Ski

En barnedrøm er oppfylt

VERDENSCUPEN: I går ble Therese Johaug den femte norske jenta til å vinne verdenscupen sammenlagt. En drøm er oppfylt.

- Dette har jeg drømt om siden jeg var ei lita jente. Men jeg har aldri trudd at jeg skulle få oppleve det, sier ei overlykkelig Therese Johaug etter å ha holdt unna for Marit Bjørgen i verdenscupsesongens siste løp og som femte norske jente vinne verdenscupen i langrenn sammenlagt.

Anette Bøe, Berit Aunli, Bente Skari og Marit Bjørgen er de fire andre.

- Jeg har trudd at jeg var for dårlig i sprint til å kunne vinne sammenlagt. Men nå har jeg fått lønn for alle timene jeg har lagt ned, for all den harde jobbinga. Nå må jeg bare takke alle lagvenninnene mine, trenerne og familien. For det har vært vanvittig mye hard arbeid, strålte hun i solskinnet på neste års VM-arena i går.

Og så slår hun til med et Vømmøl-sitat: «Det er itt‘no som kjæm ta sæ sjøl».

For selv om ikke Therese Johaug har vunnet mange verdenscuprenn denne sesongen, har hun alltid vært i toppen. Og selve grunnlaget la hun da hun som første norske langrennsløper noensinne vant Tour de Ski. En tour Marit Bjørgen måtte bryte på grunn av sjukdom etter bare tre etapper. Det var det som frarøvet OL-dronningen denne sammenlagtseieren.

Nivået

Da Therese Johaug og Marit Bjørgen omfavnet hverandre etter målgang, fikk vi et bevis på hva de to betyr for hverandre og hvor viktig et lag er. Nå fikk Norge fire blant de seks beste i verdenscupen etter Heidi Wengs glitrende løp i går. Og som etter at Norge tok trippel på tremila i OL, vil nok noen sette spørsmålstegn på nivået i internasjonalt kvinnelangrenn. Det er tøvete.

Er det noen som stiller spørsmål om nivået på 100 meter i friidrett fordi det stort sett bare er sprintere fra Jamaica eller USA som vinner? Eller på langdistanse som stort sett bare etiopiere eller kenyanere vinner?

Vi har aldri sett sånne innvendinger.

Fryktelig nærme

Marit Bjørgen, som fyller 34 år om fire dager, siktet seg inn mot sin fjerde sammenlagtseier i verdenscupen. Og selv om hun i starten kappet inn på de 15 sekundene som Therese Johaug hadde som forsprang på avslutningsdistansen, ble det for tøft. Kanskje var det fire runder på sprinten fredag som gjorde at hun måtte gi opp for Therese Johaug.

- Jeg prøvde, og var fryktelig nærme. Jeg skulle ha gjort det bedre lørdag (15 km fellesstart med skibytte, vår anm.). Men dette har vært en fantastisk sesong, oppsummerer hun og tenker naturligvis på sine tre OL-gull også.

- Nå har dette vært en duell mellom meg og Therese hele veien. Det har vært bra for oss, for publikum og for sporten. Og vi var venninner til vi sto på startstreken. Men i mål var vi gode venninner igjen, smiler hun.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Therese Johaug

Alder: 25 år (født 25. juni 1988)

Klubb: Nansen.

Bosted: Holmenkollen, Oslo.

Oppvekst: Dalsbygda i Østerdalen.

Viktigste meritter:

VM: 4 gull, 1 sølv og 3 bronse.

OL: 1 gull, 1 sølv, 1 bronse.

Verdenscupen: 1 sammenlagtseier (2014), 7 seirer (inkl. sammenlagtseier i Tour de Ski 2014).

Mer fra Dagsavisen