Fotball

Dødt løp i «dødens gruppe»

CHAMPIONS LEAGUE: Arsenal, Borussia Dortmund og Napoli kan alle ende på 12 poeng. Men bare to av dem kan gå videre til utslagsrunden. Hvem blir det?

- Etter 150 kamper i Champions League er det første gang jeg har opplevd at 12 poeng i gruppespillet ikke trenger å være nok til avansement, sier Arsenal-manager Arsène Wenger, vel vitende om at nettopp Arsenal kan være laget som ryker ut.

Det har ikke skjedd på 14 år.

«Dødens gruppe»

Så fort trekningen til gruppespillet var unnagjort, ble gruppe F døpt «dødens gruppe». Og sånn er det blitt også. Slik er situasjonen:

Arsenal leder Premier League i England. Før den siste kampen borte mot Napoli, har de 12 poeng.

Borussia Dortmund tapte Champions League-finalen i det innbyrdes oppgjøret mot Bayern München i forrige sesong. Nå ligger de som nummer tre i Bundesliga og har ni poeng i gruppespillet før det siste møtet mot Marseille.

Napoli styrket seg veldig foran årets sesong og ligger som nummer tre i Serie A. De har også ni poeng før hjemmemøtet mot Arsenal.

Marseille har en femteplass i den franske serien, men står uten poeng i Champions League-gruppespillet.

Alle de tre første lagene kan ende på 12 poeng (Borussia Dortmund slår Marseille og Napoli tar alle tre poengene mot Arsenal). Da kan det bli avgjort på målforskjell etter først å ha sett på innbyrdes oppgjør.

Alle de tre lagene har kapret poeng fra hverandre.

Fullt lag

- Det er helt utrolig at det er blitt slik, men det er realiteten. Det blir ikke lett, og vi må fullføre jobben vår. Jeg er nødt til å mønstre det beste laget mot Napoli, sier Arsène Wenger.

- Jeg kan ikke risikere noe. Vi kan ikke tenke slik at vi trolig går videre om vi ikke taper mye. Vi må spille positiv fotball og forsøke å vinne kampen. Alt annet vil være gambling, fortsetter han.

Nervøst i Napoli

I Napoli tvinnes tommeltotter. Klubben brukte store penger foran denne sesongen, og skulle de ryke ut, vil det ryke rundt ørene til manager Rafael Benítez også.

Nervene blir ikke færre av at formen i serie A bare har vært middels i det siste. Det er kun blitt ett poeng på de to siste kampene, og luken til ledende Juventus har vokst. Selv seier mot Arsenal kan sende dem på hodet ut av mesterligaen og trøstespill i europaligaen.

- Jeg har aldri sett at et lag kan ryke ut med tolv poeng. Det er en horribel situasjon å komme i, mente stjernespissen Gonzalo Higuaín.

- Vi kan uansett ikke gjøre annet enn å forsøke å vinne mot Arsenal, sa argentineren.

De fleste antar at Borussia Dortmund vil slå Marseille på bortebane.

De flestes øyne vil være rettet mot oppgjøret mellom Napoli og Arsenal på São Paolo stadion.

Lekker

Chelsea er et annet engelsk lag det knyttes litt spenning til. Laget topper gruppe E og kan sikre puljeseier i kveldens kamp mot bunnlaget Steaua Bucuresti.

Men Chelsea har vært veldig gavmilde de siste kampene. Sju baklengs er det blitt på de siste to kampene (4-3 mot Sunderland, 2-3-tap for Stoke).

- Å spille bra holder ikke. Vi må score flere mål og stoppe de individuelle feilene i den bakre fireren, fordi de feilene har kostet oss poeng og mål, sier José Mourinho til Chelseas hjemmesider.

Med tanke på avansement og eventuelle forsterkninger, sier han:

- Det er det vi gjør på treningsfeltet som blir viktigst, ikke nye spillere.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen