Sport

En legende ser tilbake

Et langt fotball-liv går mot slutten. – Det er vel på tide å planlegge livet etter karrieren nå. Jeg har hatt fokus på fotball hele livet.

Det har vært mange store profiler i Vålerenga IF. Morten Berre er uten tvil en av de største. Han kom til klubben i 2003, og har siden rukket å spille flest obligatoriske kamper for VIFs A-lag. Spillere, trenere, støtteapparat og ledelse har kommet og gått. Berre har bestått.

LES OGSÅ: Berre-scoring i 20. sesong på rad

Kvaliken i 2003

– Gratulerer med dagen!

– Takk.

– Noen kaller deg selveste Mr. Vålerenga. Fortell litt om høydepunktene dine i klubben.

– Det er mange. Jeg tenker på seriegullet i 2005 og på cupgullet 2008. Likevel lurer jeg på om ikke nedrykksdramaet mot Sandefjord i 2003 er det råeste. Vi klarte å slå dem til slutt, etter en helt syk kamp her inne i Vallhall, sier Berre og snur seg rundt mot VIFs hall, som ligger 50 meter fra der vi står og snakker med ham på selveste 40-årsdagen hans.

På formiddagen i går var han med et par av barna sine, som deltok på fotballskole på Valle.

– Men, tilbake til dette nedrykksdramaet?

LES OGSÅ: Da Oslo-fotballen skapte legender

6419 i hallen

– Jeg har aldri opplevd maken til leven på en fotballkamp. Aldri. Ok, det var innendørs, men alle på tribunen var helt ville, og lagde en fantastisk ramme (det var 6419 tilskuere inne i hallen, red.anm.). Vi vant til slutt kampen, og overlevde i toppserien. Det var en magisk opplevelse, forteller han.

På en dag som denne, snakker vi kun om oppturer. Så neste spørsmål til 40-åringen: Hva blir de største øyeblikkene som fotballspiller utenom Vålerenga?

– Jeg står jo med 5 U-landskamper, og én for A-landslaget. Det var stort å få den ene som innbytter mot Nord-Irland i 2001. Som Viking-spiller fikk jeg også være med på å slå Chelsea ut av europacupen. Vi tapte 1–2 i London, men slo dem 4–2 i Stavanger. Jeg scoret det ene målet.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Slo Bayern

Morten Berre spilte også i en kort periode for St. Pauli i Bundesliga, fra 2001-2002, og nevner 2-1-seieren over Bayern München som det store høydepunktet fra tida der nede.

– Har du noen gang angret på at oppholdet der ble så kort?

– Ja, litt. Kanskje ga jeg opp for tidlig. Jeg ble sittende en del på benken, og da klubben og Viking ble enige om en utlånsperiode, var jeg klar for retur til Norge og fast plass på laget. Kanskje skulle jeg forsøkt meg lenger i Tyskland, men jeg bruker ikke tid på å tenke på slikt nå for tida.

LES OGSÅ: Vålerenga presenterte nyheter

Regi: Samboeren

Morten Berre var sliten allerede på formiddagen i går. Ett av barna hadde deltatt i fotballturnering i Sandefjord i helgen. Berre kjørte fram og tilbake, fram og tilbake. Satt på benken mot Tromsø fredag, og fikk spille en omgang mot Real Madrid søndag.

Gårsdagens agenda visste han ingenting om, annet enn at han skulle møte samboer Merete rett etter vårt raske treff.

– Det blir vel no’ greier utover dagen og kvelden, men jeg vet ikke hva. Merete har regien.

– Du har spilt med mange gode spillere også. Lyst til å trekke fram noen?

– Det er vanskelig. Men jeg kommer jo ikke utenom Ronny Johnsen. En bauta i forsvaret. Stort da han kom. Han hadde jo vunnet Champions League. Jeg vil også nevne Brede Hangeland fra tida i Viking. Han var utrolig god. Og Steffen Iversen, så klart. For en spiller.

Berre tenker seg godt om, så sier han at det også er naturlig å trekke fram mange av dem han spiller sammen med også i dag.

LES OGSÅ: Wæhlers eksotiske fotballdrømmer

Møte med ledelsen

– Fredheim Holm, Braaten, Grindheim, Wæhler, og ikke minst Moa. Det er mye kvalitet her på Valle nå.

– Hvordan ser du på framtida til klubben?

– Meget lyst. Det jobbes veldig bra her. Alle drar mot et felles mål. Vi skal inn i nytt stadion. Sportslig sett går det veldig bra. Det bør være spennende å være Vålerenga-supporter framover.

– Kontrakten din går ut ved nyttår. Hva gjør du 1.1.2016?

– Jeg må be om et møte med ledelsen nå snart. Jeg vet ærlig talt ikke hva som skjer, eller hva jeg gjør etter nyttår. Jeg har ofret altfor fotballen i over 20 år nå. Har tatt litt utdannelse ved siden av, innen økonomi og administrasjon. Så jeg får se ...

VIF-legenden har ikke fått særlig med spilletid denne sesongen. Sju innhopp har det blitt, og én seriescoring (4-2-seieren over Mjøndalen).

LES OGSÅ: For billig å bli «god»

Mer fra Dagsavisen