En historisk triumf: Warholms metode

KOMMENTAR: Karsten Warholm lå rett ut på tartandekket og hadde vunnet. Jakob Ingebrigtsen lå rett ut på tartandekket og hadde tapt. Men begge vant folkets hjerter.

Det er ikke vanlig at norske friidrettsutøvere forsvarer en VM-tittel. Det har faktisk aldri skjedd før. VM-titler i seg sjøl er uhyre sjeldne. For første gang skjedde det i en løpsøvelse. Og når man studerer Karsten Warholm før løpet, skjønner man hvorfor.

Evnen til å styre sitt eget tenningsnivå virker å være helt i egen klasse. Han "eide" finalefeltet før start. Når han psyker opp seg sjøl med sine kraftige og offensive rop, gjør han også noe med motstanderne. Uten å være nedlatende. Folk er forskjellige. Og dette er Karsten Warholms metode.

Løpet ledet han antagelig fra start til mål. Jeg må ta forbehold i mangel av nøyaktige målinger på de første metrene. Men fra første hekk var Warholm først. Og så seg selvsagt aldri tilbake, kun enormt fokusert på steglengden fram til neste hekk.

Noen hadde ventet verdensrekord eller årsbeste. Verdensrekorden er fra 1992 og er innen rekkevidde under andre forhold. Men i en VM-finale handler det bare om å komme først til mål. Han var ikke like sjokkert overrasket som i London-regnet for to år siden, men han skjønte etterhvert hvilken prestasjon han hadde levert i en by som aldri burde arrangert dette mesterskapet. Ikke fotball-VM om trre år heller....

En drøy time tidligere hadde brødrene Ingebrigtsen skrevet sin historie. Det var fire løpere fra Europa i finalen, tre av dem tilhører samme familie. Det er ikke til å tro. Henrik Ingebrigtsen slapp tidlig, men storebror har en stor del av æren for at tre brødre kom til start. Det var et delml i seg selv. Filip Ingebrigtsen fikk trøbbel med magen, mens Jakob Ingebrigtsen ville ta hele greie. Men fikk det i siste sving.

Yngstemann ville prøve å ta VM-tittelen på distansen han egentlig ikke prioriterer. Det sier sitt om innstillingen. Etterpå sa han at han bare måtte dra hjem og trene mer, mens far og trener Gjert var kritisk til løpsopplegget. Det er bare å glede seg til fortsettelsen der hele folket vil følge den særegne familien i dokumentarserien i NRK.

Så vil de neste dagene vise oss hva denne utmattelsen har å si for 1500 meteren i slutten av mesterskapet. Finalen går søndag klokka 18.40. Akkurat nå er det mindre viktig. Vi fikk en VM-tittel og vi fikk brødre som prøvde på det aller tøffeste. I verdensidretten løping.

Warholms trener Leif Olav Alnes oppsummerte kvelden perfekt til NRK. "Vi kurerer ikke kreft, vi driver med kappløping. Det er ikke farlig å tape".

Slike trenere vil gamle Norge ha.

FAKTA

Disse utøverne har vunnet VM-gull for Norge siden første friidretts-VM i 1983:

* 1983: Grete Waitz (maraton)

* 1987: Ingrid Kristiansen (10.000 m)

* 1993: Trine Hattestad (spyd)

* 1997: Hanne Haugland (høyde) og Trine Hattestad (spyd)

* 2009: Andreas Thorkildsen (spyd), Trond Nymark (50 km kappgang)

* 2017: Karsten Warholm (400 m hekk)

* 2019: Karsten Warholm (400 m hekk)