Omar Elabdellaoui blant engelske fotballegender på Wembley. Han spiller høyreback for Norge i kveld. FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX

Dro ut som 15-åring

Det er ikke bare Martin Ødegaard som ble tidlig voksen fotballspiller. Norges høyreback dro fra landet før folk flest la merke til ham.

LONDON (Dagsavisen): Det er diskusjon rundt mange plasser på det norske fotballandslaget. Men en plass er det liten debatt om. Høyre back. Nærmest i det stille har Omar Elabdellaoui erobret den. Han var lenge et av landets største talenter, men i motsetning til Martin Ødegaard valgte han å forlate landet før han hadde fylt 16 år. Det angrer han ikke på.

- Nei, dette har vært en interessant reise som jeg har vokst mye på, sier Omar til Dagsavisen rett før han skal spille sin første kamp på verdens mest berømte fotballarena.

Seks klubber

Nå har karrieren sendt ham til Olympiacos i Aten og til å være 23 år gammel har han en usedvanlig erfaringsbakgrunn.

Han har vært i Manchester City, Strømsgodset, Feyenoord, Eintract Braunschweig og nå Olymiacos før andre spillere knapt har vært ferdig med skolegangen. Og grunnlaget ble lagt i Skeid der han spilte på juniorlaget som 14-åring og ble ønsket av Manchester City. Han har marokkanske foreldre og er fetteren til Moa og Mustafa Abdellaoue. Han spilte sammen med dem i Skeid.

- Det er mange kulturer, mange forskjellige trenere og medspillere jeg har opplevd. Men jeg stortrives og jeg er heldigvis ganske flink til å tilpasse meg nye steder, sier Omar til Dagsavisen. Han bor i Aten med samboeren.

I Hellas har han spilt samtlige 90 minutter i de to første seriekampene.

Landslagsdebuten fikk han mot Zlatan Ibrahimovic og Sverige i Stockholm i august i fjor. Men aldersbestemte landslag har han spilt på siden han var 15 år. Og han var selvsagt med på U21-landslaget som tok bronse i EM i fjor.

Mange skader

Nå er han Norges opplagte høyreback med en spillestil som er inspirert av de beste backene i verden. Han freser opp langs sidelinja med høy intensitet som varemerke.

- Ja, jeg har sterk utholdenhet. Tempo er stikkord i framtidens fotball, sier Omar som har opplevd brudd i både ankel og ryggvirvel og har fått smake på skadetilværelsen også.

- Det har vært mange tunge perioder. Men det har jeg vokst på som fotballspiller, sier han.

- Hvordan ble du høyreback?

- Ved en tilfeldighet. Det var en U-kamp der Vegar Eggen Hedenstad ble skadet og jeg måtte hoppe inn. Før det har jeg spilt i de fleste posisjonene, men nå vil jeg rendyrke rollen. Jeg er høyreback også i Olymiacos, sier han.. 

Men indreløper og kant er også gode posisjoner. - Selv om jeg er back nå, er jeg offensiv av legning. Nå vil jeg angripe høyresida på Wembley!

Lagene i kveld:

ENGLAND:  Joe Hart – John Stones, Phil Jones, Gary Cahill, Leighton Baines – Alex Oxlade-Chamberlain, Jordan Henderson, Jack Wilshere – Raheem Sterling – Wayne Rooney, Daniel Sturridge.

NORGE: (sannsynlig startoppstilling): Ørjan Nyland – Omar Elabdellaoui, Fredrik Semb Berge, Vegard Forren, Håvard Nordtveit – Mats Møller Dæhli, Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Ruben Yttergård Jenssen, Tarik Elyounoussi – Joshua King.

Kampstart 21.00 norsk tid.