Lillehammer.

Akkurat som hennes far kronprins Haakon gjorde for nøyaktig 22 år siden, under åpningen av OL på Lillehammer i 1994. Seremonien var tronarvingens første internasjonale oppdrag, og ble etterfulgt av et storslått fyrverkeri.

Prinsesse Ingrid Alexandra fikk overlevert OL-ilden av skidronninga Marit Bjørgen, etter at den har reist fra Hellas og gjennom hele Norges land i forkant av lekene.

Kongefamilien har vært involvert i Ungdoms-OL fra starten av, gjennom kronprins Haakons deltakelse i lekenes hovedkomiteen.

13.000 gjester fra Norge og resten av verden møtte opp i Lysgårdsbakkene på Lillehammer under åpningsseremonien, som var helt utsolgt.

Sceneshow

Før tenningen av OL-ilden fikk publikum servert et kreativt sceneshow om en ung gutt som elsker sport, og drømmer om å bli en stor idrettsstjerne. Men veien fra de store drømmene til de gode resultatene er tøffere enn ventet.

Forestillingen endte med at Marit Bjørgen kom på scenen med OL-fakkelen i hånden, og motiverer gutten til å ikke gi opp drømmene sine.

– Det betyr mye for meg å være et godt forbilde for unge utøvere. Jeg ønsker å bruke oppmerksomheten jeg får som skiløper til noe positivt, og det å kunne motivere barn og unge til fysisk aktivitet er viktig for meg. Selv har jeg alltid hatt utrolig stor glede av idrett, og jeg ønsker at alle barn og unge skal ha muligheten til å drive idrett på sitt nivå, sier Bjørgen.

Regissør for åpningsseremonien var Sigrid Strøm Reibo. Hovedrollen ble spilt av Eilif Hellum Noraker (15), kjent som Bulle i filmene om Doktor Proktor.

3000 frivillige

De olympiske arenaene fra OL i 1994 brukes også i år, når ungdoms-OL arrangeres fra 12.- 21. februar i Lillehammer, Hamar, Gjøvik, Øyer og i Oslo.

1.100 unge utøvere i alderen 15 til 18 år skal konkurrere i 70 øvelser i de 15 olympiske vinterdisiplinene. Lekene involverer ungdom på alle områder; både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Lillehammer 2016 er navnet på det fjerde Ungdoms-OL, og over 3000 frivillige sørger for at det er mulig å gjennomføre lekene. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen