Edvardsen viste målteft i Grorud-exiten

(Grorud – Åsane 4-3) Oliver Edvardsen skulle egentlig satse på fotballen på college i Ohio, USA. Nå er 20-åringen klar for Stabæk. Og måltyven avsluttet med et smell for Grorud i toppkampen mot Åsane.

Av Mathias Eftedal

GRORUD KUNSTGRESS (Dagsavisen): Toppoppgjøret mot Åsane lørdag endte med årets «uten tvil» deiligste og Groruds beste snuopprasjon hittil, etter å ha snudd 1-3 til 4-3.

Grorud har gjort det til vane å snu 0-1 til seier, men mot toppmotstand fra Åsane så det lenge vanskelig ut. Med en vanvittig mentalitet, en erfaren nøkkelspiller i Faysal Ahmed og nok en oppvisning av Oliver Edvardsen, som bekreftes klar av eliteserieklubben Stabæk, ble det 4-3 til full jubel hos de rundt 350 frammøte på Grorud kunstgress.

– Litt av et jubelbrøl etter kamp, er det årets deiligste seier?

– Ja, uten tvil! Herregud, uten tvil. Viktig kamp, toppkamp og veldig tøff motstander. Vi ligger under 3-1 og det ser tøft ut, men de spillerne her de slutter aldri å overraske. De snur det til 4-3 og det er ekstremt sterkt, sier en veldig glad trener Eivind Kjønø til Dagsavisen etter kamp.

Edvardsen toneangivende

Oliver Edvardsen var på vei til college-tilværelse i USA tidligere i sommer, men i stedet kom altså Stabæk på banen. Endringen har ført til at Grorud har dratt nytte av han et par kamper mer enn planlagt, og Edvardsen ble kanskje tunga på vektskålen lørdag også.

Han sto for det eneste som var å skrive om i løpet av de første 35 minuttene, og skulle vise seg å være toneangivende i hele kampen. Han sto for kampens to første sjanser, først da han tok ned ballen på ryggen (!) før han fikk avsluttet og så da han dro av to-tre mann på høyrekanten før skuddet hans strøk stolpen.

– Jeg liker spillestilen til Stabæk, og jeg tror det er noe som passer meg veldig bra, sier Edvardsen for øvrig om overgangen på Stabæks nettsted.

Saken fortsetter under bildet

###

Oliver Edvardsen. Foto: Jørn H. Skjærpe

Tamme første 35, resten ble bananas

Åsane hadde lite å by på den første halvtimen og fikk sitt første skudd etter 35 minutter. Det ble også startskuddet for et stormløp mot mål fra et hittil tamt bortelag.

Første skudd på og inn i mål for Åsanes del kom minuttet etterpå. De spilte seg fri på høyrekanten, slo inn 45 grader ut til Senai Hagos som curlet ballen flott inn i hjørnet. Et angrep ut av læreboka og 0-1 til et effektivt Åsane.

Selv om Åsane hadde tatt initiativet var det Grorud som fikk utlignet. Den alltid aktive Edvardsen stakk gjennom forsvaret etter 44 minutter, ble dyttet i ryggen i boksen og dommer dømte straffespark. Den tok Edvardsen like godt selv, sendte keeper til venstre, ballen til høyre og i mål til 1-1.

Gleden ble kortvarig, for Åsane gikk rett i angrep, fikk en kjempemulighet og på den påfølgende corneren tok de ledelsen nok en gang. Ødegaard fikk bokset vekk ballen, men ikke langt nok. Da fikk Åsane slått inn fra venstre over på bakre stolpe og der sto Eirik Steen og stanget ballen i en bue over keeper og i mål til 2-1 ledelse til pause.

Opphenting i andre omgang etter nok en baklengs

Vondt skulle bli værre tidlig i andre omgang, for selv om det var Grorud som trengte mål, var det et sterkt Åsane-lag som økte ledelsen.

Et av flere farlige innlegg, denne gang fra høyrekanten, endte på hodet til Eirik Steen, og headingen gikk nesten midt i mål. Keeper Ødegaard klarte ikke forflytte beina kjapt nok til å unngå 1-3 til Åsane.

To blytunge mål, rett før og etter pause, kan være nok til å knekke de fleste lag, men ikke Grorud.

Rett etter 1-3 festet hjemmelaget grepet på kampen og skapte flere farlige situasjoner, spesielt etter at Edvardsen-erstatteren Thierry Dabove kom inn for Vetle Skåttun etter ca. timen spilt.

– Han er en veldig god spiller og har scoret mye mål for oss. Ett mål i snitt. Han henta vi inn da vi trodde Oliver skulle dra, så han er allerede henta inn som erstatter, sier Kjønø om friskusen Dabove.

Et entusiastisk publikum ropte på straffe ved tre anledninger uten tilhør fra dommer. En hands som mest sannsynlig traff en rygg, Elias Hagen som ble dratt ned på kanten av 16 og til slutt en situasjon lik den Edvardsen fikk straffe på i første omgang, annet enn at dytten var svakere og sjansen mindre.

Å få publikum skikkelig investert i kampen, med tro på en mulig opphenting kan ha hjulpet, for rett etter den siste straffesituasjonen fikk Grorud redusert. Et nydelig angrep endte opp hos G19 landslagsspiller Hagen på venstrekanten. Ballen ble slått hardt og lavt inn til Dabove og han gjorde ingen feil fra 5 meter og trillen ballen i mål.

Kun to minutter senere var Dabove frampå igjen på sin høyrekant og etter et par flotte såledragninger falt han inne i feltet. Før publikum rakk å rope på straffe kunne de rope for mål, for Ahmed var på plass og sendte en markkryper inn ved motsatt stolpe. Utligningen var et faktum!

Grorud ga seg ikke med det og jaget vinnermålet. Det kom etter 85 minutter, takket være forarbeid av hvem andre enn Oliver Edvardsen og nok en scoring fra dagens helt Faysal Ahmed. Edvardsen ble spilt flott fri på venstrekanten, dro seg inn i farlig posisjon og slapp ballen til Ahmed i det keeper kom ut. Blank kasse, 4-3 og et full jubel hos hjemmefansen! Grorud hadde snudd det.

Nærmere «seriefinale» mot Kjelsås i September

Etter kamp ga en beskjeden Grorud-trener Kjønø all ære til spillerne for opphentingen.

– Vi gjør ikke noen taktiske endringer, det er bare gode spillere og ledere på banen som tar ansvar og sørger for at det blir snudd. Faysal (Ahmed) er jo rutinert i gamet her, 31 år og det er jo han som drar det i land. Du må ha den rutinen når det virkelig er storm på banen der, sier Kjøno om hvem som fortjener kreditten etter dagens kamp.

For med seier i dag er Grorud 8 poeng foran motstander Åsane, og da kan det bli duket for et skikkelig storoppgjør i Oslo mellom Kjelsås og Grorud 28. september.

– Åsane var vår sterkeste utfordrer egentlig hele veien frem til nå. De er det beste laget mener jeg, det ser du i dag også til tider, de har et vannvittig høyt toppnivå. Nå er de 8 poeng bak og Kjelsås er 3 poeng bak (6 poeng med en kamp mindre spilt).

– Det bygger seg nesten opp mot en seriefinale mot Kjelsås, hva kan du si om den?

– Det er kampen jeg gleder meg mest til. Det er lokalt og det er alltid tøffe kamper, men vi er bedre borte enn hjemme, så jeg tror vi tar det, avslutter en fornøyd Kjønø, med kjempetro på egne spillere, men uten Oliver Edvardsen fra nå av.

2. Divisjon, avdeling 2 lørdag:

Grorud – Åsane, 4-3 (1-2)

Grorud kunstgress: Ca. 350 tilskuere.

Mål: 0-1 Senai Hagos (36), 1-1 Oliver Valaker Edvardsen (44), 1-2 Eirik Wollen Steen (45), 1-3 Håkon Lorentzen (48), 2-3 Thierry Dabove (72), 3-3 Faysal Mohamed Ahmed (74), 4-3 Faysal Mohamed Ahmed (85)

Dommer: Mathias Støfringshaug (Verdal IL)

Gule kort: Kevin Mankovitz, Ali Iqbal, Thierry Dabove, Faysal Ahmed, Grorud, Stian Nygård, Didrik Fredriksen, Åsane

Helgens serierunde: Lørdag: Elverum – Florø 3-2, Grorud – Åsane 4-3, Oppsal – Bærum 2-2

Søndag: Sotra – Alta, Mjølner – Senja, Asker – Fram Larvik

Mandag: Kjelsås – Odd 2