Tiril Eckhoff overrasket alle med OL-bronse. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

En norsk bronseopptur

SKISKYTING: Hun trodde hun kom til å
bli syk, og ladet opp med en hamburger. Etter det gikk Tiril Eckhoff (23) til dette OLs mest overraskende norske bronsemedalje.

SOTSJI (Dagsavisen): - Jeg har trent så mye sammen med Tora (Berger) at jeg visste jeg ville være sterk på den siste runden, sa en tårevåt Tiril Eckhoff etter likevel å ha overrasket seg selv og alle andre.

Og så det er sagt: Det var ikke hvem som helst hun slo i innspurten inne på skiskytterstadion. Tyske Evi Sachenbacher-Stehle kan nemlig smykke seg med et OL-sølv på sprinten for spesiallangrennsløpere i Salt Lake City i 2002. Men i går var det tidligere sprintesset sjanseløs da det dro seg til med en spurt.

 

Vurderte å stå over

Men før hun var kommet så langt som å spurtslå den tyske jenta, vurderte hun faktisk å droppe hele fellesstarten.

- Ja, i går kveld (søndag) følte jeg meg ganske dårlig. Jeg trodde jeg kom til å bli syk, og jeg var i tvil om jeg skulle gå denne konkurransen, forteller hun.

- Men nå er jeg glad for at jeg gikk likevel.

Og når vi forteller at det var mange andre som også var veldig glade og forteller om kongeparet som reiste seg på tribunen for å applaudere henne inn til mål, utbryter hun:

- Hva, gjorde de det?

 

Vær hjemme

Noen andre som absolutt ville vært til stede på skiskytterarenaen går kveld var Tiril Eckhoffs foreldre. Men hun kommanderte dem til å bli hjemme.

- Det er jo vilt dyrt å dra helt hit. Det er bedre at de bruker pengene på noe mer fornuftig. Så nå får de heller sitte hjemme i sofaen og grine, ler hun etter at bronsetårene er tørket vekk.

- Nei, jeg angrer ikke på at jeg ba dem bli hjemme.

 

Slått storebror

Tiril Eckhoff er søster av Stian Eckhoff som la opp for få sesonger siden. Han er nå trener for rekruttlandslaget. Men hun bedyrer at hun ikke har lært så mye av ham eller søker så mye råd av ham.

- Men han er jo storebroren min. Jeg så jo veldig opp til ham. Men det var godt du minnet meg på Stian. For nå har jeg slått ham, sier hun nesten jublende til Dagsavisen.

Det er Tora Berger hun har lært det meste av.

- Ja, da jeg var med i verdenscupen i fjor, så jeg veldig mye på hva hun gjorde, forteller hun.

Det kan Tora Berger bekrefte.

- Tiril har søkt mange råd. Og hun hører ofte på rådene jeg gir. Og hun er treningssmart og er flink til å ta de rette valgene, sier hun som opplevde at løpet ble ødelagt nesten før det hadde begynt.

Et fall helt i starten blåste bort alle medaljesjanser.

- Men Tirils bronse snudde en rævadag til en fantastisk dag, sier lærermesteren storsinnet.

 

Studiefri

Tiril Eckhoff studerer til sivilingeniør i Trondheim. Men før denne sesongen tok hun seg studiepermisjon.

- Målet var å komme med til OL, forteller hun.

- Går du tilbake til studiene etter dette, spør vi.

- Nei, neppe. Nå blir det nok bare skiskyting.

Å tenke på tidsperspektivet var tida absolutt ikke inne for i går.

 

Spådde rett

Tiril Eckhoff har naturlig nok vært en del av skiskytterjentene som har levd i skyggen av Tora Berger. Men ei som har sett hva som bor i Fossum-jenta er landslagsvenninne Ann Kristin Aafedt Flatland.

- Jeg sa før denne sesongen at Tiril kom til å bli knallsterk, sier hun etter et heller skuffende løp.

- Jeg har sett hvor knallhardt hun har jobbet. Tiril har tatt steg for steg, og det er en viktig måte å utvikle seg på. Hun er absolutt et navn for framtida, er Ann Kristin overbevist om.

 

Tora Bergers all

Tora Berger har vært sett på som selve skiskytterdronningen. I år gikk det bokstavelig talt «åt skogen». Et fall ødela altså alt.

- Jeg kom i for stor fart i forhold til hun som lå foran meg. Så visste jeg ikke om jeg skulle kjøre forbi henne på innersida eller yttersida, forteller hun.

Dermed endte hun i sikkerhetsnettet i stedet.

- Og da jeg kom meg opp igjen, kunne jeg ikke gå rett ut i løypa. Da ville jeg ha dratt med meg flere i fallet. Derfor måtte jeg vente til alle hadde passert meg. Og jeg var usikker på hvordan det hadde gått med børsa. Den usikkerheten fulgte meg, sier hun.

Men Tiril Eckhoff startet med en hamburger og avsluttet gårskvelden med ei velfortjent kake.

tor.karlsen@dagsavisen.no