Er Usain Bolt ikke uslåelig likevel? Skal han oppleve det Michael Phelps delvis har erfart i svømmebassenget. At den uovervinnelige ikke er det lenger?

Duellen som erobrer London

Usain Bolt mot Yohan Blake. Scenen er klar for OLs største globale øyeblikk. - Regn med meg også, ber Jaysuma Saidy Ndure.

LONDON (Dagsavisen): I dag starter den lange veien mot finalen på OLs største øvelse. Klokka 22.50 i morgen kveld står finaleheatet klart. Er Usain Bolt ikke uslåelig likevel? Skal han oppleve det Michael Phelps delvis har erfart i svømmebassenget. At den uovervinnelige ikke er det lenger?

 

Bygget om

For en uke siden var Olympiastadion i Stratford åsted for tidenes mest omtalte åpningsseremoni. Scenen som det tok tre måneder å bygge opp, har 600 kvinner og menn nå fjernet og omformet til verdens mest moderne friidrettsstadion. 80.000 tilskuere var på plass allerede under de første innledende øvelsene i går. Det var oppsiktsvekkende mange.

OL består av 302 konkurranser. Den mest prestisjetunge og mest sette av alle, er denne: 100 meter menn. Kåringen av verdens raskeste menneske.

- Jeg tror vi får tidenes mest åpne og dramatiske 100 meter. Usain Bolt var den store favoritten som det nå settes spørsmålstegn ved. Lagkameraten Yohan Blake er kanskje forbi ham. Eller en amerikaner. Her kan alt skje og analysene på forhånd spriker i alle retninger, sier den tidligere OL-legenden Michael Johnson til Dagsavisen.

 

Samme trener

Vi møter ham i BBC-studio der han er ekspertkommentator pluss samme rolle i The Times, som har 40 sider OL-stoff hver dag. Mange av dem handler i dag om 100 meter-finalen.

Usain Bolt og Yohan Blake er på samme landslag, har samme trener, men er vidt forskjellige som typer.

Der Bolt er sportens største ansikt utad, er Blake den mer avslepne og innadvendte som synes det er helt greit at Bolt tar all oppmerksomhet.

Men nå tyder mye på at Blake faktisk løper fortere. Som han gjorde det i Jamaicas interne OL-uttaking, både på 100 og 200 meter.

- Jeg lar meg ikke slå i London, sa en selvsikker Usain Bolt, som var flaggbærer for Jamaica under åpningsseremonien for en drøy uke siden.

Siden har han gått i hi og trent på hemmelig sted. Først i går kveld dukket han opp i London.

I dag er han på start. Og lover Bolt-show helt inn. Både på 100 meter, 200 meter og stafett. Det er derfor han er her.

- London er skapt for OL. Og jeg er skapt for London, sa han på sin siste pressekonferanse før lekene åpnet.

I samme felt og med ubegrenset selvtillit akkurat nå: Vår egen Jaysuma Saidy Ndure, heretter bare «Jays».

Han kjenner begge finalistene, men når vi ber ham vurdere favorittbildet, svarer han umiddelbart.

- Bare to? Kan du ikke ta med meg også?

For Jays løper 100 meter for å komme til finalen. For få uker siden ville han stå over for å prioritere favorittdistansen 200 meter. Men følelsen på trening den siste uka fikk han til å ombestemme seg.

- Alle i finalen kan vinne, sier han med forsøksvis alvorlig mine. Før han gapskratter igjen.

- Men hvem kommer først i mål av Bolt og Blake?

- Jeg vet ikke. Men jeg kjenner Usain best, så da blir det vel ham.

 

Tror på Bolt

I fjorårets VM pådro Bolt seg en sensasjonell tjuvstart og ble diskvalifisert, visstnok fordi Yohan Blake gjorde en liten skulderbevegelse. Starten er Bolts store problem. Men det er plasseringen ved målstreken som teller.

reidar.sollie@dagsavisen.no