Sport

– Du føler det litt sånn at du kan gå på vannet

Mareritthøst med nedrykksfrykt er byttet ut med storform og medaljehåp. Nå peker VIF-profilene på årsaken til den voldsomme snuoperasjonen.

VALLE (Dagsavisen): Den skrekkelige høstformen under Ronny Deila fra 2019, da VIF kun tok én trepoenger etter sommerferien, er en saga blott. Nå har Vålerenga begynt å snakke om sølvmedalje i 2020. Avstanden opp til toer Molde er på kun to poeng etter søndagens 2-0-seier mot Odd.

VIF-trener Dag-Eilev Fagermo tenker følgende om hvorfor ting ser så annerledes ut:

– Da jeg kom til Vålerenga, så jeg at det var en veldig sterk og god spillergruppe her. En gruppe med klare meninger. Jeg hadde en nær prat med alle sammen, for å finne ut av «rikets tilstand». De virket sultne på meg, og jeg var sultne på dem, sier han til Dagsavisen.

– Så kom koronagreiene, men vi har jobbet veldig godt sammen i perioden. Jeg følte tidlig veldig bra respons fra gruppa. Så er det jo veldig mange bra spillere her. Det er også gledelig at mange av de yngre spillerne – spillere vi skulle satse på – har tatt steg så fort. Det må jeg innrømme. De kan bli enda bedre – og det gir jo potensial mot neste år – men det er nok de viktigste årsakene, tenker jeg. Og jeg synes klubben er veldig bra. Vålerenga er en klubb som står sammen og jobber sammen, fortsetter VIF-treneren.

Les også: Vålerenga fikk servert en gyllen mulighet av rivalene – da kunne de ikke si nei (DA+)

Friske og raske

Herolind Shala, som tegnet seg på scoringslisten mot sin gamle klubb søndag, peker på en frisk tropp som et hovedelement.

– Det snur veldig fort i fotballen. I år har vi en veldig tydelig og strukturert spillestil. Vi har dessuten hatt veldig, veldig få skader – nesten ingen. I fjor hadde vi skader på sentrale spillere i store deler av sesongen. Det har selvfølgelig mye å si, poengterer midtbanemannen til Dagsavisen.

Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation mener man ikke skal undervurdere betydningen av at Intility Arena har blitt et fort.

– Vi har en fantastisk følelse nå. Du føler det litt sånn at du kan gå på vannet når du går ut på banen. Nå er vi jo ubeseiret på hjemmebane i år, og bare dét gir et lite overtak når vi går utpå der. Det positive bare bygger seg opp. Du blir litt sånn høy og mørk og rak i ryggen når du går opp og ned Grünerløkka, sier midtstopperen smilende til Dagsavisen.

Les også: Nå har VIF-spillerne for alvor fått ferten av sølv (DA+)

Mange faktorer

– Hvorfor har det snudd?

– Det er det mange svar på. Mange faktorer har gjort at vi er mye bedre nå. Vi har fått inn gode spillere. Dag-Eilev har kommet inn og satt sitt preg på det – han har vært veldig tydelig på sin måte å spille på fra dag én, noe som har vært enkelt å forholde seg til. Så har vi den individuelle kvaliteten i tillegg, som andre lag ikke har, i spillere som Aron (Dønnum) og Osame (Sahraoui). Vi har et solid system, men også den lille X-faktoren. Da kommer man langt i Eliteserien, påpeker Tollås Nation.

Nå lukter spillerne sølv i serien. Da blir det viktig å unngå å snuble mot tabelljumbo Aalesund i første kamp etter landslagspausen.

– Ja da, det vet vi alt om. Vi har vært bra på potensielle bananskall i år. Vi har ikke gått på så mange av dem som vi hadde en tendens til tidligere. Så det har vært positivt. Vi scorer mye mål, vi er solide defensivt. Det kan bli veldig gøy utover, tror VIF-kapteinen.

Mer fra Dagsavisen