Ski

Dronning - men ikke alene

I går skrev vi om Petter Northug som etterlyste flere løpere som kunne ta av for presset han føler. Skidronning Bjørgen lever i en annen verden.

BEITOSTØLEN (Dagsavisen): Onsdag hadde Petter Northug pressetreff alene foran dagens sesongåpning i langrenn på Beitostølen.

I går hadde resten av gutta på elitelaget samt hele jentelaget sitt pressetreff. Marit Bjørgen gjennomførte personlig intervju med 13 forskjellige medier - noe som strakte seg over tre hele klokketimer. Therese Johaug og Heidi Weng hadde to intervjuavtaler mindre.

Men dronningen fra VM i Oslo i 2011, Marit Bjørgen (32), mener hun er langt bedre stilt enn Petter Northug.

- Ja, jeg er heldig. Vi jentene har et helt lag som kan ta av for trykket. Ellers hadde det blitt mye på meg, sier hun til Dagsavisen og tenker på alt det fokuset Petter Northug får rettet mot seg.

Sterke jenter

- Selv om jeg er den mest erfarne jenta på laget, er jeg likevel bare én av mange jenter på dette laget, fortsetter Marit Bjørgen.

Hun får støtte av jenta som ifølge målinger er den nest mest populære norske idrettsutøveren (etter Marit Bjørgen), Therese Johaug (24).

- Det er uhyre viktig at vi har flere profiler som kan ta av litt av trykket. Vi er også en gjeng med sterke jenter som alle kan komme på pallen i et verdenscuprenn, sier hun.

- Dette er utrolig viktig. Vi har et helt miljø der alle drar hverandre fram. Og vi har lært å takle med- og motgang sammen. Jo, vi er en gjeng offensive jenter.

Gode venninner

Kristin Størmer Steira (31) er en av de andre profilene på jentenes elitelag.

- For oss betyr laget alt, mener hun.

- Laget gir oss motivasjon og inspirasjon, og så er vi gode venninner. Kanskje har vi to store profiler, men samtidig har vi et helt lag som kan ta av støyten, selv om Marit og Therese må ta en del, sier hun.

Ro og opprør

Landslagssjef Vidar Løfshus ser forskjellen mellom herrelaget og damelaget.

- Vi prøver å la de andre gutta få oppmerksomhet også. Samtidig må vi organisere alt bedre rundt Petter. Det vil alltid være noen ledestjerner, mener han.

Han peker også på en vesentlig forskjell på en Petter Northug og ei Marit Bjørgen.

- Selv om Petter egentlig er en beskjeden gutt, er han ingen A4-løper. Han spiller poker og kan slenge med leppa. Marit framstår annerledes. Hun er ei rettskaffen jente fra bygda.

- Eller vi kan si det sånn: Der Marit står for ro, står Petter for opprør, sier han.

Lik behandling

Dametrener Egil Kristiansen ser også forskjellen på sine jenter og gutta. Der hvor Petter Northug får et mer skreddersydd opplegg rundt seg, stiller det seg annerledes for jentene.

- Én i laget blir behandlet på lik måte som de andre. Og Marit er ei jente som ikke ønsker å ha alle fordelene. Hun vil bli behandlet på lik linje med de andre jentene, sier han til Dagsavisen.

Tre mål

I dag går startskuddet for årets langrennssesong. Og landslagssjef Vidar Løfshus lister opp de klare målene for sesongen:

* * Verdens beste nasjon både i verdenscupen og i VM i Val di Fiemme i februar.

* * Vinne Tour de Ski.

Det har ingen norsk løper, uansett kjønn, greid på hittil fem forsøk.

Løfshus forteller også at antall døgn i høyden har økt foran denne sesongen.

- Høydetrening er lik gulloppskriften, mener han.

- Og fram mot OL i Sotsji i 2014 kommer vi til å øke antall døgn i høyden ytterligere. Langrennsøvelsene går på 1.480 meter over havet, og da kommer vi til å ha oppholdt oss til sammen 60 døgn i høyden før det, forteller han.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen