Elyounoussi - signaturen for nye Norge

(Norge - Bulgaria 1-0). Norge ble ubeseiret på Ullevaal i 2018 og Lars Lagerbäck fikk se den beste omgangen dette laget har spilt under hans ledelse. Og Norge leder sin pulje i Nations League. Noe mer? Ja.

KOMMENTAR

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Norge har aldri vunnet sju kamper på rad på Ullevaal stadion før. Enda mer? Ja. Denne uka har vært familien Elyounoussis gjennombrudd i den norske offentligheten. 

Det siste poenget startet i programmet Lindmo på NRK sist fredag der fetterne snakket om sin ankomst til Norge fra Marokko og hvordan 11 år gamle Tarik ikke så for seg å få 50 landskamper for Norge i løpet av sitt ungdommelige og voksne liv. Mohamed Elyounoussi satt der som Norges dyreste fotballspiller og ga det samme beskjedne inntrykket som han viste da han slo gjennom i Sarpsborg 08. Ydmyke og nøkterne, men samtidig ambisiøse. Akkurat som vi har fått se i disse to kampene mot Slovenia (1-0) og Bulgaria (1-0).

I årets siste landskamp var begge involvert i den svært fortjente norske scoringen som kom etter vedvarende press og stor variasjon i det norske spillet. Tarik spilte opp, høyrebacken Omar Elabdellaoui, også han av marokkansk slekt, og kanskje Norges beste spiller, kom på overlapping og pasningen møtte Mohamed Elyonoussi perfekt på bakre stolpe. Det var et angrep som var en signatur på den beste omgangen Norge har spilt under Lars Lagerbäck. Og det var en signatur for hvordan nye Norge ønsker å framstå. Og de gjorde det da det gjaldt som mest, for også denne kampen måtte Norge vinne.

Det eneste minuset denne kvelden var at seieren ikke ble større. Joshua King kan dvele med begge sine megasjanser, den første kom etter kveldens andre norske høydepunkt, gjennombruddspasningen fra Ole Selnæs som bare de mest fotballkloke spillerne evner å servere. Kings bom ble ikke avgjørende heldigvis og han påførte bulgarerne fire av seks gule kort. Det viser hvordan de slet med ham. Og viste hvilken kamp han spilte. Hadde de to megasjensene sittet, hadde han endt med en tier på børsen, for dem som driver med slikt.

Les også: Festfotball i en omgang: https://www.dagsavisen.no/sport/norsk-festfotball-i-for-liten-seier-1.1218754

For Lars Lagerbäck var kampen en stor triumf, ikke bare på grunn av resultatet, men på grunn av hvordan dette laget framsto. Før pause fikk vi se offensive backer som bidro til den kraftige offensiven, vi fikk se bevegelse i alle ledd i et lag som sprudlet. Siden Lagerbäck kom for halvannet år siden har oppgaven vært å bygge en norsk trygghet og det har medført at laget hans ikke taper på hjemmebane lenger. Lagerbäck har ikke opplevd å tape her siden han ledet Island i den siste treningskampen foran EURO 2016. Men det tapet teller knapt etter det som skjedde siden.

Norge har vært det beste laget i alle sine kamper i Nations League, men tapte likevel 0-1 i Bulgaria. Denne seieren utlignet den fadesen og nå handler det om å fullføre løpet i de to siste bortekampene mot Slovenia og Kypros om en måned. Hadde vi fått ett mål til mot Bulgaria ville vi vært foran på innbyrdes oppgjør, nå blir det målforskjellen som avgjør forutsatt at begge lag vinner sine to siste kamper. Vinner Norge pulja, rykker laget opp på neste nivå i Nations League og får en bra seeding før EM-kvalifiseringen starter til våren. Trekningen av den skjer i begynnelsen av desember.

Etter alt fokuset på Norges angrepskraft er det verdt å merke seg mannen som har smøget seg inn på stopperplass i disse to kampene også. Sigurd Rosted, som for to år siden spilte i 2. divisjon med Kjelsås, før det i Bjerkealliansen, er enda en Oslogutt som har tatt gradene via Sarpsborg 08 og ut i Europa. 

På pressekonferansen etter kampen var Lars Lagerbäck stolt og nøktern. Spillerne entret kampen med lave skuldre og spilleglede. Da har han trykket på de rette knappene. Som Drillo snakket han om bevegelse og spill uten ball. Missene til Joshua King vil han godta hvis han i stedet scorer et par av dem i årets to siste kamper.  For sesongen er ikke over. Det er bare hjemmekampene som er unnagjort. Men de har vært en massiv norsk opptur.

Bare to ting ønsker han mer av: Flere mål og flere på tribunen. Det henger sammen, Lars!