Sport

EM er et gigantisk PR-prosjekt

I år arrangeres fotball-EM i et autoritært land med klare diktatoriske trekk, og der ledende opposisjonelle sitter fengslet.

Om to dager sparkes fotball-EM i gang. Det starter i Polen og Warszawa med kampen Polen mot Hellas. Dagen etter er det i Ukraina det skjer, med blant annet Danmark mot Nederland i Kharkiv helt øst i landet.

Men det er ikke bare fotball det handler om når et land som Ukraina som er arrangør. I dag sitter mer enn 20 tidligere ministere og tjenestefolk fra den tidligere regjeringen bak lås og slå. Den mest kjente fangen er tidligere statsminister Julia Timosjenko (51), som nå, etter å ha sultestreiket, er overført til et sykehus.

Selv om heller ikke hun var noen helgen da hun satt med makten, er hun blitt et symbol på det undertrykkende regimet til president Viktor Janukovitsj.

Omdømmebygging

Det er helt klart at Janukovitsj gjennom EM-arrangementet, der selve finalen skal gå i Kiev, ønsker å bedre det frynsete omdømmet til landet han styrer med hard hånd.

- EM er et stort PR-prosjekt, sier Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt til Dagsavisen.

Han har blant annet Russland og Ukraina som sine spesialfelt.

At Ukraina satser stort på dette mesterskapet, vises blant annet ved at de har brukt rundt 3,5 milliarder kroner til ombygging av Olympiastadion i sentrum av Kiev (der Rosenborg har spilt Champions League-kamp mot Dinamo Kiev).

- Dette er ikke noe nytt. Autoritære regimer er ofte villige til å bruke mye penger på slike prestisjeprosjekter, mener Tor Bukkvoll.

Tilbakegang

Han oppsummerer kort forholdene i landet slik:

- Under Janukovitsj har det vært en kombinasjon av lite reformer, og en tilbakegang når det gjelder demokrati. Dessuten har det vært stopp i eurointegrasjonen, og forholdet til Russland er dårlig. Russland vil nemlig ikke reforhandle den gassavtalen Julia Timosjenko en gang underskrev.

Timosjenko la grunnlaget for sin store formue på 1990-tallet, da hun også fikk tilnavnet «Gassprinsessen».

- Men Ukraina opplever også en viss økonomisk vekst. Det skyldes at man utnytter industri fra Sovjet-tida, og for metallindustrien er det gode priser på verdensmarkedet. Men det er ingen nyinvesteringer i landet, forteller Tor Bukkvoll, som selv skal til EM.

I oktober er det parlamentsvalg i landet.

- Det kommer til å bli avholdt uten mye fusk. Jeg tror det blir renslig. Forholdet til EU er nå så dårlig at Janukovitsj ikke vil ødelegge det ytterligere, tror Tor Bukkvold.

Julia Timosjenko får naturligvis ikke delta i valget. Hun er dømt til sju års fengsel, tre års arbeidstjeneste og 142 millioner euro i skadeerstatning. Hun har også mistet retten til politiske verv i sju år etter at straffen er sonet.

Trues av boikott

En rekke europeiske statsledere har truet med å boikotte EM på grunn av Ukrainas behandling av Timosjenko. Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande og en rekke EU-topper har allerede sagt at de ikke kommer. Det kan bli flere.

Mange sammenligner dette mesterskapet med VM i Argentina i 1978. Det foregikk til tross for store protester og ved at tusener av mennesker ble fengslet av politiske grunner. OL i Moskva ble derimot boikottet av 64 land etter Sovjets invasjon i Afghanistan.

- Vi ser med sorg på menneskerettighetsbruddene i Ukraina. Og når våre landslagsspillere er samlet, er dette et tema. Og selvfølgelig står hver spiller fritt til å uttrykke sine meninger om dette, sier presidenten i det tyske fotballforbundet, Wolfgang Niersbach, til avisen Die Zeit.

- Men idretten kan ikke overta politikernes oppgaver, mener han.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen