Sport

– Du er ikke utro om du ser på Manchester United, men det er Kjelsås som er laget ditt

Kjelsås-trener Eivind Kampen vil vekke lokalpatriotismen på Oslos tak, og mener klubben bør ha ambisjoner om å slåss i toppen av årets 2. divisjon.


 I det stille jobber Eivind Kampen med å forberede en ny sesong som hovedtrener for de helblå fra Kjelsås. På kontoret i klubbhuset ved siden av en frossen bane tidligere i vinter forteller Kampen til Dagsavisen at han er spent på hva den nye sesongen bringer, og håper laget har tatt nye steg, som gjør at de kan være med å kjempe helt i toppen av årets sesong.
– Hvis ikke vi blir bedre enn i fjor så gjør vi ett eller annet feil. Det er ingen lag i denne avdelingen her vi vil være fornøyd med hederlig tap mot. Sånn er det ikke lenger. Det er jo litt i kraft av hva vi presterte på våren i fjor, sier Kampen.
For Kjelsås imponerte på våren i fjor, og var med i kampen om de øverste plasseringene, men da høsten kom raknet det.
– Den høsten gjorde vondt. Når du først er med der oppe blir du glad i det. Etter hvert havnet vi i et lite vakuum hvor det ble litt sånn «Oi, det ble litt langt opp», og samtidig kjemper du heller ikke for livet ditt. Det ble litt antiklimaks utover høsten, sukker han.

Slet med å finne løsningen

Skader på storscorer Walid Chafouk Idrissi og Magnus Aasarød bidro sterkt til høstsesongens knekk.
– Vi merka at vi fikk noen skader på nøkkelspillere på sommeren og tidlig høst, spesielt Walid og Magnus. Det er ikke bare at de er gode, men de har noen ferdigheter som vi ikke har noe av, sier Kampen.
Uten store, sterke Idrissi på topp slet Kjelsås med å finne en spillestil som fungerte. Det erkjenner også Kampen. 
– Ja, det er to vilt forskjellige verdener. Ikke bare at han (Idrissi) ikke er der, men du må gjøre så mye med spillet ditt også. Den omstillinga der klarte vi ikke noe særlig godt. Vi er nødt til å få en bredere tropp og flere strenger å spille på, for det kan ikke være sånn at hvis en spiller er skada, så er vi dårlig, innrømmer han, og sier samtidig at de jobber med å få inn en spiss som har litt mer fysikk enn hva alternativene til Idrissi har per dags dato. 
Kampen spår en tøffere sesong i 2019 enn i 2018, og forteller at budsjettene og satsingen i 2. divisjon ligner stadig mer på det man ser i OBOS-ligaen. Han vet at Kjelsås er nødt til å utvikle seg også utenfor fotballbanen for å være med å kjempe topplasseringene man ønsker seg. 
– Vi har veldig trua på den modellen vi har. Men vi må diskutere; Hva er fremtidens levelige budsjett i 2. divisjon, slik den er i ferd med å bli?
– Sannsynligvis må vi vokse jevnt og trutt om vi vil være her. Kanskje vi også vil smake på større ting, da er vi nødt til å vokse, fortsetter han.

Satser på barna

En av måtene å få løfta klubben økonomisk er å få folk på kampene, men det er lettere sagt enn gjort. Kampen snakker varmt om området klubben holde til i, men vet at de konkurrere med mange andre idretter om publikummet. Han håper fotballklubben igjen kan bli noe nærområde er stolte av.
– Kjelsås er jo litt sånn bygda i byen. Skjerma på taket her. Det å virkelig dra opp den lokalpatriotismen, og være stolt av idrettene her oppe er noe vi må få fram enda mer. Og jeg tror det ligger et potensial der, forklarer han.
– Vi blir kanskje nedprioritert noen ganger, men det synes jeg er fair. Vi kan ikke sutre over at folk ikke kommer, da må vi bli enda hvassere, legger han til.
I kampen for å trekke publikum til Grefsen stadion trekker han også fram at barna kan være nøkkelen. 
– Det er morsomt her nå som vi begynner å få med de yngre. Barn begynner å være mye på kamper, og har et forhold til A-lagsspillerne som også jobber mye med dem med fotball etter skoletid. Så får vi se om vi klarer å skape engasjement i den nye generasjonen, forteller han.
Kampen mener at dette er viktig å bygge den kulturen som gjør at de unge på Oslos tak får et nært forhold til klubben. Uansett hvilke nye klubber man kommer til å finne etter hvert i livet, skal Kjelsås stå igjen som «klubben din».
– Du er ikke utro om du ser på Manchester United i Champions League, men det er Kjelsås som er laget ditt. Hvis du ikke har klart å bygge den kulturen har du mislyktes litt som klubb.
For at folk skal få et nært forhold til den lokale klubben er det en ting som er viktigere enn alt, og det er å gi folk noe de ønsker å identifisere seg med. Det jobber Kampen mye med.
– Det hjelper ikke å være dritkul i et halvt år hvis du er tulling to helger på rad. Vi vil vise folk en gjeng som fighter skjorta av seg for å vinne, og representerer hele området her på en fon måte. Da er det klart at folk ønsker å identifisere seg med det, og vil være med på reisa, forklarer han.
Nylig gikk Kjelsås' unge, lovende Sebastian Jarl (19) til eliteserieklubben Sarpsborg 08. En stor overgang for talentet, som også har spilt på Norges U18-landslag.
– Vi har fått fram en U-landslagsspiller i en så stor idrett. Hele Kjelsås burde vært superstolte, men det er vanskelig å få fram hvor stort det egentlig er.

Dedikerte med ambisjoner

Men, tilbake til det sportslige. For Kjelsås har en spennende sesong foran seg. Kampen mener det vil være ulogisk ut ifra budsjett å snakke om en topplassering. Likevel ser han et mannskap som er sultent, og som kan kjempe på øvre halvdel.
– Går jeg gjennom troppen så har jeg fryktelig mange spillere jeg ikke ville bytta mot noen andre i 2. divisjon. Og bare der ligger det jo at det vil være en skuffelse om ikke de presterer på absolutt toppnivå i 2. divisjon, sier han og fortsetter:
– Spillerne legger ned ekstremt mye egentid for å være fotballspillere. Styrke, yoga, pilates. Det er ikke måte på. De gjør alt for å prøve å leve av dette.
Hans analyse av de to 2. divisjonsavdelingene gir også lysere utsikter.
– Vi har ikke havna i den verste «økonomiavdelinga». Det er sikkert sju lag som vil rykke opp i den andre avdelingen. I vår er det kanskje 3–4
– Er dere en av dem da?
– Nei, det er det ikke noe krav om det i klubben her, og det ville vært ulogisk også med tanke på de budsjettene vi opererer med. Så det presset ligger jo ikke der, men vi har bevist for oss sjøl at det mulig å være med der oppe, så sånn sett vil alt annet være en liten skuffelse for oss, sier han.
Midt i intervjuet avbryter Kampen. 
Han må ned i kjelleren for å ta ut en vask slik at spillerne skal få tørre klær på treninga, som begynner om noen timer. 
– Mange hatter, smiler han, og forsvinner ut fra kontoret. 
Igjen på kontoret sitter undertegnede og den nye valpen til sjefen, Torp er navnet, og har plass under pulten til matfar. Kampen og jeg har flere ganger fleipa med at man ha hund om man skal trene Kjelsås. Det er en del av arven etter den legendariske Kjelsås-treneren Stig Mathisen, som bestandig hadde med seg sine hunder på kamp.

Edruelige Kjelsås på godt og vondt

Det begynner å bli en stund siden Stig Mathisen og sesongene i 1. divisjon for Kjelsås, men det er flere tradisjoner enn at treneren har hund som henger igjen på Kjelsås. Blant annet markers alltid dagen laget ikke kan rykke ned.
– Den gode, gamle Kjelsås-kulturen er jo at man markerer den dagen man ikke kan rykke ned lenger. Det er jo en litt sånn defensiv innstilling, men det er jo en litt artig greie også, sier Kampen når han kommer tilbake fra vaskekjelleren.
Da Dagsavisen snakket med Oppsal-trener Gisle Olsen tidligere i vinter sneiet praten innom Kjelsås. Han var bekymra for om Kjelsås ville overleve særlig lenge om de fortsetter å ligge midt på tabellen år ut og år inn, og sa at han savner progresjon og satsing. Eivind Kampen følger ikke resonnementet helt.
– Vi kom på andreplass før omlegginga, klarte omlegginga, som Oppsal ikke klarte, og har havnet midt på tabellen etter det, i en divisjon som blir bedre for hver sesong. Jeg vil si at det er progresjon og at Olsen snakker tøv, sier Kampen før han legger til:
– Men han har ett poeng. De fleste lag i 2. divisjon har noen sesonger der de satser veldig. Men Kjelsås er veldig edruelige, på godt og vondt. Det er aldri fare for å knekke nakken, og det kan man godt angripe som litt grått og kjedelig. For idrett handler om drømmer og illusjoner, og å strekke strikken, men det har også jævlig mye positivt ved seg å drive sunt som vi gjør, forteller han.

Prioriterer egne spillere

Som en del av Kjelsås sin «edruelighet» som Kampen kaller det, har laget heller ikke signert veldig mange spillere foran den kommende sesongen. Selv mener treneren at det ikke er slik han helst ønsker å bygge en klubb, og poengterer at den viktigste jobben er den han legger ned med de spillerne som allerede befinner seg i Kjelsås. 
– I stedet for at jeg nå bruker fire måneder hvor jeg snur og vender på alle steiner i 3. divisjon og skraper sammen penger for å hente den og den, så sitter jeg heller og planlegger hvordan jeg skal få Jesper Solli til å ta det neste steget. Det er for meg mye kulere å være med på den reisa sammen med en du kjenner, og som bryr seg om klubben, og som virkelig står på med gutta sine for å få til noe. Det er fint å få inn noe nytt blod som lager litt energi i gruppa, men de viktigste r de vi jobber med over tid, understreker han. 
Med andre ord vil mye av Kjelsås suksess i 2019 være avhengig av hvor store steg fjorårets unggutter tar.
– Vi tapte mange kamper i sesongen som var på litt umodenhet. Klareringstrøbbel, dødballer, taper dueller, og litt mangel på konsentrasjon i avgjørende øyeblikk. Hva du lærer av det avgjør hvem du er som fotballspiller. Det er spennende å se hvor mange som kan ta det steget, og om vi som gruppe klarer å ta det. Det er ubesvarte spørsmål, men sånn jeg kjenner spillerne her er det noe både spillerne og jeg har lært av.

Vil kjempe i toppen

På tampen ber vi Kampen rangere de tre Oslo-lagene i årets 2. divisjon; Grorud, Kjelsås og Oppsal.
– Jeg rangerer aldri noe Oslo-lag foran Kjelsås, ler Kampen som tidligere har pekt på Grorud som en av kandidatene til en topplassering.
– Betyr det at dere skal være med helt i toppen også da?
– Ja, jeg syns vi skal ha ambisjoner om å være med i den delen av tabellen. Og så er det mange argumenter imot, men noen for også. Jeg har kjempetro på den spillegruppa jeg har her, sier han og fortsetter:
– Det er veldig små marginer, men vi går inn i den sesongen her med tanken om at vi ikke vil tape med hevet hode. Vi vil dra til hver kamp for å klore til oss poeng, og hvis man når den målsettingen blir regnestykket ganske enkelt. Med ambisjonen spillerne her har så hadde det vært teit av meg å si noe annet, for de stor ikke tilbake for noen, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen