Sport

En evighetsmaskin

Hva får en 44-åring til å fortsette å pine seg gjennom mil etter mil i langløp i verdenstoppen? Anders Aukland har svaret.

LYSAKER (Dagsavisen): – Nysgjerrighet. Nysgjerrighet på utvikling. Det er utrolig spennende. Det er det som motiverer meg, sier han til Dagsavisen.

– Jeg er topp motivert.

I fjor vår ble han utsatt for en ulykke på en treningssamling. Og han hadde ikke stor tro på den siste sesongen.

– Men den gikk likevel over all forventning, sier han til Dagsavisen på Lysaker brygge, som minner om alt annet enn snø og vinter.

For en uke siden var han gjennom en operasjon som sørget for at skruer og det som var av metall ble fjernet. Han halter litt ennå. Men snart er han klar for full trening.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Spennende lag

Anders Aukland er en del av Team Santander, der blant annet også toppløpere som Tord Asle Gjerdalen, Johan Olsson og Justyna Kowalczyk er med.

– Dette er et veldig spennende lag. Et lag full av erfaring, men også full av nysgjerrighet på nye ting. Vi har folk som tør å gå utenom standarden, sier han.

Nå har han bror Jørgen, som la opp etter siste sesong, og Magnar Dalen som trenere.

– Men i dette laget er alle løperne veldig involvert i hvordan det skal trenes. Og dette er spennende. Basisen i langrenn, grunnprinsippet, er kondisjon. Det har ikke forandret seg siden Oddvar Brå gikk fort i bakkene. Men vi kan, og har, utviklet styrke, teknikk, staking og taktikk, sier han.

– Som sagt: Det er nysgjerrigheten på alt dette som motiverer meg og får meg til å se om jeg kan komme tilbake etter skaden i fjor, sier han.

Anders Aukland har gått langrenn på toppnivå i over 25 år. Da er det naturlig å spørre om det beste minnet.

– Da jeg vant Vasaloppet, svarer han først.

Lang karriere

Han ble den andre nordmann som gjorde det i 2004, 33 år etter at Ole Ellefsæter gjorde det for første gang.

– Og hele OL i Salt Lake City, fortsetter han.

Da vant han gull på stafetten sammen med Thomas Alsgaard, Frode Estil og Kristen Skjeldal.

– Men det var like stort da jeg persa på 3000 meter i friidrett som 15-16-åring.

Det siste sier alt om idrettsmannen Anders Aukland og den idrettsfamilien han er en del av. Det er idrettsglede det handler om. Det er det som er drivkraften bak at en 44-åring fortsatt kan satse på et høyt nivå.

Nå håper han på at langløp også kan innlemme skøyteteknikken i en del renn. Det vil gjøre langløp enda mer omfattende og attraktivt.

Mer fra Dagsavisen