Ekelund den store helten i Karteruds VIF-comeback

(Vålerenga - Stjernen 4-3 e.f.). I sin første Vålerenga-kamp på drøye fire år var Jørgen Karterud sterkt delaktig i at Vålerenga slo Stjernen 4-3 etter spilleforlegning.

Av Even Lübeck

FURUSET FORUM (Dagsavisen): Karterud var i Vålerenga fra han debuterte i Get-ligaen i 2011/12-sesongen frem til 2016. Siden har han vært i svenske Linköpings HC, Västerviks IK og Karlskrona, samt slovakiske HK Poprad. Tirsdag ble han klar igjen for gamleklubben, og bare to dager senere var han med i troppen mot Stjernen.

Han landet på Gardermoen onsdag på formiddagen og hadde kun én trening i beina med sitt «nye» lag før kampen mot Stjernen, forteller han til Dagsavisen etter torsdagens seier.

Karterud var delaktig og spilte bra mot Stjernen, men det var Kalle Ekelund som avgjorde kampen i spilleforlegning. Etter store sjanser begge veier var det Ekelund som satte inn 4-3 med 49 sekunder igjen av spilleforlegningen. Han kom alene med Stjernen-målvakt Joel Rumpel, var iskald og fintet canadieren og satte pucken i det åpne målet.

Karterud ble VIFs beste

Det var Vålerengas andre strake seier. Det er også første gang VIF har vunnet to på rad siden de slo Sparta og Narvik i starten av desember.

Karterud ble kåret til Vålerengas beste etter oppgjøret og fikk et gavekort fra KIWI som premie. Han stortrivdes utpå isen.

- Det var veldig moro å spille i Vålerenga-drakta igjen. Det var en god følelse å tre på seg drakta. Jeg kjenner jo de fleste fra før, så det var deilig å se alle gutta og spille med dem også, sier Karterud.

- Jeg har jo spilt en del der jeg har vært, men jeg tror jeg triplet istiden min i dag. Det var slitsomt, men det gikk bra. Jeg følte meg pigg hele kampen.

Klanen hadde tatt turen og kom med banner til Karterud. Det digga han.

- Klanen hadde jo banner og alt, så det var kult å bli lagt merke til. Det er kult at de setter pris på at jeg er tilbake.

Vålerenga styrte i starten, men Stjernen tok ledelsen

I oppgjøret mot Stjernen torsdag tok hjemmelaget kommandoen umiddelbart og hadde flere brukbare muligheter tidlig i oppgjøret.

Det første Karterud gjorde i sitt comeback var å få en tominutter for en høy kølle tre minutter ut i oppgjøret. Bare minuttet etter fikk han besøk av Svein Rotbakken, som måtte sette seg for en knetakling.

Og Stjernen utnyttet overtallet. Braden Christoffer lurte seg inn foran mål og pirket inn 1-0 til gjestene, etter et massivt press mot Steffen Søbergs mål.

Seks minutter før første periode var slutt fikk VIF en trippelmulighet, men hverken Karterud, Olsen eller Rotbakken klarte å score. Like etter skulle bare Thomas Stene sette pucken i det åpne målet, men ble taklet på skøyta og falt. Det resulterte i et overspill for Vålerenga. Sjansene var der, men målet uteble.

Så ble Thomas Olsen tatt alene med keeper, og det ble dømt straffe til hjemmelaget. Samme Olsen fikk ta straffen og så ut til å drible av keeper, men Joel Rumpel i Stjernen-buret fikk akkurat flyttet seg kjapt nok til å redde straffen.

Målrik 2.periode

I starten av den andre perioden fortsatte Vålerenga å kjøre på, før Stjernens Heier kom alene med Søberg. Viljam Strøm slo kølla opp i hansken til Heier, som mistet kontroll på pucken. Dermed ble det dømt straffe.

Heier spilte i VIF i fjor og skulle prøve å score på gamlekeeperen, men Søberg hang med og reddet.

Og så fikk Vålerenga muligheten til å spille fem mot fire like etter, og da satt den for hjemmelaget. John Berling fikk stå helt upresset på fire meter og hamret pucken i stang og inn.

Men ledelsen varte i akkurat 14 sekunder. Christoffer fikk pucken like foran mål, dro en lekker dragning og vippet pucken i mål. Dermed tok gjestene ledelsen 2-1.

Så var det igjen Vålerengas tur til å score, igjen i overtall. Kalle Ekelund fant en liten åpning og scoret fra blållinja.

Vålerenga fikk en gigantisk mulighet til å gå i ledelsen for første gang i kampen like før den andre perioden var over, men forsøket fra Mats Trygg ble reddet mesterlig av Rumpel. Dermed sto det 2-2 før de siste 20 minuttene.

Avgjorde i spilleforlegning etter flere gode Stjernen-sjanser

Stjernen kom ut i 100 og scoret etter bare 43 sekunder. Coatta fikk gå og gå inn i sonen til Vålerenga, og fra et par meter skjøt Stjernen-spilleren. Pucken gikk opp i nettaket til 3-2 til gjestene.

Thomas Olsen fikk en eventyrlig mulighet til å utligne til 3-3 etter 45 minutter da han dro av Rumpel og fikk skutt på åpent mål, men avslutningen fra skrått hold snek seg utenfor.

Men så, «endelig», satt den for Vålerenga. Og det var Tobias Lindström som gjorde alt selv. Han driblet seg inn i Stjernens sone med to lekre dragninger før han fra nærmest død vinkel skjøt pucken i krysset. En ellevill scoring av mannen med gullhjelmen!

Stjernen fikk muligheten til å ta med seg alle poengene med minuttet igjen da Coatta kom alene med Søberg, men VIF-målvakten nærmest hentet pucken ut av nettet. En kjemperedning av VIFs sisteskanse.

Det ble ikke flere scoringer i ordinær tid. Dermed var det duket for spilleforlegning.

Lindström fikk en stor mulighet allerede etter 15 sekunder, men forsøket gikk like over. Også Stjernen hadde flere gode muligheter.

Men til syvende og sist var det VIF som trakk det lengste strået. Ekelund avgjorde med sin scoring like før slutt. Og Vålerenga tok to viktige poeng.

- Vi er best stort sett gjennom hele kampen. Stjernen spiller bra, men det de får er det vi gir dem. Ikke helt feilfritt, men mye å ta med seg. Det var veldig viktig med to poeng med tanke på tabellen, sier Karterud.

Seieren gjør at Vålerenga (47) nå bare er tre poeng bak Frisk Asker (50), etter at de tapte for Stavanger Oilers tirsdag. Begge lagene har 30 kamper spilt.

Vålerenga-Stjernen 4-3 e.f. (0-1, 2-1, 1-1, 1-0)

Furuset Forum: 750 tilskuere.

1.periode: 0-1 Braden Christoffer 06.02 (Andreas Heier, Sam Coatta).

2.periode: 1-1 John Berling 23.48 (Andreas Stene, Tobias Lindström), 1-2 Braden Christoffer 24.02 (Sam Coatta), 2-2 Kalle Ekelund 33.00 (Stene, Lindström).

3.periode: 2-3 Coatta 40.43 (Jonathan Hermansson), 3-3 Lindström 56.11 (Ekelund, Svein Rotbakken).

Spilleforlegning: 4-3 Ekelund 64.11 (Thomas Olsen, Jørgen Karterud).

Utvisningsminutter: Vålerenga: 6 minutter. Stjernen: 12 minutter.

Skudd på mål: 39-29 (19-9, 14-5, 5-12, 1-3).

Øvrige kamer torsdag:
Grüner – Sparta 1-2 (1-1, 0-1, 0-0)

Grünerhallen: 136 tilskuere.

1. periode: 0-1 (14.06) Henrik Knold (Anders Tangen Henriksen), 1-1 (15.28) Sondre Hougen (Rolf Thomas Aastad).

2. periode: 1-2 (30.08) Victor Öhman (Niklas Roest, Kristian Jakobsson).

Utvisninger: Grüner 6 x 2 min., Sparta 4 x 2 min.

Lillehammer – Manglerud Star 3-4 (0-2, 2-1, 1-1)

Eidsiva Arena: 1180 tilskuere.

1. periode: 0-1 (4.35) Corey Elkins (David Jonathan Booth, Petter Andersen), 0-2 (15.19) Elkins (Booth, Anthony Michael Bretzman).

2. periode: 1-2 (21.12) Stephan Vigier (Brendan Ellis, Stian Nystuen), 2-2 (23.31) Håkon Stormli (Jacob Noer, Ellis), 2-3 (39.18) Håkon Nilsen (Bretzman, Craig Joseph Puffer).

3. periode: 3-3 (47.15) Nick Dineen (Brendan Harms, Ellis), 3-4 (54.25) Nilsen (Bretzman, Elkins).

Utvisninger: Lillehammer 6 x 2 min., Manglerud Star 5 x 2 min.