Sport

Dop, løgn, kjefting og selvpisking

IKKE BARE MEDALJEGLANS: Det er ikke bare vinnernes medaljesmil som huskes fra idrettsåret som nå ebber ut. For idretten består av mer enn seierspaller og blitslys.

2013 ble idrettsåret da en norsk spiller for første gang kledd i Real Madrid-trøye ble hyllet av publikum på ærbødige Santiago Bernabéu.

Dessverre for fotballpresident Yngve Hallén var det ikke en fotballspiller, men sjakkspilleren Magnus Carlsen som ble feiret på verdens mest kjente fotballstadion. På sin 23-årsdag ble han feiret av favorittklubben sin.

Og mens vi er inne i fotballens litt forunderlige verden:

Egil Olsen hadde positiv kampstatistikk i alle de 13 sesongene han fikk avslutte som Norges landslagssjef i fotball, og han hadde fortsatt sjansen til å holde liv i den tradisjonen (3-2-4) da han fikk sparken tre kamper før slutt i den 14. Begrunnelsen var skuffende resultater. Videreføres forbundsstyrets nye resultatkrav, kan Norge fort bli som den sveitsiske klubben Sion. Den har hatt 35 trenere på ti år.

Ikke bare her

Nå er det heldigvis ikke bare i det lange fotball-landet vårt at menigmann klør seg litt i skallen og lurer på hva er det som skjer‘a?

For det gikk nesten helt i stå for Sveriges fotballforbund da forbundet ble møtt med massiv kritikk da Anders Svensson ble tildelt en bil for å ha satt svensk rekord med 146 landskamper. At han fikk bilen, og ikke kvinnenes rekordholder Therese Sjögran med sine 182 landskamper, var ikke til å bli klok av. Men han tok i alle fall grep om rattet, denne Anders Svensson. Han takket like godt nei til bilgaven fordi han da måtte betalt et par hundre tusen kroner i skatt.

Årets selvpisker

Styrkeløftforbundets president Anne Marie Hveding er muligens ikke som de fleste andre presidentene vi har i særforbundene. Hun var rasende mørk i øynene da hun gikk til pressen med fresende kritikk fordi verken Kjell Egil Bakkelund (VM-gull) eller Carl Yngvar Christensen (VM-sølv og verdensrekord) ble nominert til priser ved Idrettsgallaen.

Men sinnet og kritikken var helt bortkastet, hun skjelte ut noen som ikke skulle skjelles ut. Det hadde gått den energiske presidenten helt hus forbi at det var hennes eget særforbund (!) som hadde glemt å innstille herrene Bakkelund og Christiansen.

Vekk fra fakta

Noen bærer som kjent ved til bålet. På et australsk bibliotek var de inne på tanken om bokbål da Lance Armstrong i sitt velkjente intervju med Oprah Winfrey la kortene på bordet og innrømmet at han dopet seg til sine sykkeltriumfer.

Nå ble det heldigvis ikke noe stort bokbål down under, men alle bøker og tidsskrifter om han som en gang var verdens største Tour-rytter, ble hastig flyttet fra faktaavdelingen til fiksjonsavdelingen.

Lance Armstrong syklet på mange måter under falskt flagg. Under falskt flagg kom han også ruslende, Max Barrios (19) fra Peru, sammen med sine lagkamerater i troppen til det søramerikanske U20-mesterskapet i fotball. Men da det ble kjent at han ikke het Max Barrios, ikke var 17 år og heller ikke var fra Peru, ble han kastet ut av troppen. For det viste seg at Max Barrios het Juan Carlos Espinoza, var 25 år og kom fra Ecuador.

Årets jubileumsgave

På ettårsdagen for Manchester Citys første seriegull på 44 år fikk manager Roberto Mancini en uvanlig jubileumsgave: Sparken.

Laget greide ikke å følge opp suksessen, og 2. plass både i serie og FA-cup, samt tidlig farvel med mesterligaen, var ikke godt nok for eierne. Sånn sett var vel gaven mer en straff for Mancini.

Men også Larviks håndballjenter ble straffet på pungen (!) da de slo Fredrikstad med kulerammesifrene 40-18. Men seiersjubelen stilnet raskt. For det viste seg at jentene fra plankebyen hadde benyttet en ikke spilleberettiget spiller. Dermed ble Larvik tilkjent to poeng og resultatet satt til 0-0. Larvik mistet målbonuser fra sponsorer, og mål forsvant fra adelskalender og toppscorerlister. Fredrikstad fikk bedre målforskjell som følge av regelbruddet.

Sånn sett kan man vel si at Norges Håndballforbund i dette tilfellet ikke rettet bare baker for smed, men offer for gjerningsmann.

Mer fra Dagsavisen