Sport

Ejuke kobles til italiensk og fransk fotball

Nederlandske og italienske medier tror tidligere Vålerenga-profil Chidera «Chiddi» Ejuke (22) forsvinner fra Heerenveen til en større klubb etter sesongslutt. Dét vil i så fall kunne bety store inntekter for VIF.

Ejuke ble hentet fra VIF til nederlandske Heerenveen i fjor sommer. Overgangssummen skal ha vært like i underkant av 20 millioner kroner, og nigerianeren har siden gjort sine saker bra på toppnivå i Nederland. Han står med ni seriemål og fire målgivende pasninger så langt i 2019/2020. For øyeblikket er spill i den nederlandske Æresdivisjonen stanset på grunn av koronavirusets herjinger.

I mars skrev den vanligvis velinformerte nederlandske avisen Leeuwarder Courant at «det er veldig sannsynlig at Ejuke ikke spiller for Heerenveen neste sesong». Avisens egen sportspodcast mener sågar at nederlenderne vil kunne tjene ti millioner euro på et Ejuke-salg etter sesongslutt, tilsvarende drøyt 112 millioner kroner.

Forrige uke skrev den italienske storavisen Corriere dello Sport at Serie A-klubben Lazio er interessert i 22-åringen. Det samme skal franske Marseille være. Medier som Transfermarkt og VoetbalPrimeur har sitert den italienske avisen på nyheten.

Les også: VIF om det ekstra overgangsvinduet: – En dårlig idé (DA+)

Vålerenga innrømmer: – Har videresalgsavtale for Ejuke

I januar ble tidligere VIF-profil Sander Berge solgt fra belgiske Genk til engelske Sheffield United for mellom 200 og 250 millioner kroner, har VG tidligere erfart. Samme avis erfarte at Vålerenga hadde sikret seg en videresalgsklausul på mellom 12 og 12,5 prosent for Berge, noe som betyr mellom 25 og 30 millioner inn i VIF-kassen. Har VIF en lignende klausul på Ejuke, vil det fort bety over ti millioner kroner inn hvis nigerianeren selges for i overkant av ti millioner euro.

Vålerengas sportssjef sier følgende om spekulasjonene rundt Ejuke:

– Det var interesse fra mange hold, også fra Italia, da vi solgte Chiddi. At det fortsatt er interesse derfra, er i tilfelle ikke overraskende. Men skal jeg tippe selv, vil jeg tro at det er litt tidlig for Heerenveen å selge ham. Jeg vil bli litt overrasket da. Prisen går neppe nedover på ham herfra og ut, for å si det slik, sier Jørgen Ingebrigtsen til Dagsavisen.

– Vil Vålerenga tjene penger på et eventuelt Ejuke-salg?

– Vi har en avtale om videresalg, ja, bekrefter Ingebrigtsen, men vil ikke røpe størrelsesordenen på denne.

Les også: Se Dagsavisens drømmeellever: Dette er tiårets Vålerenga-lag (DA+)

Vanskelige forhandlinger

– Det er avtalefestet at partene ikke kan informere en tredjepart om hvor stor prosentandelen er, påpeker han.

– Men videresalgsavtaler er essensielt for Vålerenga, og alle klubber i norsk fotball, all den tid spillerne fra Norge som oftest ikke blir solgt til de største ligaene først. Dermed er det veldig viktig å få bli med videre på reisen i form av videresalgsavtaler, sier sportssjefen.

Likevel er det ikke enkelt å få til slike avtaler, skal man tro Ingebrigtsen.

– Etter mitt syn er trenden med videresalgsavtaler blitt vanskeligere og vanskeligere å få til. For de klubbene vi i Norge selger til, opererer på samme måte. De ønsker også å videreutvikle spillerne for salg, poengterer han.

Les også: Profiler forlenger med Vålerenga: – Vi er kjempefornøyd

Mer fra Dagsavisen