Sport

En ny Berg på Ullevaal

Patrick Berg har ikke blitt pepret med Lyn-historier av bestefar Harald og onkel Runar. Men Glimt-profilen er klar på at det vil være stort å få Ullevaal-debuten.

Bilde 1 av 2

ULLEVAAL (Dagsavisen): På mange måter har Patrick Berg Ullevaal stadion og Lyn i blodet. Bestefar Harald «Dutte» Berg (78), som landslagsdebuterte i 1964, bidro sterkt til Lyns seriemesterskap i 1968, samt klubbens cupgull i 1967 og 1968. I tillegg spilte onkelen Runar Berg for Lyn i 2001-sesongen. Onkel Arild Berg var også i Lyn – han ankom i 2002 – men sykdom gjorde at Arild ikke fikk en eneste kamp for klubben. Knut Helmer Berg, Haralds bror, var også i Lyn. Han var i Lyn i perioden 1966-1971, og bidro som sin bror til klubbens suksess.

Patrick er dessuten sønn av den tidligere Rosenborg-profilen Ørjan Berg. Nå er Patrick Berg tatt ut på A-landslaget, og formspilleren fra Bodø/Glimt kan fredag få sin landslagsdebut på Ullevaal mot Østerrike i Nations League. Det er første familie i Norge som har hatt tre generasjoner på landslaget. Harald Berg står med 43 landskamper, Ørjan med 19.

###

Harald Dutte Berg, her avbildet i 1979. Foto: NTB scanpix

Les også: Landslagsspiller Normann om virusopplevelsen: – Var egentlig aldri langt nede

Tips og råd?

– Med tanke på Ullevaal-koblingen fra bestefaren og onklene dine – blir det ekstra spesielt å eventuelt få spille her?

– Personlig tenker jeg ikke så veldig mye på familiegreiene. Samtidig har det alltid vært en drøm å kunne spille her med det norske landslaget. Så hvis jeg får muligheten til det, er jeg veldig takknemlig, sa Patrick Berg til Dagsavisen på onsdagens pressekonferanse.

– Så du har ikke blitt pepret med historier om Lyn og gamle dager?

– Nei da, det har ikke blitt noe av det, sa han smilende.

BERGEN 19640701 Harald Berg, den 22 år gamle fotballspilleren fra Bodø er den første representanten for et nord-norsk lag som spiller på A-landslaget. Han debuterer her i kampen Norge / Sveits på Brann stadion  Harald "Dutte" Berg i aksjon, med ballen. 
Foto: Storløkken / Aktuell / Scanpix

Harald Berg i sin landslagsdebut - kampen ble spilt på Brann stadion - mot Sveits i 1964. Foto: NTB scanpix

Midtbanemannen fikk spørsmål om hvilke tips og råd han har fått fra bestefar Harald og co. før landslagssamlingen.

– Egentlig ingen. Alle forventer at vi prater så mye fotball hjemme i familien, men det er ikke først og fremst det vi prater om. Det går så mye i fotball ellers i hverdagen. Vi snakker om helt vanlige ting. Men det er bare å være seg selv det handler om, sa 22-åringen.

Les også: Strid om Lyn-spiller: LSK Kvinner eller Lyn? (DA+)

Samme væremåte

Bodø/Glimt-profilen sier følgende om «hemmeligheten» bak fotballtalentet som ligger i Berg-blodet:

– Det handler litt om gener og det fysiske. Så er vi ganske like i væremåte også. I hvert fall jeg, Ørjan og Harald. Vi er rolige, sindige og hardtarbeidende. Jeg tror nok kanskje det er den største hemmeligheten. Man må gjøre det beste ut av genene man får, poengterte han.


TRONDHEIM 20010930
Lyn møtte Rosenborg på Lerkendal i fotballens eliteserie søndag, en kamp som endte 1-1. Her går RBKs Ørjan Berg t.h forbi broren Runar Berg som spiller for Lyn.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Runar Berg og Ørjan Berg i duell i en kamp mellom Lyn og Rosenborg i 2001. Foto: NTB scanpix

22-åringen ble også spurt om at faren Ørjan i sin tid sa nei til landslaget, og hvilke tanker han har rundt det.

– Jeg var så ung at jeg husker lite av det. Men det gikk vel på familie og sånne ting. Han følte vel at de andre i Rosenborg på den tida slet seg litt ut med å dra på landslagssamlingene. Han hadde heller lyst på litt fri i landslagspausen, sa 22-åringen humrende til den frammøtte pressen.

Glimt-spilleren, som har fått flere lovord av landslagssjef Lars Lagerbäck for sin lovende start på landslagssamlingen, roser sine medspillere på landslaget, og sier uttaket er bra for hans utvikling som fotballspiller.

– Det er ekstremt mange gode spillere her. Det er et steg opp fra det jeg er vant til, sa en fornøyd Patrick Berg.

Les også: I 2016 lå Harald alvorlig syk på Ahus. I helgen kjørte han sitt livs bobiltur for å se Lyn i nord (DA+)

Mer fra Dagsavisen