Sport

En idrettsverden i dopsjokk

Tidenes kanskje største dopingskandale er avdekket. Og igjen: Takket være gravende og dyktige journalister.

Bilde 1 av 2

For ett år siden sendte tysk TV et rystende og avslørende om doping i russisk idrett – «Slik skaper Russland mestere». Hovedkilden var den dopingtatt 800 meterløperen Julia Stepanova og hennes mann, tidligere dopingfunksjonær Vitalij Stepanov.

Ikke rart at de to i dag lever på hemmelig adresse i frykt for sitt eget liv.

Utestengelse

Denne dokumentaren gjorde at det internasjonale antidopingbyrået WADA startet sine undersøkelser. Dette har ført til en idrettsverdenen i sjokk etter at deres rapport ble offentliggjort i går. Den viser omfattende korrupsjon og hemmeligholdte og ødelagte positive dopingprøver i Russland.

Det russiske forbundet og deres utøvere foreslås utestengt inntil «det er ryddet opp», melder nyhetsbyrået AP. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) opplyser at det skal vurdere eventuelle sanksjoner mot Russland.

– Jeg har bedt styret begynne å se på mulige sanksjoner mot Russlands friidrettsforbund. Dette har ikke vært en enkel avgjørelse, sier IAAFs ferske president, den tidligere Bislett-helten Sebastian Coe.

Styremøte

Svein Arne Hansen er president i Det europeiske friidrettsforbundet. Da Dagsavisen snakket med han i går ettermiddag, satt han i et styremøte i det europeiske forbundet i Frankurt.

– Jeg har bare sett meldingen

fra WADA, men vi har ennå ikke fått drøftet det, sier han til Dagsavisen.

– Kanskje sender vi en uttalelse seinere, legger han til.

Den var ikke kommet da denne utgaven av Dagsavisen gikk i trykken.

Infiltrasjon

Dopinglaboratoriet i Moskva kommer trolig også til å bli fratatt sin WADA-lisens. I rapporten beskyldes Russlands etterretningstjeneste (FSB) for å ha infiltrert dopinglaboratoriet i Sotsji-OL i 2014 og overvåket antidopingarbeidet under lekene

– Det er skuffende å se omfanget av dette. Det er verre enn vi trodde. Jeg håper virkelig Russland tar dette med seg og får en ny start. Vi anbefaler en utestengelse for 2016, sa WADA-kommisjonens leder Dick Pound under presentasjonen i Sveits i går.

– Det kan jo være at det ikke er russiske friidrettsutøvere i Brasil-OL. Jeg håper det ikke, men det kan ikke utelukkes. Russland kan være med i OL, men de må ta terapien og operasjonen. De har et halvt år på seg. Jeg håper og tror de kan klare det.

Det kom også fram at det er tilsvarende saker i andre land, men ikke i den ekstreme graden som er avdekket i Russland.

Bra

– Vi er veldig glade for at WADA ga oss muligheten til å presentere dette selv. Den ble overlagt WADA torsdag kveld, men de fikk ingen mulighet til å kommentere dette eller gi den videre til andre, sa Pound.

– Mye av det som kom fram i ARD-sakene (tysk TV) har vist seg å være riktig. Jeg vil gratulere dem med undersøkende journalistikk. Ros skal også de som torde å stå fram med informasjon som bidro. De gjorde det, kanskje med frykt for represalier, fortsatte han.

– Vi har anmeldt enkeltpersoner, laboratoriet, vist brudd på test-regelverket, tåkelegging og betaling av penger for hemmelighold.

– Jeg tror Sebastian Coe (IAAF-president) er en mann som kan redde friidretten ut av dette, sa Pound.

Ødelagte dopingprøver

To deler av granskningen er ikke offentliggjort. Det ble i går ikke klart når det eventuelt vil skje.

Ifølge rapporten skal 1417 dopingprøver ha blitt destruert med overlegg for å ødelegge bevis.

270 dager før sommer-OL i Rio de Janeiro slo den WADA-oppnevnte kommisjonen fast at det er en helsvart side innen IAAFs system.

Antidopingbyrået WADA tok initiativet til granskningen. Konklusjonen er nedslående.

Sjokkert Coe

En rekke personer skal ha stukket store pengebeløp i egen lomme. I tillegg er et stort antall positive dopingprøver holdt unna offentligheten.

– Jeg er sjokkert, sint og veldig trist. Anklagene som vekket meg rundt potensiell utpressing, kom fra det blå og de fleste i sporten deler nok disse følelsene, sa Sebastian Coe til BBC i går.

Både Interpol og franske politimyndigheter etterforsker saken (økonomisk kriminalitet og korrupsjon), og det er uklart om det vil bli siktelser, men det er sannsynlig.

Bestukket

Den tidligere presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet, den 82 år gamle Lamine Diack, ble for noen dager siden arrestert for å ha mottatt ni millioner kroner for å skjule positive, russiske dopingprøver. Han ble seinere løslatt mot kausjon.

Også hans sønn, som jobbet i markedsavdelingen i IAAF skal ha vært innblandet.

Nå har det internasjonale forbundet nok å rydde opp, og det kan minnes om at Sebastian Coe i sin tid anklaget den tyske dokumentaren for å ødelegge for friidretten.

Mer fra Dagsavisen