Sport

Drillos på skolebenken

«Vi gir alt, alt for Norge», har vært det norske fotballandslagets omkved. I går fikk landslagsspillerne se hva innholdet i dette virkelig har betydd.

AKERSHUS FESTNING (Dagsavisen): «Våre beste menn», het det også i sangen om Drillos i 90-årene. Da satte den gamle landslagsspissen Jan Åge Fjørtoft det hele i det rette perspektivet foran Norges A-landslag som hadde samlet seg inne på Hjemmefrontmuseet.

- Dette var våre beste menn. De ofret alt. Vi ofrer en lyskestrekk eller en annen småskade, ja, Tom (Høgli) ofret kanskje litt mer i sitt møte med Steven Gerrard, sier han foran en lydhør landslagstropp.

Og da kan omvisningen på Akershus begynne.

Deres fortjeneste

- Dette synes spillerne er veldig allright, sier «Drillo» til Dagsavisen etter at marsjen rundt på festningen har begynt.

Det første stedet de kommer til er «Retterstedet» der 40 norske motstandsfolk ble henrettet. «De kjempet. De falt. De gav oss alt», står det på minnesteinen. Og det handlet ikke om en fotballkrig.

- Det er veldig fint å se dette for oss. Vi får en utvidet horisont i stedet for å sitte inne på et hotellrom, sier landslagskaptein Brede Hangeland til Dagsavisen der vi går nedover de brosteinlagte gatene.

- Dette får oss til å vite at vi gjør det vi gjør fordi de gjorde det de gjorde.

Med andre ord: Han får lov til å gjøre det han aller mest vil, å spille fotball med det norske flagget på brystet, fordi noen var villige til å ofre livet sitt for nettopp det.

Fra tap

Den norske keeperen, Rune Almenning Jarstein, kommer fra et smertelig 0-3-nederlag mot Fredrikstad tirsdag.

- Da er det fint å være på ei sånn samling, sier han til Dagsavisen.

- Og dette er lærerikt for oss. Dette setter fotball i et annet perspektiv. Jeg kan jo en del om dette fra før, men dette gjør det enda mer lærerikt, fortsetter han.

Opptatt av 2. verdenskrig

Hele runden avsluttes på plassen der den formelle overtakingen av Akershus festning skjedde 11. mai 1945 - tre dager etter frigjøringen. Spillerne skal tilbake til bussen og til hotellet.

- Jeg er veldig interessert i andre verdenskrig og har lest mye om det, sier Morten Gamst Pedersen til Dagsavisen.

- Jeg har besøkt Auschwitz og to andre tyske konsentrasjonsleirer. Det er så spennende å se der det virkelig skjedde.

En kort historietime er over. Selv om fotball er det viktigste av det ikke-viktigste, er det ikke det viktigste.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen