Dopingrazzia mot Loginov: – Vi er verdens reneste nasjon

Italiensk politi gjennomførte lørdag morgen en aksjon mot den russiske skiskytteren Aleksandr Loginov. Hotellet hans ble beleiret av mediefolk etter kort tid.

Loginov bekrefter ifølge VG at politifolkene var på hans rom. Der skal det ha blitt beslaglagt datautstyr, mobiltelefoner, våpen og noen dokumenter.

– De tok geværene våre som om vi var kriminelle. Jeg ba om å få en tolk, men fikk beskjed om å sitte stille, sier Loginov til Match TV.

Russiske ledere bekrefter at det er foretatt en razzia på deres hotell. Aksjonen var rettet mot Loginov og hans personlige trener, Aleksandr Kasperovitsj.

Loginov ble verdensmester på sprint i Anterselva og skal etter planen gå VM-stafett lørdag. Han er tidligere i karrieren tatt for bruk av det ulovlige stoffet EPO og var utestengt i perioden 2014–16.

Vekket av politiet

Kort etter at nyheten sprakk, var løperhotellet Bad Salomonsbrunn i Anterselva omringet av TV-team og reportere. Noen av de russiske lederne ble med til politistasjonen etter razziaen, men Loginov oppholdt seg på hotellet før han la ut på en joggetur litt over klokken ti.

Den russiske skiskytterpresidenten Vladimir Dratsjov forteller at Loginov og romkameraten Jevgenij Garanitsjev ble vekket av politiet klokken seks lørdag morgen.

Det skal ikke være rettet noen mistanke mot Garanitsjev.

– Jeg kan si at vi er den reneste nasjonen i verden. Og vi avleverer flere dopingtester enn noen andre. Jeg er sikker på at vi ikke har noen dopingproblemer nå, sa Dratsjov til pressen som var møtt opp foran Russlands VM-hotell.

Mistanke mot trener

NTB får bekreftet fra flere hold at politiaksjonen skjedde på forespørsel fra Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). En representant fra IBUs antidopingenhet skal onsdag denne uken ha sendt en forespørsel til lokalt politi om å undersøke Loginovs rom.

En del av bakgrunnen for mistanken er treneren Kasperovitsj, som er i VM med ukrainsk akkreditering. Dratsjov sier Kasperovitsj er turist og ikke en del av det russiske landslagsapparatet. Han kunne ikke få russisk akkreditering ettersom nasjonen har fylt opp sin nasjonale kvote, ifølge skiskytterpresidenten.

Kasperovitsj har vært Loginovs trener i minst sju år.

Upopulær

Loginov tok gull på sprinten og bronse på jaktstarten sist helg. I et intervju med NRK etter seiersløpet sa Tarjei Bø følgende:

– Han fortjener ikke å være her.

Flere andre løpere var også kritiske til at Loginov fikk delta i VM. Det er ikke kommet opplysninger om at han fjernes fra det russiske stafettlaget.

– Vi får bare se hvordan dette påvirker stafetten, sier Dratsjev.

(©NTB)