Drømmen brast for England

Ashley'ene Young og Cole misbrukte sine straffespark, og Italia gikk til EM-semifinale mot Tyskland på bekostning av England.

KIEV: Etter 120 målløse minutter hvor Italia var klart best og skapte mest, falt avgjørelsen igjen på straffesparkkonkurranse. England har fortsatt aldri vunnet en slik utenfor Wembley i London. For tredje gang på de fire siste sluttspillene laget har deltatt i røk laget ut på straffespark.

Og dermed lever forbannelsen videre. England har fortsatt aldri vunnet en cupkamp i EM eller VM mot en stor fotballnasjon andre steder enn nettopp på Wembley. Siden VM-gullet på hjemmebane i 1966 har England vært i to semifinaler på 23 EM- og VM-turneringer. Italia er på sin side i semifinale for 11. gang siden da.

– Vi viste karakterstyrke og lagånd. Nå skal vi nyte seieren før vi begynner å tenke på Tyskland, sa Italias landslagssjef Cesare Prandelli.

Riccardo Montolivo skjøt utenfor på Italias annen straffe, men Andrea Pirlos frekke vipp midt i mål fikk selvtilliten tilbake. Young sendte Englands neste straffe i tverrliggeren. Da Gianluigi Buffon reddet Coles svake straffe, kunne innbytter Alessandro Diamanti sette inn det avgjørende straffesparket for Italia.

– Vi er utslått, men ubeseiret og kan holde hodene høyt hevet. Vi har gjort landet vårt stolte, sa Englands landslagssjef Roy Hodgson.

– Jeg trodde vi skulle ha litt flaks denne gangen, men slik gikk det ikke, sa kaptein Steven Gerrard.

På gaffelen

Italienerne hadde England på gaffelen i selve kampen, men ble plutselig matlei etter å ha fråtset i sjanser i en drøy omgang. Nærmere enn to stolpeskudd og en rekke store misser av Mario Balotelli kom de aldri. Kanskje var det fordi England også kom til sjanser at italienerne tok foten av gassen.

I en drøy omgang var det en åpen og underholdende kamp hvor Joe Hart gang på gang måtte i aksjon for å redde italienske sjanser. Så forsvant Italias vilje til å våge noe, og resten ble stort sett ørkesløs balltrilling på midten mellom slitne og stillestående spillere.

I tredje og siste overtidsminutt av ordinær tid hadde Wayne Rooney en kjempesjanse til å sende England videre. Ashley Cole suste til dødlinjen, Andy Carroll nikket og Rooney lå strak i lufta for å brassesparke. Ballen kom litt for langt ut på støvelen og forsvant over mål.

I ekstraomgangene murte England igjen bakover som om laget er ekspert på straffekonkurranser. Det var dumt.

Balotelli-trøbbel

Mario Balotelli kom inn i det italienske laget for å skape trøbbel for England. Det greide han, men ugangskråka skapte også frustrasjon for sine egne da han misbrukte tre kjempesjanser bare i første omgang og en fjerde like etter.

Daniele De Rossi sendte et kjempeskudd i stolpen allerede etter tre minutter, og det ble opptakten til en travel kveld for Joe Hart, som ble satt på prøve etter prøve.

Buffon måtte også tidlig i aksjon, og han viste klasse da han reddet Glen Johnsons skudd fra seks meter bare halvannet minutt etter De Rossis stolpetreff. Rooney var også nær med en stupheading rett over mål.

Italia skapte mest og forsatte med det i starten av annen omgang. I det 52. minutt endte en gedigen trippelsjanse med at Montolivo skjøt over åpent mål.

Det virket som lagene kunne spille til dagen etter uten å score, og det gjorde de da også. Det var flere minutter over midnatt ukrainsk tid da innbytter Antonio Nocerino var den første som fikk ballen i mål, men nikken i det 115. minutt ble korrekt annullert for offside. Men med 4-2 på straffer ble det italiensk jubel til slutt. (NTB)