Sport

Duoen har gjort underverker for Vålerengas offensiv

Vidar Örn Kjartansson og Henrik Bjørdal har bidratt til å øke VIFs målsnitt med over 70 prosent siden ankomsten tidligere i høst. Det kan fort være avgjørende i medaljestriden, sier trener Dag-Eilev Fagermo.

Etter at Kjartansson re-debuterte mot Brann, i en kamp der Bjørdal også fikk sin debut, har Vålerenga scoret 19 mål på åtte seriekamper. Det gir et målsnitt per kamp på 2,375 scoringer. Laget hadde til sammenligning scoret 22 mål på de 16 første kampene, noe som ga et målsnitt på 1,375. Økningen fra Brann-kampen har vært på rett i overkant av 72 prosent. Måltyven Kjartansson har personlig bidratt med sju scoringer og én målgivende, mens midtbanemannen Bjørdal står med tre scoringer og to målgivende.

– Etter at Kjartansson og Bjørdal kom inn, har vi blitt farligere og vanskeligere å stoppe. De to gjør også spillerne rundt seg, for eksempel Aron Dønnum, mer målfarlige. Det kommer i tillegg til at de er målfarlige selv, sier Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

Oslo 20200913. 
Vålerengas trener Dag-Eilev Fagermo (t.v) og Vidar Örn Kjartansson som byttes ut under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Brann på Intility stadion.
Foto: Berit Roald / NTB

Dag-Eilev Fagermo er godt fornøyd med innsatsen til Vidar Örn Kjartansson. Foto: NTB

Les også: Vålerenga fikk servert en gyllen mulighet av rivalene – da kunne de ikke si nei (DA+)

Knepne trepoengere

– Overrasket over tallene?

– Ja og nei. Vi spilte jo god fotball før de kom, og var med i medaljekampen også da. Men vi vant mer knepent i kampene, påpeker han.

– Blir Kjartansson og Bjørdal avgjørende for om det blir VIF-medalje?

– Ja. I den forstand at blir det medalje, så viser det hvor viktige de har vært for oss, svarer Vålerenga-treneren.

Etter søndagens 2-0-seier mot Odd, har spillerne nå noen dager fri.

Hva skjer med kapteinen?: Klokka tikker for Vålerenga-framtiden (DA+)

Ingen luksus

– Trenere praktiserer fri ulikt. Hva tenker du om det? Leeds-manager Marcelo Bielsa, som du er en tilhenger av, gir for eksempel aldri spillerne sine fri.

– I de store ligaene har spillerne en annen type «fri». Da drar de riktig nok inn på stadionanleggene, men benytter seg av svømmebasseng, velværeavdelinger og så videre. Det er en eksklusivitet vi ikke kan tilby i Norge. Da er det mentalt bedre for spillerne at de får noen dager borte fra stadion. Men de holder seg i bevegelse uansett, sier Fagermo.

Vålerengas neste seriekamp er borte mot tabelljumbo Aalesund 22. november. VIF på fjerdeplass har to poeng opp til tabelltoer Molde og er á poeng med treer Rosenborg.

Les også: Fagermo hisset på seg Borchgrevink før sesongstart. Nå fryder sjefen seg over høyrebackens utvikling (DA+)

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

Mer fra Dagsavisen