Fotball

«Don’t cry for me Argentina»

FOTBALL-VM: Tittelen er om Argentinas førstedame, Maria Eva Duarte de Peron (1919-1952). Men den kunne like vel vært sunget av Lionel Messi (26). I kveld spiller han for alle argentineres hjerter.

RIO DE JANEIRO: Lionel Messi er beundret, elsket og feiret verden over. Men i Argentina har han verken blitt beundret, elsket eller feiret i samme grad.

- Jeg gjemmer meg like godt bort i husene til mine venner når jeg er i Argentina, skal han ha sagt om det.

For mye av kjernen i dette er hans innsats på det argentinske landslaget. I forrige VM - for fire år siden i Sør-Afrika - var han en flopp. Argentina røyk ut i kvartfinalen etter 0-4 mot Tyskland. Messi hadde ikke scoret ett eneste mål. Og ikke siden 1990, den gang Maradona spilte, har Argentina vært i en semifinale. Før i kveld altså.

LES OGSÅ: Reidar Sollies kommentar om VM-finalen mellom Nederland og Argentina i 1978.

Ny trener

Det var først da Alejandro Sabella (59) overtok landslaget i 2011 at mange mener også Messi begynte å blø for den argentinske landslagsdrakta, slik han har gjort det for Barcelona.

I dette VM har det spillemessig ikke glitret av verken Argentina eller Messi. Men Messi har hatt noen få magiske øyeblikk. Som da han etter 118 fantasiløse minutter mot Belgia dro opp et angrep som Angel di Maria scoret på, og som sendte Argentina til kveldens semifinale mot Nederland.

Magisk kvartett

I utgangspunktet burde Argentina ha mer enn Messi-magi å by på. I alle fall fire.

Lionel Messi (26) fra Barcelona, Angel di Maria (26) fra Real Madrid, Sergio Agüero (25) fra Manchester City, og Gonzalo Higuain (26) fra Napoli.

Disse fire sto for 27 av 35 argentinske mål i VM-kvalifiseringen. 11 kvalifiseringskamper uten tap ble det for Argentina.

Mange mener at Sabella tok en risk da han ikke tok ut Carlo Tevez (30), målkongen i Juventus. Grunnen skal være at Messi og han ikke går så godt sammen, verken privat eller på banen. De to misset i forrige VM - og også i Copa America.

Hjernen i laget

Det er ingen tvil om at det er Messi som både er kapteinen og hjernen i dette laget. I dette VM har han ofte sett uinteressert og uengasjert ut. Men så plutselig kan han være den som utgjør forskjellen på seier og nederlag. Derfor var det befriende å se at stein­ansiktet hans sprakk og den barnslige idrettsgleden fikk utfolde seg etter at semi­finaleplassen var sikret sist lørdag.

Nå virker det som om argentinerne har fått igjen troen på laget sitt etter mange magre VM. Når det gjelder antall billetter, er det bare Brasil og USA som har kjøpt flere.

I kveld spiller Messi for hjertene til sine landsmenn.

Eller som en argentinsk journalist sa til oss:

- Dette VM er en skille­vei for Lionel Messi.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen