Fotball

Drillos ungdomsrevolusjon

- Ja, dette er kanskje tidenes yngste A-landslagstropp, sier Egil «Drillo» Olsen om troppen som skal møte Ungarn 
14. november.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): En snittalder på 24 år. Seks av 19 spillerne født på 1990-tallet. Og enda var det noen andre som nesten var gjennom nåløyet.

- Jo Inge Berget (Molde) og Anders Konradsen (Strømsgodset) var nære ved. De kommer kanskje med på Afrika-turen; når vi skal spille mot Sør-Afrika og Zambia til vinteren, sier Drillo.

- Dette er en videreføring av ungdomslinja vi har vært inne på. Det beste er at enda flere av de unge banker på. Vi er inne i et skifte når det gjelder spillernes alder, fortsetter han.

U21-spillere

Per Joar Hansens U21-landslag har imponert ved å kvalifisere seg til EM i Israel neste sommer (et land Drillo personlig ikke synes skulle arrangert EM) ved å slå Frankrike i playoff (0-1 og 5-3). En av dem som er hentet opp denne gang er Vegar Eggen Hedenstad (Freiburg).

- Hedenstad har først og fremst kvalifisert seg gjennom sitt spill på U21-landslaget. Han har lenge vært god nok offensivt, men nå har han også tatt et steg defensivt. Fortsetter han sånn, blir han veldig spennende, mener Drillo.

Fra før av har han U21-spillere som Valon Berisha (Salzburg), Magnus Wollf Eikrem (Molde), Markus Henriksen (AZ Alkmaar), Joshua King (Manchester United) og Håvard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach) i troppen.

Joshua King

Drillo-assistent Ola By Rise så Joshua King spille den siste reservelagskampen for Manchester United. Det gjorde for øvrig også Sir Alex Ferguson. King måtte gå ut i pausen på grunn av en skade i ankelen.

- Men han håper å rekke landskampen, forteller Drillo - før han fortsetter:

- Nå bør han være god nok til å spille på et Premier League-lag.

Det betyr at han mener det ville vært gunstig med et klubbytte for unggutten fra Romsås. I Manchester United-angrepet er det trangt om plassen.

Som på 90-tallet

Da Drillo startet sin fotballrevolusjon på 90-tallet og kvalifiserte Norge til VM i USA i 1994, tok han også et generasjonsgrep. Da var det inn med spillere som Henning Berg, Øyvind Leonhardsen og Lars Bohinen, blant andre. Nå varsler han enda flere unggutter til Afrika-turen.

- Det er en viktig greie for oss. Vi fikk litt kritikk da vi dro til Thailand i januar, men åtte av de spillerne startet mot Kypros i forrige VM-kvalifiseringskamp. Til Afrika reiser vi med et ungt lag, og det blir også et godt lag, forteller Drillo.

Vraket seks

Til landskampen mot Ungarn har Drillo vraket seks spillere fra den forrige troppen. Kjetil Wæhler, Jonathan Parr, Henning Hauger, Ardian Gashi, Espen Ruud (på grunn av karantene) og tredjekeeper André Hansen er alle ute.

Inn har kommet - foruten Vegar Eggen Hedenstad: Tore Reginiussen (Rosenborg), Alexander Tettey (Norwich) og Mohammed Abdellaoue (Hannover).

- Alexander Tettey spiller nå fast i Premier League, og bare det er en god landslagssøknad, mener Drillo.

- Men i Norwich slår han de fleste pasningene bakover, og det får han ikke hos meg.

Tøft program

I denne landslagstroppen er det tre spillere fra Molde og to fra Rosenborg. De er inne i en gullkamp i serien, samtidig som de skal spille Europaliga. Slike hensyn kan ikke Drillo ta, men han innrømmer at det kan bli et tøft program, og at dette kan favorisere Strømsgodset i serieinnspurten.

- Men jobben min er å ta ut de spillerne jeg mener er de beste, sier han.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Drillo avskriver John Carew

– Jeg tror John Carews hvileår kommer til å bli langt, sier Drillo som også har fått med seg Carews sexdampende video.

Tor Kise Krlsen

Mandag kveld så Egil «Drillo» Olsen John Carews (33) og russiske Tatiana Shamratovas reklamevideo for et undertøysmerke. Det bare styrket Drillo i troen på at han neppe kommer tilbake på det norske landslaget igjen. John Carew har selv sagt at han nå vil ta seg et hvileår, og at han trives med å holde på med mange andre ting.

– Ja, det ville overraske stort om han kom tilbake, sier Drillo nå. Av andre eldre spillere er også Kjetil Wæhler og Morten Gamst Pedersen ute av landslagstroppen.

– Jeg har sett Kjetil i et par kamper, og han spiller solid, men har sin styrke først og fremst i det defensive. Alderen taler jo heller ikke til hans fordel, mener han. Han ønsker ikke å avskrive Morten Gamst Pedersen akkurat nå.

– Ingen er definitivt ute for godt. Hvis Morten Gamst Pedersen presterer på høyt nivå for Blackburn, så er muligheten der.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen