Sport

EM-bronse til Lunde Pedersen på skøyter

Skøyteløperen Sverre Lunde Pedersen leverte et sterkt allround-EM i Nederland, men på den siste distansen glapp både gullet og sølvet.

Pedersen har tre sølv i allround-VM og bronse i allround-EM på merittlisten, men han har aldri fått smake på gullet i allroundmesterskapene i seniorkarrieren. Søndag måtte nordmannen igjen se sammendragsseieren glippe, og på den siste distansen røk også sølvmedaljen.

Patrick Roest var overlegen fra start til slutt, og det så lenge ut som sølvet kom til å gå til Pedersen. Men på 10.000-meteren leverte Marcel Bosker en knallsterk tid og «stjal» andreplassen i sammendraget fra Pedersen med 0,022 tidspoeng.

– Det var en tung 10.000, men jeg klarte å halte meg inn til en tredjeplass sammenlagt, så jeg er fornøyd med det. Så må det jobbes med de lange distansene i ukene som kommer, sa Pedersen til Viaplay.

Overlegne Roest

28-åringen åpnet med seier på 500 meter lørdag, men ble passert av Patrick Roest på 5000-meteren og endte som nummer to etter første dag av mesterskapet i Heerenveen.

Søndag var Roest igjen sterkest, og Nederland-stjernen slo både Pedersen og Hallgeir Engebråten på 1500-meteren. Han var i mål 61 hundredels sekund foran Engebråten og 67 hundredeler foran Pedersen.

Svensk overraskelse

Nordmennene var sultne på revansj da skøytene var stilt opp til start på 10.000-meteren, men da var det en svenske som stjal showet.

Nils van der Pool noterte seg for personlig bestetid med 12.42.80, og han truet lenge banerekorden til Roest på 12.35.20. Svensken var i mål 35,16 sekunder foran Engebråten og 40,82 sekunder foran Pedersen.

Selv om det også var Engebråtens personlige beste tid på distansen, holdt det ikke til å slå van der Pool i sammendraget. Engebråten endte som nummer fem bak svensken.

Bosker endte 33,44 sekunder bak van der Pool på 10.000-meteren, og klatret dermed akkurat forbi Pedersen i sammendraget.

Roest på sin side kunne kontrollere inn sammenlagtseieren, selv uten å vinne distansen.

Nederlenderen avsluttet mesterskapet med 147,745 i tidspoeng, mens Bosker hadde 149,806.

PS. Oppdateres med resultater etter at sprintdelen er avsluttet.

Mer fra Dagsavisen