Sport

Dønnum har vokst på høstens VIF-trøbbel

Aron Dønnum og Vålerenga ender på 10. plass uansett, men får en viktig rolle i søndagens nedrykksdrama i Eliteserien.

VALLE (Dagsavisen): Hvis Vålerenga slår Mjøndalen søndag kveld, rykker Mjøndalen ned. Hvis VIF taper, kan Mjøndalen redde plassen ved blant andre å passere Lillestrøm.

For en gutt som er oppvokst på Eidsvold hadde det kanskje vært naturlig å ha noen sympatier med Lillestrøm. Men det er ikke helt slik for Aron Dønnum. For ham var det aldri noen tema å spille for LSK.

Til VIF som 15-åring

– For meg har det vært VIF hele veien. Det er laget fra hovedstaden, det var laget jeg drømte om å spille for og de viste tidlig interesse, sier Aron Dønnum (21) til Dagsavisen.

Han kom til Vålerenga allerede som 15-åring og har siden vært her.

Forholdet til Lillestrøm er som resten i VIF, hovedrival nummer en. At Lillestrøm kan rykke ned fra Eliteserien for første gang i historien, er ikke hans hovedfokus, men han har et todelt syn på det.

– Når man spiller i VIF lærer man det motsatte av å like Lillestrøm. Rykker de ned viser vi at vi er det beste laget av oss to. Men det er klart kampene mot dem vil bli savnet, det er oppgjørene med mest trøkk i løpet av året, sier Dønnum.

Lillestrøm spiller mot Sarpsborg 08 på Åråsen i en usedvanlig thriller der taperen er i akutt fare. Men skulle Mjøndalen og Ranheim tape sine kamper søndag, er lagene på Åråsen berget. Da handler det om å unngå kvalifisering mot Start eller KFUM Oslo.

Opptur i VIF

Selv om Vålerenga gjør en elendig sesong med sin 10. plass har året vært et løft for Dønnum. Etter at han ble lånt ut til HamKam i fjor, har han i år kjempet seg inn i VIFs startellever, fått debuten sin på U21-landslaget (med scoring) og har sju mål for VIF, seks i serien og ett i cupen.

Les også: Lillestrøm har ikke rykket ned siden 1966+https://www.dagsavisen.no/sport/lillestroms-siste-nedrykk-1966-1.1625862

Den siste kom i den famøse cupfadesen mot Bærum (tap 3-5). En av mange store nedturer med VIF i år.

– Jeg har fått tillit og spilletid, så for meg personlig har denne sesongen vært et steg framover. Jeg har vært her hele tiden under Ronny Deila og utviklet meg mye som spiller. Men jeg har mer å lære og må hele tiden jobbe for å utvikle meg.

– Hvordan har den svake høstsesongen preget deg?

– Vi er alle veldig skuffet over den svake høstsesongen, men jeg tror personlig jeg har vokst på det mentalt. Jeg er blitt mer voksen. Det er ingen snarveier og slipper man seg litt ned taper man, sier Dønnum, som bare var skuffet sist helg da han ikke fikk starte mot Molde. Deila mente han var sliten etter oppdrag med U21-landslaget. Det var ikke Dønnum helt enig i.

Ronny Deila peker også på Dønnum som et av årets positive VIF-tegn. Derfor har han fått mye spilletid.

En seier på 15 kamper

Vålerenga har opplevd sin svakeste høstsesong i moderne tid. På de 15 kampene i høst står de med utrolige en seier, 7 uavgjort og 7 tap. De spilte tolv kamper på rad uten å vinne. Hadde sesongen startet slik hadde det vært en fotballmessig katastrofe.

I mange andre klubber ville treneren vært sparket. Det skjedde ikke på Valle.

– Vi var et av de beste lagene i vårsesongen, det motsatte i høst. Det skal vi finne ut av årsakene til. En seier i siste kamp vil hjelpe litt, sier Ronny Deila til Dagsavisen, som kjører blant andre Our´smane Camara inn fra start i søndagens oppgjør.

Søndagens siste serierunde spilles slik (alle kamper starter 18.00):

Brann – Viking, Haugesund – Odd, Kristiansund – Strømsgodset, Lillestrøm – Sarpsborg 08, Mjøndalen – Vålerenga, Molde – Bodø/Glimt, Rosenborg – Ranheim, Tromsø – Stabæk.
Kvalifisering til Eliteserien: 15.00: Start - KFUM Oslo. Vinneren av den kampen møter laget som blir tredje sist i Eliteserien i to oppgjør.

Mer fra Dagsavisen